Sammen om os selv

I går skulle der holdes foredrag på højskolen i Rønde.

Et par timer om glæden ved tilværelsen, det store i det små og livet på gården. En billedreportage forfulgt af ord.

I lang tid har det mest af alt handlet om fødevarer, sprøjtegifte, tilhørende sygdomme, husdyrelendighed og alternativer i form af anstændig mad, når der var foredrag på programmet.

Men i går var det lutter lagkage og svært opmuntrende at fortælle om det gode uden at gøre tilhørerne deprimerede samtidigt.

Andre sørger for at deprimere for tiden. “Sammen med sig selv”.

Stemningen er mat i dette land. Man mærker det stærkt i nærhed med andre. Det har sådan set ikke noget at gøre med rød eller blå og marginale mandater.

Det har mere noget at gøre med en manglende tiltro til systemet, som fremtrædende politikeres adfærd sætter yderligere skub i. Det handler om distance, afkobling og mishumanisme.
Om åndelig fattigdom, materiel grådighed og manglende ydmyghed overfor den klode, som bærer os.

Mennesker kan fornemme, hvordan virkelighedens bane fjerner sig fra den fremstillede – vejene er ikke parallelle, og afstanden mellem de vindskæve linjer øges blot.

Sådan – så få ord kan ændre ens humør. De er nødvendige at bruge, for kun ved at formulere det bekymrende kan man fokusere på forandringer.

Stemningen er mat i dette land, og der er hårdt brug for gode historier om glæden ved livet, jorden, dyrene og hinanden. Der er brug for noget at spejle den fremstillede verden i og noget at pejle efter.

DSC_49780001

Også derfor kan en lille glad gris gøre underværker
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Sammen om os selv

 1. Camille siger:

  p.s hils grisen fra mig ikk 😉

 2. Camille siger:

  tak for dit indlæg Lone 🙂 og tak for den lille søde gris for at give mig smil på læben nååååeee øføf den er sød 🙂 jeg er stadig i mere eller mindre CHOK efter det valg……….og jeg bliver ved med at overveje at tage en snak med de politiker, hjerte til hjerte 🙂 NOGEN skal vel fortælle dem om den levede virkelighed 🙂 Kærligst Camille

 3. Helle siger:

  Igår læste jeg om de indespærrede søer og så de forfærdelige billeder, jeg fik det fysisk skidt af det, så hvor er det dejligt at se jeres glade grise, høns, kaniner, hunde osv. Hvor har man brug for at kunne finde den glæde, du beskriver.

 4. Eva siger:

  Kære Lone.
  Du / i skriver en sætning i dagens indlæg.
  Den går lige ind – ind i mit hjerte.
  “Glæden ved livet, jorden, dyrene og hinanden”.
  Det vigtigste og smukkeste… 😀
  Mange hilsner herfra. Eva.
  http://www.livetifarver.dk.

Der er lukket for kommentarer.