Vi står over for et valg! Nytårsbrev fra Sørøveren

DSC_03300001

Året 2014 er brugt op, der er ikke meget andet end minder tilbage, og så selvfølgelig et uoverskueligt og kaotisk regnskab, men det kan ignoreres lige til det sidste. Traditionelt vil man på nuværende tidspunkt se tilbage på året, der gik, med stort overskud og blik for det hele, og med vise ord, understøttet at en hypnotisk og eftertænksom gniden sig i skæget, kloge sig på hvordan det nye år vil forme sig. Filosofiske tanker og floskler vil drive som en hord i spandex og løbesko for at træne både sul og julesynd af sig, andre skifter hårfarve og måske vaskepulver, men lad os lige slå fast med det samme – nytår er ikke topsæson for nogle nævneværdige kursændringer. Hverken i vores væremåder, forbrugsmønstre eller tankesæt. Alle disse ting kræver seriøse valg, og alle ved, at nytårsforsætter er lige så troværdige som Skodaforhandlere, og ledere af liberal alliance der lovpriser økomarkeder.

Valg er bestemt et nøgleord, der kommer til at præge det nye år. Partierne vil om kort tid stå i kø for at bilde os ind, at det er nu, at krydset skal sættes, beslutningen tages, og at dette valg er det vigtigste valg i verden. Det er nu, vores stemme vil blive hørt, det er nu, vi har valget.. Det er nu, vi skal vælge, om vi vil have Løkkes underbukser trukket helt op over nakken, eller vi vil tæskes til døde med Gucci-Helles moderigtige væksttaske.

Vi vil se mange seriøse mennesker, der må have noget på hjertet, siden de er i dansk politik, bruge al deres energi på at svine modstanderne til og fremhæve alt det forkerte de gør, i stedet for at fremlægge deres egen løsning. Man bliver så træt.

Allerede nu er der langt til land. Medierne har spurgt folket om, hvad der fylder mest for dem i valget.

Verdensfred? Klima? Velfærd for mennesker og dyr? Store globale sociale og næstekærlige spørgsmål kunne man håbe? Det er trods alt en rundspøge lavet i juletiden. .. Nej, selvfølgelig ikke. Beskæftigelse og asylpolitik ligger helt oppe i første række. Altså to rent egoistiske spørgsmål. Vi skal have mere arbejde til os, og vi skal begrænse asylstrømmen – den koster os alt for meget.

Bevares, beskæftigelse til alle, der magter et arbejde, må være målet, og især nu hvor en nok så rød arbejderregering har trevlet sikkerhedsnettet op under den arbejdende klasse, så er der fokus på området. Og den eneste løsning, der findes på problemet, er – uanset om man skeler til højre eller venstre i folketingssalen – vækst! Alt i mens er det lykkedes partierne og medierne at reducere mænd, kvinder og børn, der flygter fra alt, hvad de ejer og har, for at redde deres liv og måske skabe noget der ligner en tålelig fremtid, til asylansøgere. Og ikke nok med det. De nævnes altid som et nummer. Det handler ikke om, at vi skal hjælpe disse mennesker. Det handler om, hvorvidt vi har ”ressourcer” til at huse 20.000 eller et andet antal asylansøgere. De er bare et tal, og det tal skal gerne være så lavt som muligt. Det minder meget om den retorik, vi har konstrueret i forbindelse med vores husdyr, der ikke længere er individer med behov, men enheder der gøres op i mængden af kvælstof, de udleder. Hvordan kan vi være så blinde og kolde, at vi kan gøre levende væsner til døde tal?

Tænk engang at det for tiden er almindelig kendt blandt mennesker på flugt, at man skal prøve at komme uset gennem Danmark og søge til Sverige for at søge asyl. De taler om en risiko for at blive antastet af politiet i Danmark og således blive nødsaget til at søge asyl i Danmark. Tænk at det er vores land, folk på flugt fra de værste rædsler, man kan forestille sig, ikke ønsker at ende i? At det så rent faktisk er resultatet af en målrettet kampagne fra statens side er ubeskriveligt. Jeg græmmes! Gad vide om der er nogen til det valg, som stiller op på medmenneskelighed, eller om den slags ikke er på banen i denne omgang?

