Tak for kontrolbesøg

DSC_053500010001

I går var der kontrolbesøg på gården – Fødevareministeriets udsendte skulle kontrollere, at økologireglerne er overholdt.

Da vi for omtrent 2½ år siden lod os selv og ejendommen indrullere i det statskontrollerede økologiske system, var det ikke med henblik på nogen økonomisk gevinst. Det var for at sende et signal til omverdenen og bakke op om udviklingen i en mere giftfri retning.

Vi havde ikke noget videre varesalg, og måden dyrkning og husdyrhold fandt sted på ændredes ikke af, at gården blev omlagt til økologi. En handling der tager 3 år, før beslutningen er fuldbragt.

Hvorfor ikke tidligere – tænker du måske – og hvorfor netop da.

På et lille alsidigt landbrug som dette er der et hav af indberetninger, smiley-ordninger, tidsfrister, statistiske skemaer og kontrolforanstaltninger. Plus det løse.

Det vigtigste var at dyrke jorden og passe dyrene på en ekstensiv og skånsom måde – vi var ligeglade med øko-mærke og anden dokumentation. Man ved godt selv, hvornår noget er i orden.
Og udsigten til yderligere registrering og flere kontrolbesøg var ikke tillokkende i sig selv.

Men for omtrent 2½ år siden gik det tydeligvis i retning af mindre økologi i dagligvarebutikkerne, og hvor der før var eksempelvis 0,6 hyldemeter økologisk kød, skrumpede udvalget, så det kunne præsenteres på 0,3 hyldemeter. Ud af måske 45 i alt.

Der blev med andre ord færre økologiske varer – det var som om, at verden havde lullet sig ind i, at alting gik med de “billige” konventionelle – ting var, som de plejede, og ingen døde jo af det. Troede man.

Når udvalget mindskes, mindskes salget, og tendensen var klar – det økologiske tabte terræn.

DSC_051300010001

Det var svært deprimerende at notere sig, og derfor besluttede vi at kaste os ind i endnu en kontrolordning for at støtte det, vi talte for.

Hvor havde vi taget fejl. Det årlige kontrolbesøg fra Fødevareministeriet er ikke en belastning – der er ingen unødig ekstra registrering, og selve besøget er oplysende, rart og givtigt.

De forskellige produktioner har forskellige omlægningstider. Sidste sommer blev hønseholdet og de mageløse æg godkendt økologiske, og ved dette besøg stod det klart, at hele grøntsagsafdelingen nu er godkendt økologisk.

Det vidste vi ikke – vi troede, at det først var fra næste år.

GO Lone Landmand110001

For os og vores daglige måltider er det bedøvende ligegyldigt, men for de kokke, som er begyndt at hente grøntsager på gården, betyder det noget i restauranternes øko-regnskab.

Og så betyder det noget for den fælles bevidsthed
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Tak for kontrolbesøg

 1. Elisabeth siger:

  Nogle af os papirnussere henne i det offentlige er altså meget flinke 🙂

 2. Tante Sofie siger:

  Gratulerer!
  Så fint at kontrollørene er en glede og ikke en ‘belastning’.

 3. Lone Carstensen siger:

  Tillykke! Dejligt at læse. Ikke mindst at kontrollørerne understøtter jeres bestræbelser.

Der er lukket for kommentarer.