Det man ikke vil læse om

DSC_72310001

Måske vil du med ud og se, hvordan det går i køkkenhaven.

Selvom der ikke er noget at prale af.

DSC_72400001

Sølle er ikke for stort et ord.

Men for en uge siden var der frodigt, fint og fantastisk.

DSC_72360001

I mellemtiden har der været mere frost end i februar, og det er både usædvanligt og unødvendigt på denne lokalitet.

Værst er det gået ud over de mange hundrede kålplanter, som har fået turen med den stive pisk nat efter nat.

DSC_72340001

Blomkål, rosenkål, broccoli, hvidkål, spidskål, rødkål, palmekål, grønkål og kinakål ser for størstedelens vedkommende ud til at være gået tilbage, hvor de kom fra. Minus frø.

De forskellige typer løg og nogle af krydderurterne har klaret det bedre.

DSC_72790001

Men se nu her – omme i drivhuset står nogle ekstra potter med kålplanter. Ikke alle de udgåede sorter, men dog en ny begyndelse.

Og mad til den kommende vinter.

Der er ikke andet for end at lægge sig på knæ og genplante i rækkerne.

DSC_72670001

Her på gården har man i tidligere tider dyrket roefrø – noget der kræver helt særlige venlige og milde omgivelser. En lille lomme med unikt klima takket være landets kurver og kystnærheden.

Men klimaet er ikke, som det var i tidligere tider – det er mere ekstremt på alle tider af året.

Vi kan ikke dyrke afgrøderne, som vi plejer, men planterne følger den rytme, de plejer – kirsebærtræer, blommetræer og pæretræer står nu i fuldt flor og rammes af frosten.

Uanset om man forstår det eller ej, er klimaforandringerne stadig en trossag – på linje med andre religiøse betragtninger.

Der laves jævnligt undersøgelser for at afdække, hvor mange som tror, for så gør man da noget.

Det har vist sig, at mennesker, der befinder sig ved siden af en vissen potteplante, er mere tilbøjelige til at “tro” på klimaforandringerne, end mennesker som spørges ved siden af en trivelig potteplante.

Så tilfældigt er det.

Der er brug for, at vi ændrer adfærd, og for at gøre det må vi erkende nødvendigheden.

DSC_72490001

Derfor her et billede af en vissen kålplante
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Det man ikke vil læse om

 1. Cathrina siger:

  Store bededag var vi forbi Alrø og så i Amstrup, en fantastisk vinmark og en kommende æbleplantage. Vi kørte ind og snakkede med Lone og Søren, de fortalte os at der skal være madmarked på gården her før sommer. Hvornår er det og hvor man kan læse om det og evt. tilmelde sig sig?

 2. pia hansen siger:

  De mange millioner og atter millioner som rige multinationale selskaber og andre rige klimabenægtere har givet til kampagner, der skal overbevise befolkningen om, at der er fred og ingen fare, og at klimaet altid har ændret sig, så det kan vi ikke gøre noget ved – for det er jo ikke menneskeskabt – alle de millioner har virket effektivt. De har virkelig givet valuta for pengene. Trist,trist, trist!

 3. Øv, øv, øv, hvor det skærer i hjertet at se de billeder! Og alt det arbejde, der nu går spildt…. Måske får man ikke altid som fortjent. Eller…. kan være det alligevel tjener i en eller anden større sammenhæng.
  Hvor er det på en gang smukke og hjerteskærende billeder af naturens luner… eller forfald….eller hvad man nu end ser det som.
  Her i Jeksen glæder jeg mig over, at æbleblomsterne ikke er kommet endnu og derfor ikke har oplevet nattens kuldechok.
  Venligst,
  Malene fra Æblespecialisterne

Der er lukket for kommentarer.