Men oftest er luften bedre i byerne

IMG_20150303_1907140001

I går aftes var der et debatarrangement i Aabenraa – arrangeret af Omstilling Sønderjylland.

Et opmuntrende folkeligt initiativ baseret på nogle menneskers ønsker for deres fremtid og for deres region.

Fri for partipolitiske dogmer men absolut ikke fri for politiske visioner, blot handler de om, hvad der vil gavne samfundene, naturen, dyrene og menneskene.

Debatten handlede om grøn omstilling i Sønderjylland – om ønsket om flere små økologiske landbrug, flere lokalt producerede varer, bedre afsætningsmuligheder og flere arbejdspladser – altså meget mere af det gode liv på landet fremfor den triste afvikling, som stadig er fremherskende.

For det at bo på landet omgivet af intensive husdyrproduktioner og store arealer med monokultur er ikke så fantastisk, og debatten handlede også om, hvorvidt man skulle tale det hele mere op. En forholdsvis udbredt holdning blandt panelets politikere.

Nej, er svaret herfra, man skal ikke tale noget hverken op eller ned, man er nødt til at være ærlig om tingenes tilstand – ellers bliver de ikke ændret.

Og glittede billeder med blå himmel, glade børn der spiser røde æbler, smældende flag og nær natur er simpelthen at snyde, når tilværelsen på landet for mange bliver præget af luftbåren gylle, en ommer med vasketøjet – igen, vanskelig adgang til egentlig natur, forhøjet risiko for at blive smittet med antibiotikaresistente bakterier, grønne alger på drivhus, havemøbler, terrasse m.m. og giftrester fra hvedebehandlinger på havens æbler.

Yderområderne af dette land kan – igen – blive helt fantastiske steder at bo, men der skal ændres på de forhold, som har forstærket affolkningen.

Mindre økologiske gårde vil give langt større artsdiversitet – et rigere plante- og dyreliv, og de små landbrug har mulighederne for at forædle deres råvarer eller starte anden form for produktion af mad. Det er så også helt nødvendigt, for et lille landbrug kan selvsagt ikke opnå stordriftfordele eller effektiviseringsgevinster. Økologisk landbrug i mindre skala er en arbejdstung fornøjelse, der giver mulighed for beskæftigelse.

Det er en brydningstid for måden vores jord forvaltes på. Den voldsomme gældsætning og deraf følgende økonomi i dansk landbrug kommer til at give mulighed for forandring. Enten vil fallerede industrielle landbrugsejendomme blive opkøbt af investorer – danske eller udenlandske – for jordværdiens skyld men med fortsat kemibaseret produktion, eller også griber samfundet chancen, og udnytter de kommende ejerskifter til udstykning og fremme af et økologisk land.

Sidstnævnte kræver også en finansiel sektor, som kan se, hvilken vej gylleskyerne blæser.

Indvendingerne i går gik på, at der skal skabes afsætningsmuligheder, før man kan få små lokale madproduktioner i gang. Set herfra skal der mest af alt skabes bedre vilkår for opstart og drift sådan med hensyn til regelhelvedet, der er beregnet på industriel fremstilling af fødevarer.

En forbedret grobund for alt det gode, man gerne vil. Så skal driftige mennesker nok boltre sig med mulighederne.

Og flytte på landet
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Men oftest er luften bedre i byerne

 1. Riborg Dæhnert siger:

  Jeg er rent ud sagt flygtet fra bondelandet 😦 – efter 33 år som landmand – heraf de 30 med økologisk drift.
  Vores 30 tdr. land blev efterhånden ‘omklamret’ af vores nabo, svinedrengen. Han opkøbte alle gårdene omkring os.
  Det blev for svært at klare støjen fra de mange landbrugsmaskiner næsten året rundt.
  For ikke at tale om flueplagen.
  Og stanken af gylle.
  Og gifte.
  Og osen fra traktorerne.
  At være tvunget til at opholde sig indendørs og holde alle vinduer lukkede er ikke særlig opbyggeligt for sjæl og legeme 😦
  Skidt pyt endda med algerne på havestolene!
  Og vasketøj kan vaskes om.
  Det var da også herligt, at agerhønsene og rådyrene klumpede sig sammen på vores marker, når der var jagt i området 😀

  Vi er ikke flyttet til byen – jeg kan ikke klare larm og og diverse uddunstninger fra biler og den slags.
  Vi er flyttet i sommerhus på en hede 400 m fra stranden. Området er delvis fredet. Her er intet landbrug og ingen jagt. Rådyr, harer, fasaner og ræve færdes uden for vores hus.

  OK, vi kan lugte helt her ud, når der har været spredt gylle – og vi kan høre, når de sår eller høster.

  Men vi kan sagtens have vinduer og døre til at stå åbne 😀

 2. annie nielsen siger:

  Det var en barsk beretning om livet på landet, men samtidig vil jeg sige at det er vigtigt at vi ved hvordan realiteterne er. Jeg bliver endnu mere glad for at jeg for mange mange år siden tilvalgte økologi, selvom jeg i starten tænkte…. nytter det, men det gør det hvis vi er mange nok der vælger det………..

 3. Birgitte Jensen siger:

  Det var en rigtig fin aften med en sober debat. Håber i kom godt hjem i snevejret☺

 4. Conny siger:

  Jeg voksede op på et lille husmandssted med plads til diverse nytte- og kæledyr og børns frie leg. Mine børn nød også at besøge bedsteforældrene, hvor man måtte larme, køre med på traktoren, komme tæt på dyrene (dog ikke den vrisne vædder), gynge vildt i den primitive gynge i de høje elmetræer osv. Min far gik på arbejde, min mor var hjemme men havde nok at se til, så børn skulle ikke nødvendigvis underholdes eller opbevares – vi deltog som en vigtig del af familien. Det kan naturligvis også praktiseres andre steder end på landet, men der er knapt så højt til loftet i en parcelhushave. Jeg vil sådan ønske for børn og andre mennesker, at det fortsat er en mulighed at få lov at dyrke en klat jord på fornuftig vis uden tåbelige benspændsregler og skabe et meningsfyldt liv – og bliver så glad, når nogen arbejder for den sag 🙂 Undskyld det lange indlæg, men nogle gange rammes man lige midt i barndomsminderne 🙂

Der er lukket for kommentarer.