Noget om vækst

DSC_34850001

Her langt ude på landet er der høns, som lægger æg.

Store smukke æg med sammenhængende hvider og flotte mørkegule blommer.

Hver gang et nyt æg kommer til verden, følges det af passende klukkelyde, for der er virkelig noget at være stolt af.

Bunken af æg øges, og man kan se, at der er tale om vækst.

DSC_3509-0020001

At se er ikke nok, så jo flere æg der lægges, des flere høns må tælle æggene.

Notere, opgøre og holde i system.

Der er en stigning i antallet af høns, som må påtage sig opgaven, og der er ingen tvivl om, at det er et udtryk for vækst.

DSC_35130001

Det kan nemt blive for meget for den gruppe høns. Der lægges æg alle vegne; i træladen, under brændestakken, mellem vinballonerne og også nogle i de lovformelige redekasser.

Så over gruppen af registreringshøns er der et hold høns, som tager sig af det mentale. Der tilbydes kurser i ægtælling, uddannelsesforløb i godkendte æglægningsmiljøer og håndtering af de bløde værdier som formidling af vækstønsker, sådan-får-du-en-flok-høns-til-at-fungere og meget andet, naturligvis også terapiforløb til de høns der med tiden rammes af stress-tælling og angst for små mørke rum.

Og meget tyder på, at den mentale afdelings støtte øger registreringshønsenes ydelse, uden at de får flere timer i døgnet.

Et klart udtryk for vækst.

DSC_34870001

Men det kræver en overordnet afdeling med høns, som afstikker målene for æglægningen. Ingen høns under denne afdeling er noget værd, hvis de ikke får et tydeligt budskab om antal ønskede æg, størrelse, skalfarve, sammensætning og blomme/hvide-forhold.

Den mentale afdeling kan således tilrettelægge konsulentforløbene i henhold til målsætningerne, og registreringshønsene kan holde de æglæggende høns på rette kurs.

Den overordnede afdelings sammensætning og pondus afspejler direkte vækstsuccesen. Udover signalværdien har afdelingen også et betydeligt ansvar for at placere pengene fra ægsalget; overflytte, investere og risikere.

DSC_35120001

Den overordnede afdeling vækster mest på lønsiden, men vækst er vækst.

Endelig er der en ejerkreds, som danderer den på de hotte insteder.

DSC_34980001

Det er Sørøveren og jeg
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

7 svar til Noget om vækst

 1. pia hansen siger:

  Hahaha, hvor er det en genial måde at læse om alvorlige ting, som også jeg har haft tæt inde på livet. Ja, høns kan i den grad bruges til at beskrive mange sider af vores samfund.

 2. Putte siger:

  Vel gokket.

  Jeg havde engang mit daglige liv i den hønsegård. Nu lægger jeg hverken æg, tæller, fortæller, måler, tilrettelægger eller noget andet mere.

  Nu er jeg i stedet blevet et æg. Ikke et af de fine hvide æg i en klasserbar størrelse, men et skævt æg med ru skal og en uidentificerbar farve. Hønsene se skævt til mig, jeg bliver talt, vurderet, målt og vejet – til tider fundet for let – får at vide hvad jeg skal og “ægge-skal” og bliver oftest sendt videre til en anden høne (høns holder ikke længe i den hønsegård, så der er hele tiden nye damer på reden).

  I virkeligheden vil jeg bare have fred til at blive rask.

  Gok!

 3. Lone Carstensen siger:

  Det er ganske vist …

 4. Kirsten bang-olsen siger:

  Super kommentar til vores ” effektive samfund”

 5. Men den overordnede afdeling presser konstant registreringshønsene til at påtage sig flere og flere opgaver- ja ovenikøbet, når nogen registreringshønsene stopper med at registrere og kontrollere, og finder anden beskæftigelse, bliver deres opgaver bare fordelt på de andre. Ikke noget med at indsætte nye registreringshøns. Samtidig kommer den overordnede afdeling med nye ønsker og krav som ikke modsvarer den virkelighed som registreringshønsene kender så godt og som de møder hver dag ude hos produktionshønsene. Til gengæld vækster de overordnede i belønning.

 6. Jan Persson siger:

  Det lyder som om der er behov for moderniseringsstyrelsen i hønsegården

 7. Johs. Thomsen siger:

  Høns har ved siden af deres produktionsliv også et åndsliv:
  “En høne prøvede at lære sine veninder Pythagoras’ læresætning, men løb ind i store vanskeligheder. Til sidst satte hun sig en dag midt i hønsegården og forklarede den med nye formuleringer: – En høne afsat på hypotenusen i en retvinklet trekant er ækvivalent med summen af høns afsat på de to kateter. Fra den dag indgik den pythagoræiske læresætning i hønsegårdens kulturarv.”
  – fra Luigi Malerba: Når høns tænker – for meget. Forlaget Arvids 2014

Der er lukket for kommentarer.