Noget om kornmod

DSC_32620001

Kornmod observeres ofte her i sensommeren, netop når kornet modnes.

Det er en slags tordenvejr, som foregår højt oppe og langt væk. Springer fra sky til sky, istedet for at slå ned mod jorden.

Uden lyd, bare med lys.

Sildeglimt kaldes det også, men det er nu nok noget søens folk har fundet på.

Kornmod er meget mere. Stikker dybere.

Ikke alt, der glimter, er lyn, og så videre.

Nej, i virkeligheden er kornmod en indre sindstilstand. Den opstår ganske rigtigt oftest i sensommeren, hvor noget skal høstes.

Det kan være korn, græs til hø, bær, frugt, løg og andre planter.

Særligt i perioder med regn forstærkes kornmodet, og det kan gå helt om i mismod for at ende i armod.

Megen regn gør jorden vanskelig at færdes på for både maskiner og folk, og de voldsomme skyller kræver tillige tålmod.

Lidt regn er ikke meget bedre. Lidt regn hver dag gør afgrøderne konstant våde, og for eksempel korn skal helst have en hel dags tørvejr for at blive klar til høst. Det er ikke nemt, hvis vandet daler bare en smule hver dag, og for øjeblikket er der fare for, at kornmodet sætter sig som vemod.

Mange kornmarker, især hvede, har lagt sig mod jorden, og selv på dage med tørvejr, sol og blæst går det langsomt med tørringen. Vi er nu så langt henne i august, at kernerne kan begynde at spire i aksene på grund af den konstante fugt, og det er den direkte vej til tab af livsmod.

I begyndelsen af høstperioden kræver det lidt mandsmod at udsætte beslutningen om at høste. Det er dyrt og dårligt at få knapt modnet korn ind i laden, derfor må det ikke være for tidligt.

Hvorimod ikke at høste, når dagene er til det i selve høstugerne, er en form for overmod, som sjældent belønnes. Vankelmod kommer man ingen vegne med. Gåpåmod derimod er en nødvendighed.

DSC_32590001

Kornmod observeres ofte her i sensommeren, netop når kornet modnes.

Det er en slags tordenvejr, som foregår inde i landmændene. Springer fra nerve til nerve, istedet for at slå ud af kroppen.

Uden lyd, bare med en vis sitren.

Det er en stor lettelse ikke at dyrke korn
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Noget om kornmod

  1. Helle siger:

    Puha, det der ligner en kæmpe balsamin, og de er jo ikke så gode at have i haver og andre steder.
    http://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/artsleksikon/planter/froeplanter/blomsterplanter/kaempe-balsamin/

  2. Inge siger:

    Åh, sikke dejlige, modige høstbetragtninger. Jeg vover at spørge, om du ved lejlighed vil genudsende din gennemgang af “sagerne” inden i jordbærkager. Jeg har ledt efter mailen, men kan ikke finde den igen. Du skrev den lige før udgivelsen af “Mad vs. fødevarer.”

Der er lukket for kommentarer.