DSC_04160001

Man er fristet til at stemme, ikke for at få en bestemt til magten, men for at sikre at en anden ikke kommer det. Er det ikke bare helt urimeligt sørgeligt i et demokrati? Tag nu Dan Jørgensen, vores lidt-endnu-fødevareminister. Set med vores øjne er hans indsats på pinden langt fra god nok, men hvis valget står mellem ham og Erling Bonnesen fra Venstre – måske husker du ham fra debatten med Lone på P1, hvor han anfægtede, at man kunne forsvare en fuldstændig varedeklaration på vores fødevarer, der fortalte forbrugerne, hvilke giftstoffer de indeholder. Han mente simpelthen, at emballagen ville være for lille. Tak for disse ord Erling og NEJ tak til dig som en fødevareminister, der vil tillade, at stofferne overhovedet forekommer i maden.

Men hvad skal man så gøre? Jo, valg skal der til, men det skal flyttes. Det skal flyttes fra den dag, den ene dag ca. hver 4. år, hvor vi giver vores stemme til én eller anden, der i sin valgkamp har udvist den mest troværdige parodi på en folketingspolitiker af hjertet, og så bagefter zig-zagger gennem systemet for at redde sig selv flest muligt poster, om så det kræver et partiskifte. I det valg betyder ens stemme ikke en fløjtende hattefis.

Den udtalelse er nok ilde hørt og kan opfattes som grænsende til demokratisk mytteri, men intet kan være mere forkert. Der, hvor det reelle valg sker, er i din hverdag. Det er endda hver eneste ene dag. Du har godt nok ikke en lang least-wanted-liste, et til dagen opstillet omklædningsrum i det lokale forsamlingshus, og en nyspidset blyant til din rådighed. Det eneste, du har, er din sunde fornuft og din bevidsthed om, at alt, hvad du gør, betyder noget – gør en forskel.

Tag nu som eksempel alle de intentioner om bedre dyrevelfærd regeringen har rullet i stilling. De fleste af dem ændrer uendelig lidt ved dyrenes velbefindende, og flere af dem har landbruget 20 år til at gennemføre. Din stemme kan sagtens have været med til at give mandat til dette, men hvad fik du for den? Hvis du i stedet køber kød fra dyr, der har haft det godt – bum, så har du brugt din demokratiske ret til at sige fra overfor elendigheden. Og har du tilmed fortalt din nabo om det gode kød, har du allerede startet en lille revolution. Du sikrer om ikke mange så et enkelt dyr et meget bedre liv. Regeringen skal bruge 20 år på at give kommende husdyrgenerationer en marginal forbedring. Hvis du synes, at dit barns børnehave skal have flere penge mellem hænderne, så hjælp på forældredagen og glem alt om den politiker der nu her til valget råber på flere varme hænder i børnehaven for 5. valg i træk, mens det modsatte er sket.

Uanset om du står ved køledisken, ved fodgængerovergangen med en gangbesværet person eller åbner døren for én fra Røde Kors med en raslebøsse, så er det dit valg, der tæller – hverdagens valg der tæller. Dine holdninger smitter af på dine omgivelser og lige så sikkert som ondskab avler ondskab, avler alle dine gode intentioner og næstekærlighed mere af samme skuffe.

DSC_03990001

Her på gården træffer vi også valg – hele tiden. Typisk vælger vi alt for meget, og især i år har vi virkelig holdt dampen oppe og tungen lige i munden.

Det er som om, at alting er vokset her hos os – og vi er vokset med det. Med tiden.

Vi bliver mere og mere klare i vores holdning til samfundet – drevet af at udviklingen ligner afvikling. Vi stiller et stadigt voksende spørgsmålstegn ved den måde, vi prioriterer på i Danmark, og vores tanker og levevis når ud til en stadigt voksende læserskare. I året, der gik, har vi opnået en masse. Vi har gennemført 3 store madmarkeder her på gården med tusinder af glade gæster, der har nydt godt af de små producenters varer. Vores vine er for alvor kommet ud, både til private og på restauranter, og vores forlag har udgivet Mad vs. Fødevarer, som i den grad pustede til den politiske debat omkring mad, landbrug og vores husdyr. Vi har for alvor mærket jeres opbakning i året, der er gået. Omfanget af kommentarer på bloggen, på Facebook og i private beskeder, mails o.s.v. stiger støt, og samtidig har vi modtaget Dyrenes Beskyttelses pris som ”Årets meningsdanner”. Stolte og beærede er vi – iblandet passende ydmyghed over, at man kan sidde ude på landet og nå langt omkring alligevel.

