Madlavning hos Greenpeace

DSC_42200001

I går var Søren Sørøver og jeg i København det meste af dagen.

Ser du – Greenpeace holdt bogreception for alle, og anledningen var en kogebog om skånsomt fanget fisk fra hele verden. Ved samme lejlighed kom der fokus på dansk kystnært fiskeri.

DSC_42350001

Nogen havde spurgt, om vi ville hjælpe med at lave receptionsmad, og er der noget, vi er klar til, er det altid at fremhæve det fornuftige fiskeri.

Og miskreditere opdrætsfisk (som udgør halvdelen af klodens fiskespiseri) samt trawlfangede fisk og hummere.

DSC_4233-0010001

Opgaven bestod i at lave noget af dagens fangst, og dagens fangst var torsk. Desuden skulle det være fingermad og til at balancere.

Hjemmefra var der bagt rugbrød og lyse flûtes, og alle de små brødskiver blev ristet og brugt som bund.

IMG_20150224_162047-001

Oven på kom tre forskellige fiskeanretninger – ovnbagt torsk med rød karry/citrongræsdressing og koriander, torskerogn med jordskok samt torskerillette af hjemmerørt mayonnaisedressing med urter, lufttørret bacon og sprødstegt torskeskind. Som en fjerde variant af torsk var der dobbeltpanerede og friterede stykker af torskefilet med sauce tartare.

DSC_42320001

Afsætningen på maden var fin, og den blev spist til fortællinger om garnfiskeriets udfordringer overbragt af en garnfisker fra Hirtshals.

Undgå de store fristende orange laksestykker – for din og for havets skyld
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Madlavning hos Greenpeace

 1. henrik siger:

  Uanset torskens fangstmetode, er vi så ikke sikker på at fange en god portion tungmetaller også?
  Misforstå mig ikke, for jeg spiser aldrig nogensinde opdrætsfisk (jeg bor i Oslo og 70% af de solgte spisefisk er opdræt af den grumme slags), men jeg prøver bestemt også at begrænse indtaget af større rovfisk.
  Personligt tror jeg den nærmeste fremtids, sundhedsmæssigt, bedste spisefisk blive økologisk opdrætsfisk (enten din egen dam, eller større). Det er sørgerligt, men havenes tilstand er jo ikke just opfriskende.

 2. Kære Søren og Lone. 1000 tak for Jeres fantastisk mad, og engagement! Til Karen der har skrevet en kommentar kan jeg (desvære) sige at det mærke der findes for bæredygtighed – MSC mærket, desvære ikke er en garanti for noget som helst. Du kan ikke være sikker på at fisken ikke er fanget med bundtrawl, eller at fiskeriet ikke foregår i natura 2000 områder (der er områder der er udpeget som særlig sårbare under et EU naturdirektiv). Sild er til dels ok – også med MSC mærket. I forhold til bæredygtig torskerogn er det svært fordi langt de fleste torskebestande er overfisket. I danske farvande er Øresund en undtagelser, hvor torsken trives. Øresund er det eneste farvand i Danmark hvor der ikke fiskes med bundtrawl, og forskerne mener at dette faktisk er årsagen til at blandt andet torsken trives her. Mvh Hanne Lyng Winter, Greenpeace.

 3. Hej Lone
  TAK for jeres iver og store indsats!
  Kan se, der ligger en stor bunke torskerogn.
  Det smager jo himmelsk – hvor får man bæredygtig torskerogn?
  Birte Kulmbach, Vester Vedsted Vingård

 4. karen keinicke siger:

  TAK for jeres inspiration – den er altid glædelig og opmuntrende! Jeres mad ser helt utrolig flot og spændende ud!
  Jeg har, siden jeg har læst Mad vs. fødevarer ikke købt laks. Jeg giver nu hunden økoleverpostejmadder. …. Jeg køber sild, torsk og fiskefrikadeller, som er mærket med bæredygtighed. Er begyndt at bage økorugbrød….jo I to gør en kæmpeforskel. Tak.
  I aften starter vi en studiekreds om bogen – spændende at se hvor mange der kommer og hvad det fører med sig.

Der er lukket for kommentarer.