Godt nyt til alle der spiser mad

DSC_64730001

Forleden dag kom en besked med godt nyt.

Ikke bare godt, faktisk glædeligt.

Et nyt fødevareforlig er på vej i Folketinget, og som noget ganske væsentligt indeholder det lempelser for små producenter af råvarer.

Lempelser, siger jeg dig!

Notatet har foreløbigt Sagsnr. 2014-28-169-00383, og det tager udgangspunkt i, at “Det er nødvendigt at revidere bestemmelserne om primærproducenters mulighed for at sælge animalske primærprodukter og fersk kød heraf direkte til forbrugere eller direkte til detailhandelen, da de eksisterende bestemmelser er unødigt restriktive.”

Ikke noget med yderligere kontrol, ikke noget med stramninger, ikke noget med noget-for-noget – simpelthen et forslag der skal øge mulighederne.

Hvor tit sker det lige?

Det unødigt restriktive består i, at små producenter hidtil kun har haft lov til at sælge fra stalddøren direkte til slutbrugerne. Forslaget vil gøre det muligt, at små producenter kan sælge til mindre detailvirksomheder i lokalområderne. Med passende mærkning og tilrettet kontrol af f.eks. salmonella.

Som noget ganske epokegørende foreslås det endvidere, at muslinger fremover må sælges fra skibssiden, og små avlere af fjerkræ må sælge istandgjorte kyllinger, hvis de indretter et rum med passende hygiejneforholdsregler – vaskbare vægge, ordentligt gulv og drysfrit loft som udgangspunkt. Vanskeligt er det ikke. Det samme gælder for små avlere af kaniner.

Her på gården vil ændringen af reglerne betyde, at vi kan sælge hønsenes fremragende æg til de lokale restauranter – udover de få daglige bakker som sælges fra køleskabet i træladen nu.
Hidtil har vi kun kunnet sælge en brøkdel af de æg, hønsene lægger, på trods af at de er (noget nær Danmarks bedste) salmonellakontrollerede og indrullerede i den nationale handlingsplan.
Vedtages det nye forslag, vil det betyde afgørende forskel for os.

Det vil også være helt afgørende for den udvikling, der ønskes så brændende i mange landområder. Er der noget, man kan ude på landet, er det at gøre plads til små dyrehold på jorden. Det er den helt store forskel på land og by.

Hidtil har det været op ad bjerget at skulle etablere sig som lille producent af animalske råvarer. Udelukkelsen fra at levere til de lokale Brugser og restauranter m.fl. har gjort kundegrundlaget skrøbeligt og afsætningen tilsvarende usikker.
Med andre ord var der ikke meget ved at gå i gang og skabe unikke råvarer, når man efterfølgende havde udsigt til selv eksempelvis at skulle leve af æg.

Røræg, spejlæg, omelet, blødkogte æg, hårdkogte æg, pocherede æg plus diverse hjemmerørte mayonnaiser og et udvalg af kager.

Nu dages det søstre og brødre – nogen forsøger at skabe nye muligheder for folk på landet. Og for mennesker i byerne som trænger til god mad skabt på landet.

Al sund fornuft siger, at det her er et vigtigt skridt på vejen mod at gøre Danmark til et sted, som er kendetegnet ved spændende råvarer frembragt lokalt og under gode forhold for dyrene.

Men nu er dansk politik ikke udelukkende drevet af sund fornuft – for fødevareindustriens lobbyister er det nye forslag en upassende påmindelse om, at ting kan gøres bedre, og velkonsoliderede kræfter vil modsætte sig denne udvikling.

Det skal ikke forhindre andre i at fremme den
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

10 svar til Godt nyt til alle der spiser mad

 1. Pingback: COOP på hesten igen | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Thomas Jensen siger:

  Findes der et link til hele notatet? Jeg ville gerne læse det i sin helhed.

  • Lone Landmand siger:

   Det gør der – jeg sender det til din mail

   • Thomas Jensen siger:

    Super! Jeg prøvede at google det, men fik kun links tilbage til din blog.

   • Thomas Jensen siger:

    Har læst notatet. Det ser godt ud! Gode nyheder. Desværre kan vi stadig ikke sælge mælk direkte (undtagen i meget små mængder), men det er da altid en begyndelse.

 3. Tante Sofie siger:

  Hurra, hurra, et steg i riktig retning 🙂

 4. Mona siger:

  Åh, ja, lille lovændring – stor forskel. Og mulighed for vækst – på den GODE måde!
  Jeg hørte i radioen forleden, en talskvinde (eller hvad hun nu var), udtale sig om, at der absolut ikke er nogen modsætning mellem kvantitet og kvalitet – og at dansk grisekød er verdens bedste!
  Da var jeg lige ved at kaste op ud af bilvinduet.

 5. Birgitte Jensen siger:

  Det var jo det, vi snakkede om i Aabenraa, at det skulle være nemmere for små producenter at afsætte deres varer, så det ville øge interessen for at bosætte sig på landet. Håber det lykkes ☺

 6. finn birkholm-clausen siger:

  Yuippie yai yai

 7. Eva siger:

  Interessant at tænke på, at lobbyister arbejder i “det skjulte”.
  Åbenhed omkring dette her, det kan de jo ikke holde nede…….

Der er lukket for kommentarer.