I det nye år vil vi fortsat følge den politiske debat og blande os i den, hvor det er velvalgt. Vi vil se, om det kan lade sig gøre at råbe op på folkemødet på Bornholm, selvom det ligger lige i afgrødernes højsæson. Kampen for bedre dyrevelfærd og anstændigt frembragt mad slipper vi aldrig – den er simpelthen for vigtig. Selvom vi ikke kun får ros for denne indsats, så giver vi ikke op – det er et løfte.

Vi har mange nye planer her på gården, ting skal bygges, der skal flere dyr til, og spændende afgrøder skal dyrkes. Madmarkederne skal vokse, og gården besøges af så mange som muligt. Der skal gøres en kæmpe indsats i vinhuset, og Landmanden skal have tid til at skrive noget mere. Vi er vist også kommet til at love en ny madbog ”Og halsen af en svane”. Den skal også have en skalle, og det spinkle håb er, at den er klar til at ligge under dit juletræ, næste gang du slæber et sådant ind i stuen.

DSC_03320001

Vores indsats gør en forskel, men kun fordi din indsats gør en forskel. Der er ikke meget af det, vi gør, der ville ændre ret meget, hvis ikke det var for alle jer dejlige læsere, meningsfæller og medmennesker. Hvis ikke det var for jer, ville vi ikke have energien til at blive ved med at råbe op. I gør den store forskel, jeres valg, jeres tid. Og lige som I trofast bakker os op, bakker vi jer op.

Sammen kan vi gøre forskellen, foretage valgene der ændrer – ændre stemningen og tankesættet.
Sammen i 2015.

Alt godt her fra os på gården i det nye år – pas på jer selv og ikke mindst hinanden!
Godt nytår
Søren Sørøver

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

25 svar til Vi står over for et valg! Nytårsbrev fra Sørøveren

 1. Pingback: Åbne møder, læsegrupper og biblioteksudlån | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Sys Vad siger:

  Rigtig forhåbentligt velsignet nyt år til Jer og Jeres. Ved at vi er mange som hver dag gør vores til at ændre kursen på supertankeren, – et nøk ad gangen ændrer kursen på sigt. Tak fordi I har taget plads i førerhuset og går op mod kaptajnen, jeg er med Jer på broen. 😀

 3. Ulla kristensen siger:

  Også godt nytår til jer, i er fantastiske 😘
  Jeg er næsten færdig med Lones nye bog, det er godt nok barsk læsning – var sikker på jeg var ret oplyst – men det var jeg så ikke, fandt jeg ud af. Der er godt nok ting der skal ændres i fremtiden😉
  Hvor er det godt i findes, hvor er det godt i gider, sammen kan vi gøre en forskel 😘

 4. karen keinicke siger:

  Godt nytår til jer begge. Tak fordi I bringer alle os tættere på at deltage mere bevidst i det liv vi lever. At vi tænker på indflydelse mere end hvert 4. år.
  Tak for jeres bog!! Den bliver fra nu af værtindegaven! Jeg vil lave en studiekreds omkring den her til februar i Dyreborg v. Faaborg. Hvis vi er mange, som ved vores eksempel og vores italesættelse viser, at der er andre muligheder, så breder ringene sig. Lokal mad af god kvalitet findes næsten overalt, når man begynder at lede efter den. Alle børn omkring os skal kende forskellen på mad og på fødevarer. At lave mad sammen med dem og lære dem at dyrke et stykke af haven er en god start – som giver glæde i alle aldre – samt indlæring af helt utrolig vigtig kvalitet.
  Godt nytår til alle jer som følger med. Lad os sprede budskabet om at følge med på Lone og Sørens nyhedsbrev til venner og bekendte.

