Årets første kartoffelhøst

DSC_56130001

Er det ikke lidt tidligt at tage kartofler op – tænker du måske – de egyptiske er kun lige ankommet til dagligvarebutikkerne.

Og jo – du har ret – det er tidligt på året, men blot et udtryk for at vi er sent på den.

DSC_55520001

Her på stedet kom så store mængder regn i efteråret, at jorden var for klistret til kartoffeloptageren.

Nogle dage havde det nok været muligt, men da var vi optagede andetsteds.

Før eller siden er noget bare for sent, og sådan gik det med sidste sæsons kartoffelhøst.

DSC_55680001

Der var ikke andet for end at håbe på en blid vinter, så daglig høst med greb kunne finde sted længst muligt.

Give mad længst muligt.

Vinter kom der som bekendt ikke meget af, og selv nu her efter forårsjævndøgn er kartoflerne stadig faste, sprøde og fulde af smag.

Bliver ikke bedre på denne klode.

DSC_55630001

Snart begynder de at spire og gro, og det er også fint nok, men det skal foregå i et andet stykke jord.

Den indhegning, hvor grisene gik tidligere, bliver dette års kartoffelmark. En mindre del af de forskellige sorter forspires og sættes i den velgødede jord.

Resten af kartoflerne er til spisebrug.

DSC_55710001

I går gav Sørøverens bror en feriedag til foretagenet, og derfor blev det besluttet at finde den gamle kartoffeloptager frem og køre kartoflerne op.

Omtrent 250 kilo blev det til – langt flere end vi troede, der ville være.

DSC_56030001

Masser af mad til både grisene og os i den kommende tid
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

7 svar til Årets første kartoffelhøst

  1. Pingback: Fremtiden tyder på vækst | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Holger Øster Mortensen siger:

    – som gammel Samsø-kartoffel er osse jeg ret imponeret over de friske overvintrende knolde derude i marken. Før i tiden blev kartofler opbevaret vinteren over under tykke lag halm og jord i kuler, men det var jo osse før klimaforandringernes tid. Ofte udviklede kartoflerne masser af spirer, hvis der blev for varmt i kulen – eller de frøs fordi kulden gik igennem både halm og jord. Osse mus og rotter kunne finde frem til knoldene. At opbevare kartoflerne i jorden vinteren over kan være fint i mindre skala, men i den store kartoffelproduktion en metode med betydelige risici.

  3. Farmer siger:

    Når vi har vinter uden nævneværdig frost fås der ikke bedre opbevaring af kartofler. De geoginer vi lod sidde i jorden har også sunde knolde på nuværende tidspunkt.
    Det er en skam, at det er så ressourcekrævende og bøvlet at lave indhegning til grise at der aldrig ville kunne opnås balance i det. De ville ellers kunne finde en del godt i sådan et efterladt kartoffelbed.

  4. Thomas Jensen siger:

    Det var som! Jeg troede, de ville være rådnet op.

    • Lise siger:

      Også mig! Dagens projekt bliver at grave efter guld i mine egne kartoffelbede, som jeg ikke fik høstet sidste år 🙂

  5. Helle siger:

    Det er godt at være på forkant, som det hvis hedder på nydansk 🙂

  6. Marianne M siger:

    Skønt med sådan et udendørs/underjordisk forrådskammer til guldklumperne!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s