Måske vil du spidse blyanten og finde kalenderen frem

DSC_28500001

I kalenderen på køkkenvæggen er der en række kommende arrangementer med deltagelse herfra – måske er nogle også af interesse for dig.

Du får en opremsning i håb om, at der er noget, du har lyst til at være med til.

I aften; torsdag d. 26. februar sker det i Aarhus – der er teatermiddag kl. 18-22, og temaet er Mennesket mod, med og på kloden.

Copy/paste fra Aarhus teaters side:

“Ifølge geologer og antropologer står vi midt i en skelsættende ny epoke i jordens historie: ”Den Antropocæne Tidsalder”- en epoke defineret ved menneskets massive påvirkning af jordens økosystemer. Der er noget nærmest frygtindgydende ved at definere en fase i klodens udvikling ud fra ‘os’. Trods alt har vi kun været til stede på kloden i den sidste ti tusindedel af dens historie. At beslutte at jorden og de levende skabninger nu er underlagt vore handlinger, synes skelsættende, måske skæbnesvangert og i hvert fald voldsomt ansvarspådragende og til tider angstprovokerende.

Til denne teatermiddag undersøger vi den antropocæne tidsalder gennem mad og forbrug. Fra jord til bord og tilbage igen indgår vores indkøb og madvaner i komplekse udvekslinger med jordens økosystemer. Hvordan påvirker det dig som forbruger at være ”klodeforvalter”? Går du meget op i dyrevelfærd og økologi og handler efter disse principper – eller synes du at økofanatisterne er hysteriske og at debatten ude af proportioner?

Vanen tro vil det være Café Hack, der står for en lækker specieldesignet teatermiddag-menu af syndige og korrekte retter:

5 små retter

1) Canape med and og foie gras

2) Variation af rodfrugter; bagte, glacerede, stegte og crudite

3) Bagt torsk, brændte løg, syltet løg og sprøde løg

4) Økologisk grisebasse, spelt, og kålsymphoni

5) Jordbær Romanof med det hele

Kom forbi Borgerscenen til en debatterende teatermiddag i selskab med Lone Vitus (gårdejer, landmand og forfatter til bogen “Mad vs. Fødevarer”) John Thøgersen (professor i økonomisk psykologi), Jens-Christian Svenning (professor i økologi), Rasmus Skov (skralder, bæredygtig forbruger og iscenesætter), William Bæk Kortegaard (barn), Kristian Husted (dramatiker), Gry Guldager (skuespiller), Christine Fentz (instruktør og kunstnerisk leder af ”Secret Hotel”), rimtrioen Jela Natius, Albert Ankerstjerne og Alvin Bursøe (elever ved Skuespillerskolen v/ Aarhus Teater) m.fl. ”

Du kan læse mere og købe billet lige HER.

DSC_28510001

Næste offentlige arrangement er tirsdag d. 3. marts kl. 19-21 i Sønderjylland. Det er foreningen Omstilling Sønderjylland, der i samarbejde med Aabenraa Bibliotekerne afholder en aften med temaet “Grøn Omstilling i Landdistrikterne?”

Her får du lige en copy/paste fra invitationen:

“Debat om Grøn Omstilling i Landdistrikterne
Hvordan gør vi landdistrikterne grønnere og mere bæredygtige samtidig med, at vi udvikler landbrug, erhvervsliv og styrker lokalmiljøerne? Det er temaet for et stort fælles sønderjysk debatarrangement med nogle af landets mest markante og vidende navne.

Foreningen Omstilling Sønderjylland inviterer nu til en debataften, som skal inspirere et bredt publikum til, hvordan vi sammen kan udvikle landdistrikterne positivt. Udgangspunktet for debatten er, at man fra regeringens side ønsker at styre udviklingen i en grønnere retning samtidig med, at man udvikler erhvervslivet. Man ønsker at skabe ”grøn omstilling med jobs” og skabe “vækst i landbrug og fiskeri gennem bæredygtig udvikling af naturen”.

Men hvordan gør man det? Kan det overhovedet lade sig gøre? Hvad er det for jobs, der kunne skabes? Hvilke muligheder ligger der for landdistrikterne i den grønne omstilling, og hvordan griber man det an? Har vi nogle gode eksempler?

Ja, det har vi heldigvis. Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen kommer til mødet for at fortælle om regeringens indsatser på området. Og til at komme med mange flere gode ideer og sætte gang i debatten har arrangørerne inviteret yderligere fem højtprofilerede navne til at debattere, hvordan grøn omstilling kan være med til at styrke og udvikle landdistrikterne. Deltagerne i debatten er:

· Jesper Petersen (A), finansordfører og medlem af folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
· Lone Vitus, landmand, forfatter og bestyrelsesmedlem for Frie Bønder – Levende Land
· Henrik Frandsen, landmand, tidl. viceformand for Landbrug og Fødevarer, nu bestyrelsesmedlem for Sønderjysk Landboforening
· Kim Quist, leder af Kalø Økologisk Landbrugsskole og næstformand for Økologisk Landsforening
· Anders Brandt (EL), formand for Sønderborg Landdistriktsudvalg
· Pia Heike Johansen, lektor ved Center for Landdistriktsforskning SDU

Ordstyrer på debatten, journalist Ulla Skovsbøl, vil sørge for en skarp men konstruktiv debat om, hvordan vi kan udvikle vores landsdel på en måde, der på én gang styrker landdistrikterne, skaber arbejdspladser i erhverv og landbrug og gavner miljøet.

Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.
Paneldebat med temaet “Grøn Omstilling i Landdistrikterne”.
Arrangementet er gratis og afholdes på Folkehjem i Aabenraa den 3. marts 2015 kl. 19-21.”

DSC_28550001

Allerede to dage senere d. 5. marts kl. 19 er der mulighed for udflugt igen – denne gang til biblioteket i Køge.

Sammen med Køge Fødevarefællesskab arrangerer biblioteket et Lone Landmand foredrag. Du kan læse mere om indholdet HER.

DSC_28580001

Onsdag d. 8. april er der et foredrag/debatoplæg mere, denne gang nær Silkeborg hos Gothenborg. Der kommer oplysninger om tid, mad m.m. senere.

DSC_28600001

I april er der planlagt 2 møder – d. 15. kl. 18-21.30 Il Buco, Njalsgade 19C, 2300 København S og d. 16. kl. 17- 18.30 Remisen, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus – som også er åbne for alle med ønske om at debattere landbrug, EU, fødevarer og mad.

Endnu en omgang copy/paste:

“Europas landbrugsproduktion er i krise. På trods af store offentlige tilskud igennem EU er erhvervet presset af fødevareskandaler, medicinforbrug og høj gæld. Er stordrift svaret på erhvervets økonomiske problemer? Og er den nuværende kurs overhovedet holdbar, økonomisk, økologisk og etisk? Hvilket landbrug ønsker vi i fremtiden?

Fødevareproduktion i Europa er præget af industriel stordrift, højt medicinforbrug og en uholdbar gældsætning i erhvervet. På trods af dette er sektoren forsat helt afhændigig af offentlig støtte for at være rentabel. DEO inviterer til debatmøde for at diskutere fremtidens landbrug i EU. Er den nuværende kurs holdbar, økonomisk, økologisk og etisk? Og er det en model vi ønsker at eksportere til de østeuropæiske lande, hvor storbønder fra Vesteuropa i et årti har købe store landområder op? Hvordan finder vi en bedre balance mellem rentabel drift, miljøhensyn og dyrevelfærd i EU’s landbrugsproduktion?

DEO har inviteret forfatter og landmand Lone Vitus til at holde oplæg om hendes bog “Mad vs. Fødevarer”. Lone Vitus har stærke holdninger til fødevarekvalitet, økologi og dyrevelfærd og beskriver hvordan vores fødevarer bliver til i det nuværende system af industrialiseret landbrug. Bogen er en øjenåbner for mange, der er bekymrede for den måde konventionelt landbrug drives i Danmark og provokerer ved at gøre op med vores forestilling om, at det der ligger i køledisken er produceret under ansvarlige vilkår. Efter oplægget svare Lone Vitus på spørgsmål fra salen.

Deltagelse: 50 kr. 20 kr for studerende, gratis for medlemmer af DEO og betalende abonnenter på NOTAT.”

Det er de åbne foredrag/debatmøder indtil videre.

DSC_29090001

Så er der nogle madmarkeder her på gården – du ved, med hyggelige stadeholdere som selv præsenterer og sælger deres håndværksprodukter, med folkemiddag ved langbordene, levende musik og god mad. Plus alt det løse du kan gå rundt og se på gården.

Årets første Bondens Marked bliver lørdag d. 4. juli og søndag d. 5. juli

Nummer to Bondens Marked bliver lørdag d. 15. august og søndag d. 16. august

Og så er der juleudgaven lørdag d. 12. december og søndag d. 13. december

DSC_28950001

I 3 uger af juli måned kommer en flok dygtige kokke og vinfolk til gården for bl.a. at lave udendørs servering i en pop-up-restaurant. Det bliver i ugerne fra d. 6. juli og måneden ud, men de nøjagtige åbningsdage er endnu ikke på plads.

DSC_28630001

Søndag d. 23. august er vi ved at stable en garagevin-festival på benene sammen med Foreningen af danske vinimportører. Det bliver fugtigt, men mere vides endnu ikke.

Det var den del af vores kalender, som lige kan overskues her og nu.

Måske ses vi
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

9 svar til Måske vil du spidse blyanten og finde kalenderen frem

 1. Lone siger:

  Canape med and og foie gras. – Hvor usmageligt …!
  Anden har måske selv leveret foie gras’en, før den endte et tragisk liv.

  Foie gras er ikke en delikatesse men en sygdom. Sagt af Roger Moore.

 2. Lene siger:

  Vi ses den 5. marts i Køge. Billetterne er bestilt for længe siden – og vi glæder os 🙂

 3. Kisser siger:

  Jeg har altså købt billet til dit foredrag i Køge – og erfarede senere, at der var fribilletter i vores fødevarefællesskab. Øv, siger jeg bare, for jeg måtte give billetten videre til en veninde, fordi jeg havde glemt at jeg skulle ud at rejse netop den dag. Jeg ville så gerne have oplevet dig LIVE.

 4. Birgitte Jensen siger:

  Ja vi ses i Aabenraa. Dejligt at min gamle arbejdsplads har været med til at arrangere det.
  Føj til foie gras i Århus. Rent dyrplageri.

 5. Helle siger:

  Jeg håber, I giver dem en rigtigt stor skideballe i aften i Århus, da de åbenbart synes, det er nødvendigt at provokere ved at servere foie gras. Undskyld, men der er ikke meget, jeg afskyr mere en foie gras – det skulle lige være den danske svineproduktion.

 6. Eva Frøjk Thomsen siger:

  Spændende – bare spændende….. 😀

Der er lukket for kommentarer.