  • Lone Landmand siger:

   Tak Karen – for det hele.

   Fremragende idé med studiekreds! Hvis I vil have det, kan vi evt. dukke op ved lejlighed og svare på det ene og andet, som måtte opstå af spørgsmål 🙂

   Alt godt til dig
   fra Lone

 5. Kristoffer G. Vangsø siger:

  Det er en fornøjelse at følge Jeres arbejde.
  Stor tak til Jer for den kæmpe indsats I ligger i vores fælles fødevare kvalitet.
  TAK!

  // Kristoffer G. Vangsø

 6. Holger Øster Mortensen siger:

  ROSKERE. Der skulle rettelig have stået ROCKERE. Men efter at have tænkt lidt over det nye ord for bønder – ROSKERE – synes jeg det er en udmærket betegnelse for en konventionel bonde. En ROSKER er en person, som ødelægger ting. En TERMINATOR…

 7. Holger Øster Mortensen siger:

  Ikke siden 30-erne har det højhellige konventionelle landbrug været ude i en krise som i dag. Omkring 1000 landbrug står overfor konkurs i det nye år. De sidste årtier er 100.000 mindre og større landbrug forsvundet. Hvor godt landmandskab er det?
  Nu maner de hardcore bønder i “Bæredygtigt Landbrug” til oprør: Man vil true bankerne til at yde flere lån til de håbløst forgældede landbrug. Disse truende bønder er at sammenligne med terrorister, roskere og mafiafolk. Vi har fået Syditalienske tilstande. En egentlig landbo- og landbrugsreform er påkrævet. Og vores landbrug skal naturligvis være økologisk.

 8. fiberfryd siger:

  Tak og i lige måde. Tak for fantastiske ord og billeder, tænksomhed, poesi og hårde fakta. I gør en forskel. Jeg håber for 2015, at jeres (og mange andres) ideer om at bruge livet med omtanke og omhu, må få bedre vilkår.

 9. Birgitte siger:

  Rigtig godt nytår til jer. I har virkelig forstået at gøre en forskel. ☺

 10. Godt Nytår igen, – skulle lige rette min adresse

 11. kirstenhelbak siger:

  Godt Nytår til jer og tak for alle de glæder og tanker som i delte med os i 2014.

 12. Eva siger:

  Også rigtig GODT NYTÅR herfra, med tak for alt i året der er gået.
  Ildsjæle – det er jer 🙂
  Og vi er med…………
  Bagved…….

 13. Henrik siger:

  Godt skrevet Søren – dine ord satte tanker igang – forestil jer at vi til næste nytår skal se tilbage på at fødevarepolitikken i 2015 blev nedprioriteret fordi vækst og eksport tæller mere end dyrevelfærd hos den nye venstre minister, og at flygtninge politikken blev skærpet i 2015 grundet at DF var blevet stuerene (jf. 1/3 af de danske vælgere), da Thuesen Dahl kunne sætte sig i ministerbilen …..tanker som nok desværre bliver en realitet, hvis da ikke dansken ombestemmer sig og taler om livet med sin nabo og sine venner – et liv som nemt kan leves med økologisk og medmenneskelig omtanke…godt nytår …

 14. Riborg Dæhnert siger:

  Tak skal I have begge to – og i lige måde 🙂
  Tak for jeres ukuelighed og indsats 🙂

  Jeg fortsætter også med at købe økologiske varer – eller i det mindste usprøjtede i den nærliggende gårdbutik – nu da jeg ikke længere har en økologisk drevet gård.
  Jeg vil også stemme på det parti, der vil gøre mest for dyre- og menneskevelfærd – og flygtninge!

