Festtale

I dag får du en festtale. Alle kan have brug for den slags.

Ser du – i går blev undergrunden rusket af et Hjemmedyrk Awardshow; arrangeret og gennemført af Persille Ingerslev.

Det foregik i København, og vi kunne ikke deltage men måtte nøjes med at bidrage med en ønsket festtale, som Persille læste op.

Måske var du heller ikke med, og måske trænger du til ord, der lover grønne sager og grokraft.

Du kan selv vælge stemmeføring, volumen og graden af indlevelse. Om du vil sidde ned eller fremføre budskaberne under håndstand.

DSC_4024

Du bestemmer, her er talen – til alle:

Brødre og Søstre i Planteland, kønne pelargonier, praktiske porrer og bedårende bladbeder – tak for Jer!

Vi er samlet ikke bare i dag, men samlet i vore hjerter for evigt, om noget så livgivende som plantevækst. Den eneste form for vækst denne klode og verden har brug for.

Planter er åbne, sårbare og givende. Tålmodige, vedholdende og tolerante. Lad en grøn ven vise vejen og være det gode eksempel for en menneskehed, som mangler idealer og ydmyghed over for sit livsgrundlag. Thi planterne er begyndelsen, de bærende, og dem som redder alt.

Lad roden få tag i kloden. Filtagtige rødder, pælerødder, klatrerødder, luftrødder og menneskerødder.
Det er i jorden alting har sin begyndelse. I den undseelige brune blødhed, som er så fuld af liv – usynligt for det utrænede øje, men synligt for den følsomme sjæl.

Ær den fugtige jord og brug den med respekt. Brug den til at skabe. Lad frøskaller flække, som når himlen formørkes og sprænges af torden, lad hvide kimrødder skyde frem med lynets hast og lad kimstængler og blade opstå af intet til udbredt forundring og betagelse for dem, som forstår. At de ikke forstår.

Jorden er en fest, og du er inviteret. Medbring blot frø, stiklinger, knolde og planterester – så skal der blive junglebal og mad til alle.

Fra en frønnet porretop til æbleskrællen som har kilet sig fast mellem fortænderne runger budskabet højt og tydeligt – den der dyrker, bestemmer selv.

I maden er magten – AL MAGT TIL MADEN!

Lone Landmand

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Festtale

 1. Anne-Christine Bloch siger:

  Smukt festskrift. Det er bare saadan. Nyder jeres blog utrolig meget, selvom jeg bor paa den andet side af Atlanten – I Kanada. Glaeder mig lige frem til at laese den hverdag dag naar jeg kommer hjem fra arbejde.

 2. Carsten Madsen siger:

  Respekt 🙂

 3. finn birkholm-clausen siger:

  Ja det er sådan det er. Og ikke overlæssede , overmedicinerede, overstressede svinestalde. Go Lone go

 4. Camilla Elg siger:

  Kære Lone, Tusind tak for de ord. De og du og I rører mig dybt og holder mig på sporet. Rigtig god dag.

 5. Eva siger:

  Tak…
  Blot…
  Tak 🙂
  For det du/i gør.
  Og så måske lige…
  et – god dag herfra 🙂

Der er lukket for kommentarer.