I går – på en dag med smukt arbejdsvejr – gik vi indendørs. I vineriet.
Ser du – i løbet af de seneste dage er der tappet opstigende saft fra nogle af gårdens gamle birketræer.
Man kan gøre det frem, til træerne springer ud, men mængderne er rigeligst her i marts/april.
Mennesker har drukket birkesaft i flere tusind år, og tidligere var drikken en vigtig kilde til bl.a. c-vitamin i det tidlige forår. Du ved – efter en lang vinter med tendens til skørbug.
Vi tappede kun relativt få liter, og så blev hullerne proppet til igen.
Saften består af sukkerstoffer fra træerne samt vand og mineraler fra jorden. Den kan drikkes direkte fra træet, men hvorfor ikke forædle til et eksklusivt produkt?
Tænkte vi.
Så i går blev birkesaften, sammen med en smule økologisk rørsukker og champagnegær, tappet på flasker, der kan klare højt tryk.
For at lave en lav-alkoholisk mousserende birkedrik – tusindvis af perlende bobler, en blød fornemmelse, og svag fylde af aromatisk forår. Måske.
Hvem ved – det er ikke forsøgt før.
En lille prøveproduktion på 80 flasker blev det til – danskvand af hidtil uset kaliber.
Tror vi.
Om nogle måneder bliver det afgjort
Lone
Det lyder smukt. Birkebobler. Det kan helt sikkert skænkes ud på Frederiksberg til en mindre formue pr. glas. Jeg kan lige se det for mig, Birkebobler i skægget. God fornøjelse med bryggeriet.
For år tilbage, da jeg var en fattig studerende og boede i kollektiv, lavede vi hvert år birkevin. Vi tilsatte druesaft og lavede en rigtig god rødvin!
Det bliver spændende. Jeg har kun drukket birkesaften eller kogt det ind til sirup.I år har jeg frosset nogle liter ned med henblik på at bruge det, når der skal laves hyldeblomster-drik. Aner ikke om det dur, men forsøg skal gøres.
Interessant oplysning .. ..