Mousserende birk

DSC_60010001

I går – på en dag med smukt arbejdsvejr – gik vi indendørs. I vineriet.

Ser du – i løbet af de seneste dage er der tappet opstigende saft fra nogle af gårdens gamle birketræer.

DSC_59950001

Man kan gøre det frem, til træerne springer ud, men mængderne er rigeligst her i marts/april.

Mennesker har drukket birkesaft i flere tusind år, og tidligere var drikken en vigtig kilde til bl.a. c-vitamin i det tidlige forår. Du ved – efter en lang vinter med tendens til skørbug.

DSC_59890001

Vi tappede kun relativt få liter, og så blev hullerne proppet til igen.

Saften består af sukkerstoffer fra træerne samt vand og mineraler fra jorden. Den kan drikkes direkte fra træet, men hvorfor ikke forædle til et eksklusivt produkt?

Tænkte vi.

DSC_60980001

Så i går blev birkesaften, sammen med en smule økologisk rørsukker og champagnegær, tappet på flasker, der kan klare højt tryk.

For at lave en lav-alkoholisk mousserende birkedrik – tusindvis af perlende bobler, en blød fornemmelse, og svag fylde af aromatisk forår. Måske.

Hvem ved – det er ikke forsøgt før.

DSC_60870001

En lille prøveproduktion på 80 flasker blev det til – danskvand af hidtil uset kaliber.

Tror vi.

Om nogle måneder bliver det afgjort
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Mousserende birk

 1. Anne Folehave siger:

  Det lyder smukt. Birkebobler. Det kan helt sikkert skænkes ud på Frederiksberg til en mindre formue pr. glas. Jeg kan lige se det for mig, Birkebobler i skægget. God fornøjelse med bryggeriet.

 2. Gitte Brink siger:

  For år tilbage, da jeg var en fattig studerende og boede i kollektiv, lavede vi hvert år birkevin. Vi tilsatte druesaft og lavede en rigtig god rødvin!

 3. Mosekonen siger:

  Det bliver spændende. Jeg har kun drukket birkesaften eller kogt det ind til sirup.I år har jeg frosset nogle liter ned med henblik på at bruge det, når der skal laves hyldeblomster-drik. Aner ikke om det dur, men forsøg skal gøres.

 4. salling48 siger:

  Interessant oplysning .. ..

Der er lukket for kommentarer.