En lille bi-landsby

DSC_45290001

I går kørte Søren Sørøver og jeg til Djursland.

For at hente nogle fine hjemmebyggede trugstader så bimulighederne på gården kan forbedres.

Ikke bare her på gården, men i hele verden er der hårdt brug for at gøre noget for bierne.

Hidtil har man ment, at bi-døden kloden rundt kunne henføres til brugen af nogle bestemte insekticider – altså nogle sprøjtegifte som er målrettet udryddelse af insekter, men undersøgelser tyder på, at også andre sprøjtegifte, som bruges til at forebygge svampesygdomme, gør bierne sårbare overfor tilværelsen.

Nogle af os vil ikke være særligt overraskede, hvis man i en fjern fremtid hovedrystende når frem til den konklusion, at flere årtiers massive brug af gift på landbrugsarealer har skabt en ophobning med en smertegrænse for liv. At giftstofferne uanset navn, men med det ene formål at udrydde, rent faktisk gør det.

Så når myndighederne øger grænseværdierne for sprøjtegifte i udvalgte fødevarer – fordi niveauet i de høstede/slagtede varer stiger, er det slet ikke uforventeligt, at niveauet i naturen også stiger.

Pesticidpollen har aldrig været god bimad, og derfor er menneskeheden nået til et stadie, hvor der skal holdes bier for at få befrugtet afgrøder.

DSC_45350001

I går kom vi hjem med 3 store bistader, glæde over et hyggeligt besøg og maverne fyldt med dejlig kage. De sidste 2 bistader kunne ikke være med på vognen, så en tur mere venter.

Der er ikke råd til at købe bifamilier til alle 5 bistader nu, men måske en enkelt ny familie i år, og så kan vi dele den fine koloni, som vi startede med sidste år.

Først skal staderne males og klargøres
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til En lille bi-landsby

  1. Conny siger:

    Håber, staderne snart vil summe af liv 🙂 Har set, at Robins Biavl søger værter til bifamilier, minimum 10 stader – måske nogen har plads og lyst?

  2. Lisbeth siger:

    Grislinger og honningbier; det er lige til forårsfornemmelser @):-

  3. pia hansen siger:

    Det burde være et vink med en vognstang at bierne dør. Det er næsten ubærligt, at vi ikke formår at tage vare hverken på naturen eller os selv.

Der er lukket for kommentarer.