Glæden ved vækst

DSC_31650001

Inde på arbejdsværelset står en kasse.

En helt almindelig ualmindelig papkasse; liden at se til.

Den vejer nærmest ingenting, men har stor vægt.

I kassen er en samling af frøposer.

De frø der skal dyrkes den kommende sæson.

Som velvalgt underholdning her langt ude på landet hentes kassen ind til spisebordet, og med lukkede øjne lader man en hånd udvælge en frøpose i lykkens tombola.

Det er lige spændende hver gang.

DSC_31460001

Netop i dette øjeblik trak jeg et brev med rosenkål, og for at nyde det i fulde drag må der bruges lidt tid på at se igennem posen og direkte ud på den milde jord, hvor de spæde planter bliver til kraftige stængler og sætter kuglerunde vidundere, uden at nogen til fulde forstår det forunderlige.

Næste frøpose indeholder små genetiske bomber (beklager NSA; det kunne have været mere interessant), der bliver til sukkerærter. Lange, flade bælge som skal få kartoffelsalaten til at knase sprødt til sommer. Grønhed i en brun pose, det kan man kalde at underspille.

Så lige en heldig hånd mere. Borlottibønner. Nu glædes vi i kor, er jeg sikker på. Bønnernes prinsesse uden ært. Smukke rød/hvid spraglede bælge og et kostbart indre der skal arbejdes for. Nykogte i let saltet vand og man behøver intet andet.

Der er ikke mere fritid, arbejde venter, og man kan ikke regne med at have det sjovt altid.

DSC_31660001

Den lille lette kasse skal tilbage, hvor den kom fra. For nuværende kan indholdets vægt knapt mærkes, om et halvt års tid fylder det et par tusind kvadratmeter og er ubærligt. Smukt.

Den eneste form for vækst kloden har brug for
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Glæden ved vækst

 1. millebk siger:

  Fantastisk afsluttende kommentar….det må blive mit motto 😉

 2. Små frø som er mere værd end guld, og så smager det bedre. Vi drømmer alle på denne tid, alle de små og store ting der nok skal lykkes i år, en køkkenhave der er endnu mere frodig, roser der dufter og indtager kroppen.
  Henrik

 3. Riborg Dæhnert siger:

  Vinterdrømme 😀

 4. Lilo Skaarup siger:

  Den eneste form for vækst kloden har brug for – Åh – hvor er det dog sandt!!

 5. Janne siger:

  Åh ja – jeg glæder mig også så meget til igen at få jord under neglene. Der er intet mere forunderligt end at putte frø i jorden og uger senere høste alverdens grønne og røde sager. Og orange. Og gule …….
  Jo – det skulle da lige være en fødsel af et lille levende væsen.
  Og elsker din afsluttende bemærkning. Den burde i glas og ramme.

Der er lukket for kommentarer.