Fracking??!! Det Danmark vi ikke kender

FB_IMG_14289278572940001

Det er en kold tid, som vi lever i – alle går rundt og fryser – men vi har det da nogenlunde her, her på Danmarks første skifergas boreplatform!

Måske har vi sovet lidt i timen. Det er ikke fordi, at Landmanden og jeg ikke har hørt om fracking og al den elendighed, der følger metoden lige i rumpetten. Men det har jo hovedsageligt været i guds eget land – USA. Og guderne må vide, at om nogen er USA ikke sen til at ødelægge natur og miljø, ja sågar deres befolkning for ussel mammons skyld. Man har rystet på hovedet, tænkt sit og glædet sig over, at vi i Danmark endelig havde sat kurs mod vedvarende og bæredygtig energi. Tænk at lederne i USA kunne være så uansvarlige og kortsigtede i deres tankegang – ja direkte destruktive og hjernedøde.. så er det sagt. Godt man ikke bor der!

DSC_62020001

Så blev der alligevel lidt snak i krogene – måske skulle Europa også prøve med fracking – det kunne der jo ikke ske noget ved. Sådan bare for folkets eget ve og vel. Man kan da ikke få for meget energi, og hvis man nu spiller sine kort rigtigt, så kan man måske gøre sig uafhængig af de noget tvivlsomme og moralsk anløbne oliestater i den arabiske del af verden. Ja altså dem der er for stærke til, at de kan bombes tilbage til stenalderen, så man kan kontrollere deres iltre temperament.. og olie – naturligvis.

DSC_62640001

Heldigvis er der stor modstand mod fracking i Europa – flere lande har nedlagt et forbud, da det gang på gang har vist sig at være miljømæssigt uansvarligt at udvinde skifergassen. Ser du; der skal bruges voldsomt meget vand – vi snakker 8-30 mill. liter vand iblandet mange tons kemikalier pr. boring til at presse gassen op. Det giver en helt urimelig høj risiko for, at denne giftblanding blander sig med grundvandet. Og uanset om den gør det eller ej, er der bare noget helt sort i at pumpe gift i vores undergrund – sådan ude af syne ude af sind.

DSC_62140001

Imens vi lever i en oplyst tid, hvor snart alle har forståelse for, at der er grænser for, hvad vi kan byde jorden, uden at den bukker under eller rettere bukker os under, er det utroligt, at den slags foregår nogen steder i verden, og det er endnu mere ufatteligt, at vi lige nu i skrivende stund står i Dybvad ved Danmarks første skifergas boreplatform. Hvad hulen bilder vi os ind!!

DSC_62420001

Synet af det store tårn, der voksede i horisonten, fik det til at gibbe lidt i maven. Billederne på morgenens Facebook, der viste og fortalte om en flok Greenpeace-aktivister, der kravlede over hegnet og fortsatte op i toppen af tårnet, var såmænd virkelige nok, men alligevel er al den slags bare så filmisk og abstrakt, at selvom man bilder sig selv ind, at man ved, hvad det drejer sig om, så er det bare noget helt andet med egne øjne at se, at borepladsen og tårnet rent faktisk eksisterer. At se de forblæste lokale aktivister stå og beskytte det de elsker allermest. Deres land. Deres Vendsyssel.

DSC_62380001

En flink dame henvendte sig og spurgte til, hvem vi var. Hun viste sig at være en del af drivkraften bag demonstrationen. Den samme dame som lægger jord til demonstranternes lejr – en plads som huser et par store telte, en mindre række små, en træhytte og en række toiletvogne. En stor tavle i hovedteltet afslører den vagtplan, som sikrer, at der altid står nogen ved den store automatiske port ind til boretårnet. Det er lykkedes de skiftende vagter at holde en hel del af de lastbiler, der skal køre materiel ind på pladsen, ude, men det er også lykkedes politiet at rydde pladsen, så arbejdet kunne fortsætte. Et stort skilt ud til landevejen ved lejren fortæller alle forbipasserende, at demonstrationerne har stået på i 258 dage.

DSC_62750001

Fredelige demonstrationer, der udover at hindre adgang for lastbilerne, i al sin enkelthed går ud på at synge sange – stå ved porten og synge sine frustrationer ud. Det er både smukt og stærkt bekymrende. Tænkt at kunne mobilisere den slags vedholdenhed – man bliver helt flov over sin egen daglige formåen – de tror virkelig på noget. Det er samtidig ekstremt sørgeligt, da det, de kæmper for, er intet mindre end deres hjem og egnens fremtid.

DSC_62480001

Og skal man være helt ærlig, så emmede det hele bare af nytteløshed. Nytteløshed da deres tilstedeværelse og deres kamp ikke virker til at få ørenlyd i resten af Danmark. Det er som om, at det der sker i denne verden – nordenfjords – bare ikke rager resten af Danmark. Staten, der med den ene hånd igangsætter udkantsdanmarks LAG-projekter, men med den anden hånd, uden at ryste det mindste, gambler med en del af landet, som de udmærket godt ved ikke bliver hørt, når der råbes. Det andet sted i Danmark, hvor der kunne være store forekomster af skifergas, er Nordsjælland. Og nu gætter jeg bare – indrømmet – men mon ikke Nordsøfonden betakker sig for at luske et prøvetårn ind i baghaverne i Rungsted? Mon ikke larmen fra denne del af landet ville kunne høres helt til Vendsyssel?

