Nyt beskæringssystem i vinmarken

DSC_54700001

For øjeblikket står den – imellem andet bagfaldende arbejde – på beskæring i vinmarken.

Man kunne godt have gjort det tidligere.

Hvis man havde haft tid.

Man kan også gøre det nu.

DSC_54770001

Der er stadig nattefrost, og de opstigende plantesafter fryser til is.

Ligesom nattens dug i fårenes pels.

DSC_54830001

I år skifter vi væk fra det oprindelige beskærings- og opbindingssystem.

I erkendelse af at klimaet har ændret vilkårene og dermed behovet for en anden vej.

Hidtil har vinstokkene været holdt som forholdsvis lave stammer, og hvert forår er de blevet skåret tilbage til to grene fra det forrige års vækst.

Som et T har de stået, og fidusen bag de vandrette bærende grene var, at varmen fra jorden kunne holde blomsterne frostfri, hvis det skulle blive faretruende koldt under blomstringen.

DSC_54880001

Men det faretruende – for druehøsten – har vist sig at være foruroligende varme og nedbør i efterårsmånederne, derfor løftes skørterne på planterne, så der kan komme mere luft under det hele.

Fremover gemmes kun én gren, og den skal pege opad. Så godt som muligt selvfølgelig for drueplanter er levende organismer, der ikke bare kan standardiseres efter forgodtbefindende.

Sidste år gik omtrent halvdelen af den ellers lovende høst tabt i løbet af ugerne i oktober. Vedvarende regn og varmerekord fik skimmelsvampene til at blotre sig i den tætte blad- og klase-masse nær ved jorden.

DSC_54890001

I år bliver det bedre.

Tror jeg
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Nyt beskæringssystem i vinmarken

  1. Pingback: Mousserende æblevin på champagnemetoden | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Lone siger:

    Lækre billeder … 🙂

  3. uftitah siger:

    Hej Lone. Må jeg, helt uden for kontekst, være så fræk at stille et spørgsmål vedr. dine lækre hindbærsnitter?
    Jeg vil virkelig gerne bage dem til min søns fødselsdag. Men kan de mon bages dagen før og hvordan tror du det er bedst at opbevare dem? Tak for en inspirerende blog😊👍. Mvh. Laura

  4. finn birkholm-clausen siger:

    Måske

  5. Thomas Jensen siger:

    “I år bliver det bedre – tror jeg”, er, om noget, landbrugets motto.

Der er lukket for kommentarer.