Sensommer-madmarked på Brandbygegaard

DSC_07020001

Om 6 dage – d. 15 og 16. august – finder sensommerens madmarked sted her på gården.

Vi er i fuld gang med forberedelserne og bagud med en del. Intet nyt der.

Lørdag aften ca. kl. 18 er der som vanligt folkemiddag. Den finder sted i træladen – omkring de store kabeltromler som borde, med høballer som siddepladser, og et særpræget udvalg af lysekroner fra tidligere tider oplyser folket.

I august topper udvalget i drivhus og køkkenhave, og Sørøveren og jeg glæder os sådan til at bruge de velsmagende afgrøder til at lave lækre retter til folkemiddagens klassiske Brandbygegaard-buffet. Kød skaffer vi fra udvalgte steder.

For den nette sum af 150 gode danske kroner kan du spise efter behov. Børn under 10 år spiser med for halv pris. Drikkevarer skabt her på gården kan købes til maden.

DSC_06930001

Du behøver ikke at kende nogen for at være med – der bliver al mulighed for fællesskab omkring de store borde. Du kan også medbringe dit eget fællesskab, hvis din ping-pong-makker trænger til at blive luftet, eller du skylder vennerne en middag, fordi de tapetserede dit borgtårn. Hvem ved.

Send en mail til sk@detlillevineri.dk og bestil det antal pladser, du har brug for.

Og så til madmarkedets stadeholdere – de trofaste mennesker som bærer det hele igennem.

Nu har vi næsten overblik over, hvilke stadeholdere der dukker op og fornøjer verden med gode håndværksprodukter.

Her kan du læse om mulighederne i den kommende weekend:

DSC_85570001

Ged & Grønt kommer, og de medbringer deres sublime håndværksoste fra eget gårdmejeri samt et udvalg af produkter med gedekød. Alt fra den lille familieejendom i Sondrup bakker er økologisk – skabt af de mest flittige mennesker, vi kender.

Stormgaarden Håndbryg
Småt er godt! Øl lavet lokalt, i små håndbryggede mængder, giver altid en helt speciel kant. Hver øl har været i brygmesterens hånd flere gange, inden den ender på dit bord. Stormgaarden er sådan slags bryghus, hvor entusiasme og familiebånd sætter præg på produkterne. Der lægges omhu i alt – ikke mindst standen med et spændende udvalg af hjemmegjorte ting udover ølflaskerne.

DSC_85340001

Samsø Mel: Mel er ikke bare mel – langt fra! Her kan du købe mel fra områdets økologiske dyrker og mølleri. Melet indeholder alle de gode og sunde olier, som industrien så sindrigt fjerner for at forlænge holdbarheden. Her får du friskkværnet mel og havre, der både er sundt og giver velsmagende brød. Ida kan fortælle meget mere om papirposernes magiske indhold, når du dukker op.

Anne Folehave – pileflet er mange ting, men Anne’s er fantastiske. Smukke og gennemførte på et meget højt professionelt plan. Vi er så heldige, at Anne og hendes flotte produkter kommer til gården igen. Anne har en interessant baggrund, som rummer kendskabet til mange gamle traditionelle håndværk, og hun underviser på alle niveauer. Kom og se Annes ting og tal med én, der former glæde af pilegrene.

Sondrup honning: Marianne og Anders holder bier i bakkerne mellem Sondrup og Trustrup – tilpas langt fra marker, som behandles med sprøjtegifte. Kom og hør om biernes liv og køb et glas honning med hjem.
Landmandens foretrukne morgenmad består af havregryn fra Samsø Mel, bær fra køkkenhaven og rigeligt med den flydende skovhonning. Hold da op, hvor kan man bestille noget efter sådan en portion.

DSC_85420001

Ækvator Kaffe: Ihærdige Jakob kommer med sin bæredygtige og velsmagende kaffe fra Ecuador. Den fine barista-maskine damper og sender friskbrygget kvalitetsmokka ud, desuden sælger Jakob poser med gode bønner samt andre spændende ting.

Troldgaarden: Philip og Birgitte driver et umådeligt alsidigt landbrug på Troldgaarden – det handler om samspil mellem jord, dyr og planter.
Kødet fra gårdens dyr forhandles under Dyrenes Beskyttelses velfærdskoncept, og der opdrættes sortbrogede danske landgrise, jersey græskalve, stude og lam – økologisk kød med en helt unik smag og af særlig kvalitet. Mød de imødekommende mennesker og hør om holdninger til landbrug.

Sine fra Marmeladegaarden på Samsø kommer med det fine udvalg af syltevarer, sennep og andre hjemmegjorte sager – du kan smage, før du køber dine yndlingsglas.