DSC_62280001

Lige netop af den grund har man valgt at kaste sig over et område, hvor en del i deres tanker allerede er flygtet fra, og hvor mange andre gerne sælger til et boretårn eller to. Faktisk drejer det sig om mange hundrede tårne, hvis det viser sig, at der er gas i undergrunden på det 3000 kvadratkilometer store land. Det franske firma Total, der sammen med den danske Nordsøfond skal undersøge mulighederne og prøvebore i Dybvad, har fra starten sagt, at uanset om der kommer hundredevis af boretårne, så bliver der ingen arbejdspladser til lokalområdet, de vil nemlig kun bruge deres egne folk. En forståelig disposition som staten åbenbart billiger – hvad skal vi også med arbejdspladser i et område, der nu om muligt affolkes hurtigere end før…

Det er jo ikke fordi, vi i Danmark mangler gassen – faktisk så tyder alt på, at Nordsøfonden og Total sigter mod et eksporteventyr. Mens lokalbefolkningen kan se frem til et blivende mareridt.

Det franske firma er henvist til den danske undergrund, da man i deres eget hjemland ikke tillader fracking. Absurd? Ja tak!

DSC_62700001

Nu er vi på vej hjem i bilen, og bevidstheden om gaseventyret vil uundgåeligt fortage sig en anelse i gårdens daglige arbejde, men tanken om de standhaftige mennesker, der står ved porten og synger, har under alle omstændigheder bidt sig fast. Hvad nu hvis det var vores liv?

Hvad nu hvis det bliver en succes? Altså ikke så meget det med skifergassen, men hvad nu hvis det endnu en gang lykkes staten at profitere på befolkningens bekostning? Hvis det nu lykkes at blide os ind, at det var nødvendigt, for at vi kunne få vores morgenæg kogt?

DSC_62060001

Måske er det alligevel vores kamp – vores alle sammens – vores kamp for retten til at bevare det, der betyder allermest for vores liv. Måske er det vores liv, de vedholdende vagter står med, mens de synger og kæmper for, at staten ikke tager deres liv fra dem – fra os.

Søren Sørøver – til kamp mod ufornuft!

P.S. Op af stolen Nordsjælland – licensen til et flere tusind kvadratkilometer stort område i jeres bagland er i hus hos Total og Nordsøfonden!

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

14 svar til Fracking??!! Det Danmark vi ikke kender

 1. Frej Schmedes siger:

  Hvornår kommer landmænd med deres traktore til blokade, mod Totals kemiboring gennem grundvandet ?

  • Karen Holm Nielsen siger:

   Håber det bliver snart jo før jo bedre det for det er jo også deres vand til dyr og afgrøder det drejer sig om .

 2. Karen Holm Nielsen siger:

  Vi kæmper fortsat videre heroppe , og vil gerne have alle i andre Danskere med i kampen mod SKIFERGAS NEJ TAK…

 3. pia hansen siger:

  Tak, for indslaget! Der er et stort behov for opmærksomhed omkring dette projekt. Kan på kommentarerne forstå at flere ikke har hørt om fracking og skifergas før. Siger meget om mediernes dækning af området!
  Rystende at man har besluttet sig for at prøvebore, vel vidende at erfaringerne fra andre lande tydeligt viser at det har STORE konsekvenser for miljøet og for de mennesker der bor i området.
  Trist at der ikke er flere med i demonstrationen, for det er vores allesammens ansvar at forhindre dette galmandsværk.

 4. Ulla Kristensen siger:

  Må helt klar sige, vidste intet om det, tak for den gode info og tak til jer, i er fantastiske 🙂

 5. Hanne siger:

  Fracking -eller formaalinger sker ogsaa I England. Hold fast og bliv ved at skabe opmaerksomhed til befolkningen at Fracking er og bliver begyndelsen til enden paa vores jord, over og under den.
  Hanne

 6. Bodil siger:

  Tak for denne artikel. Jeg delte den med min mand, som prompte delte den med nogle i gruppen Transform Europe. En gruppe med meget på hjertet

 7. Palle Lykke Fagerlin siger:

  Det er lige så tosset, som at skide i bukserne. Jeg ved almindelige mennesker ikke syntes, at vand skal koste særlig meget, men hvis det var dyrere end olie og gas, så ville der være balance i det. Jeg ved, at når alt er forurenet, så får alle os der er imod dette, lov til at betale prisen. Det bliver i form af dårligt helbredet, forhøjet indkomstskat, pris på energi og miljøafgifter o.s.v. Tro mig !!! Vi almindelige mennesker drager ikke fordel af denne proces.
  PallPass.

 8. Så blev man da lidt mere oplyst, – tak for det.

 9. Eva siger:

  Fracking… Et nyt ord for mig og efter at have googlet det,
  synes jeg det er tankevækkende og utroligt, at der ikke har været mere debat/høring i folketinget, inden tilladelserne er blevet givet. Tak for information. Godt, at der er andre der er vågne.

 10. salling48 siger:

  Tak for informationen .. ..

 11. Tak for jeres indsats.

Der er lukket for kommentarer.