Fommerår og mørketer

Når man er vokset op i det danske folkeskolesystem med tabeller, Odense-Bogense-Middelfart-Assens-remsen, lugten af margarine i husholdningslokalet og en drikkevandspost i skolegården er det ikke til at komme udenom de 4 årstider.

Forår – sommer – efterår – vinter.

Sådan er verden bare indrettet, og samme stabilitet at læne sig op ad finder man i de tyske verber, geometriske formler, staveord og lunkne madpakker.

Det mest vanskelige at ændre opfattelse af er barnelærdommen – det troværdige mennesker lærte én som værende sandt.

DSC_03090001

Nogen skal vove termokedeldragten og sige det, som det er – vi har kun to årstider tilbage i dette land. Også på det punkt er vi blevet forarmede.

Fommerår – mørketer

Man kan kende de to årstider fra hinanden på dagslængden og planternes løv/vækst.

For øjeblikket er det fommerår.

Glædelig juli
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Fommerår og mørketer

 1. karen keinicke siger:

  apropos vejret…tænkte til morgen…at det er vist første gang at jeg går i haven om morgenen i vinterfrakke og gummistøvler for at plukke hindbær…………………..

 2. Lone Kjær siger:

  Geniale årstidsbetegnelser 🙂
  Hvorfor er de mon ikke taget med i den nye udgave af den danske ordbog?
  Hvis det er pga. pladsmangel kan jeg snildt finde 4 andre der kunne udelades…

 3. finn birkholm-clausen siger:

  Ja så kan vi lære det. Og faktisk har vi kun én årstid: Vinter. En grøn og en hvid. Godt nytår

 4. Eva siger:

  Tag det som en mand / kvinde…… 🙂

 5. Anne Mette Otterstrøm siger:

  Hej i to lys i mørket.
  Har lige fået morgenteen galt i halsen, da jeg i min lokalavis læste at blå blok atter vil sætte Bjørn Lomborg på finansloven , da den nye klima og energiminister mener at klimadebatten skal være mindre elitær hmmm……..
  Hav en god dag.
  Anne Mette

  • Helle siger:

   Ditto her. Ikke engang de ellers så klimaforandringsfornægtende australiere ville have ham, men den danske regering vil godt. Sørgeligt.

Der er lukket for kommentarer.