DSC_85660001

Urtegartneriet: Et kæmpe udvalg af spændende planter dyrket økologisk samt frø af både økologisk og biodynamisk oprindelse. Enorm viden og stort engagement kendetegner folkene bag disse planter, der spænder over alt fra almindeligt kendte vækster til sjældne samlerplanter samt læge- og brændevins-urter. Man kan ikke gå tomhændet fra de planteborde…

DSC_16690001

Helt Honning: Er passioneret biavl og udvikling af honning. For du godeste, hvor er honning ikke bare honning. Anthony eksperimenterer og udvikler glas med både bær, krydderier, ingefær, chili og meget andet godt. Her på gården er der ikke høstet honning fra den nye bifamilie – de har fået lov til at beholde resultatet af deres anstrengelser, og vi er taknemmelige for arbejdet med bestøvningen. Godt Helt honning kommer med glas i salgbare mængder.

DSC_07420001

Lille Raneladegaard: Ruller fryseren med hjemmelavet is ind i træladen, for hvad er sommervejr uden is? Mælken kommer fra gårdens økologiske gedehold, som græsser på marker ved Ebeltoft vig. Udover den dejlige Øer Is produceres der okse-, kalve-, svine- og gedekød samt grøntsager, kartofler og jordbær.

Bylykke: Pia Lykke kommer med nogle helt usædvanlige hudplejeserier lavet på råmælk fra danske køer. Alle ingredienser er naturlige, og der er ingen parfumer eller parabener i produkterne. Hvis du interesserer dig for, hvad du putter i kroppen, bør du også tænke over, hvad du putter på den. Takket være Pias creme er Landmanden mindre hård i filten.

Græske Specialiteter: De dedikerede mennesker fra Græske Specialiteter medbringer et udvalg af økologiske produkter bl.a. olivenolie, tørrede krydderurter, sæber og te samt smukke køkkenredskaber fremstillet af oliventræ.

Holtgaard: I år startede Helge en produktion af økologiske grøntsager og krydderurter op – den foregår sideløbende med dyrkningen af jordbær, kartofler og ærter. På Holtgaard står nu lange sirlige rækker med alverdens grøntsager, og sjældent har vi set så alsidig og vellykket en etablering af giftfrit grønt. Kom og køb det gode med hjem.

DSC_75370001

Vinhuset Kvist & Vitus: Det er jo os. Hos Sørøveren kan du smage vores forskellige vine, købe et glas til frokostmaden eller en flaske med hjem. Vi laver både still-vine og fantastiske bobler med oprindelse i gårdens druer og æbler – selvfølgelig dyrket uden menneskeskabt kemi. Prøv også den dejlige dogmemost fra efteråret 2014.

Det Flydende Forlag aka LLs kageafdeling: Her vil Landmanden signere og sælge bøger – bl.a. fra det nyligt hjemkomne 2. oplag af “Hønsefødder & gulerødder”, svare på dine spørgsmål om det du ser på gården plus det løse, og sørge for at kagefadene i madstanden er fyldte. Måske kan alle tre ting lade sig gøre på én gang. Hvem ved.

DSC_84410001

Og så er der selvfølgelig maden – vi står klar med mageløs frokost, glas med gårdens vine, saft og udvalgte kager. Familie og venner hjælper til – og det er uvurderligt! – så der både er varmhjertet betjening og rent service.

Gården er selvfølgelig åben, så du kan tage turen rundt og kigge på de omtrent 2½ hektar med vinmark, køkkenhave, æbleplantage, bærstykke, haven, drivhuset, gårdspladsen og indhegningerne med høns, får, grise, gæs og kaniner.

Det hele foregår lørdag d. 15. august kl. 11-17 samt søndag d. 16. august kl. 11-16 på Brandbygegaard, Alrøvej 77, 8300 Odder.

Vi håber sådan, at du har lyst til at komme og være med til at skabe nogle hyggelige dage med anstændige mad- og drikkevarer som samlingspunkt – og måske kender du nogen, som vil med?

Med glæde fra os
Søren & Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Sensommer-madmarked på Brandbygegaard

 1. Pingback: Stemningsbilleder fra gårsdagens madmarked og folkemiddag | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Mette siger:

  Hej Lone. Det kniber med at nå at komme til jer i år øøvvv, men der er stadig mange gæster i crepêriet her på Fanø. Luksusproblem =)
  Holder I samme weekend hvert år? Så vil jeg nemig sige til chefen, at det er min månedlige fridag nædte år 😉
  Rigtig god oplevelse.
  Knus fra Mette og helt sikkert Dortea på solskinsøen Fanø.

 3. Pingback: Noget om arbejde – også ekstraarbejde | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Pingback: Tak for bogbestillinger og hjertevarmende ord | Beretninger fra et autentisk landbrug

 5. Tony Bülow siger:

  Frønørden og frunørden kommer lørdag og deler “Lykkeposer til frøspirer” ud til alle børn, unge og nystartede

Der er lukket for kommentarer.