 15. Lone G siger:

  Tak for alle jeres dejlige og tankevækkende indlæg – og godt nytår til jer også 🙂

 16. finn birkholm-clausen siger:

  Kære Lone og Søren. Helt enig med jer i det daglige valg. Vores valg ved køledisken betyder så uendeligt lidt , når 85% af vort stegte flæsk eksporteres. Det er selvfølgelig vore politikere, der skal sørge for ordentligt mad – og ikke os med muldvarpeskindene. Men det er nok at forvente alt for meget. Thi først skal vi have VÆKST for at kunne bekæmpe følgerne af VÆKST. Hvor tumpede har vore politikere dog lov til at være??. Så indtil den fagre nye fremtid, bør i alle gøre som Søren anbefaler. Foretage det daglige fornuftige valg. Så GODT NYTÅR til Lone og Søren og til alle læserne på bloggen. Godt valg i det nye. Karen og jeg har valgt.

 17. Palle siger:

  Fuldstændig enig, valget træffes ved hvert eneste køb af mad: Økologisk eller…NEJ.
  Kan jeg ikke finde det der står på min liste som øko søger jeg noget andet der er det, evt i en anden butik. På sin vis er jeg ikke fanatisk med øko, jeg vil bare simpelthen IKKE støtte det industrielt producerede med en 50 øre. Selv fløden til katten er øko. ikke grundet den syns bedre om det, men stadig fordi jeg vælger industriens løsninger FRA. Det er mit daglige, bevidste valg.
  Hip hip til Sørøverens træben og Landmandens skrivemaskine

  Palle GreyT

 18. Hanne Wienberg siger:

  Af hjertet tak for en storslået, sand og kærlig nytårstale. Vi springer dronningen over. Knus H&H

  Den 13:47 onsdag den 31. december 2014 skrev Beretninger fra et autentisk landbrug :

  #yiv9575937579 a:hover {color:red;}#yiv9575937579 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv9575937579 a.yiv9575937579primaryactionlink:link, #yiv9575937579 a.yiv9575937579primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv9575937579 a.yiv9575937579primaryactionlink:hover, #yiv9575937579 a.yiv9575937579primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv9575937579 WordPress.com | Lone Landmand posted: “Året 2014 er brugt op, der er ikke meget andet end minder tilbage, og så selvfølgelig et uoverskueligt og kaotisk regnskab, men det kan ignoreres lige til det sidste. Traditionelt vil man på nuværende tidspunkt se tilbage på året, der gik, med stort o” | |

 19. Beth siger:

  Tak fordi I ser så klart, formidler så godt. Vi er med jer. Beth.

 20. Dorte siger:

  Dejligt at der er mennesker som Jer, der får os til at tænke. Et fantastisk nytår til Jer alle på gården.

 21. vianne2014 siger:

  Et stærkt og fyndigt indlæg her på falderebet, TAK!

  Af hjertet tak til jer begge, Lone og Søren, for jeres utrættelighed for at få os til at se, at vi skal stå sammen om at forandre verden. For os selv, vores medmennesker, dyrene, ja hele verden!

  Jo tak, jeg måbede da hr. Erling Bonnesen sagde, at emballagen var for lille til så stor en varedeklaration, som ville kræves! Whåt?!

  Jeg er endnu ikke færdig med “Mad vs. Fødevarer”, da den må læses i småbidder. Den er god, men det er stærk kost!

  Tak for indsatsen. Vi kan ikke undvære den!

  De bedste og varmeste ønsker til jer,
  Vianne

 22. Lilo Skaarup siger:

  I gør de rigtige ting, I styres os andre i den rigtige retning, I er sympatiske og jeres dyr er pragtfulde…. Jeg ønsker Jer alt det bedste og tilslutter mig fuldtud, at nytårsforttsætter er ‘for the birds’ som vi siger her, hvor jeg pt befinder mig…. Rigtig godt nytår til to- og firbenede af begge køn!

 23. Johs. Thomsen siger:

  kære Lone og Søren
  I har om nogen lært os, at vi blir, hvad vi spiser. Vi får også de politikere, som de andre stemmer på, så det gælder om at påvirke i det daglige: grav, hvor du står, sagde nogen engang.
  Godt År til jer på gården og til jer, der følger bloggen.
  Johs.

 24. ilsearanti siger:

  Mange tak og i lige måde. Endnu en gang tak for jeres kæmpestore indsats, vedholdenhed og livsbekræftende humor. Godt gået, godt skrevet, godt sagt. Jeg vil også være med i det nye år. 🙂

Der er lukket for kommentarer.