Hvis skorstensfejeren går en tur, må han gerne komme her forbi

DSC_03010001

Måske husker du, at huset her er lidt koldt. I hvert fald om vinteren.

Der er radiatorer i alle rum, men de er slukkede. Til badevand får oliefyret lov at køre, men ellers ikke.

DSC_00630001

Vi har ikke råd til fyringsolie, og det er en konstatering – ikke en beklagelse.

Det er konsekvensen af at holde omkostningerne så langt nede som muligt, så der er brug for at tjene så lidt som muligt. Et valg med andre ord. Et resultat af ikke at have et “rigtigt arbejde”, som flere påpeger.

Nogle gange er det rigtige bare ikke det rigtige for alle, og så må man sno sig og slukke for termostaterne. Sådan er det.

DSC_00650001

Eneste opvarmningskilde har hidtil været en gammel brændeovn i husets spisestue – et par rum fra køkkenet som er vores faste opholdssted, og afstanden mindsker varmepåvirkningen.

En del.

DSC_00810001

Takket være Connys sokker og andre uldne fornødenheder er det tåleligt, men ikke helt gavnligt for funktions- og ydeevnen. Især når det som nu bliver frostvejr udendørs, og gennemsnitstemperaturen følger med ned herinde.

Enhver ved, hvor galt det går, når ånd og sjæl fryser.

DSC_00920001

Derfor er det blevet besluttet at tilføre de 350 kvadratmeter en brændeovn mere. I køkkenet selvfølgelig og med mulighed for at lade noget af varmen forsvinde ovenpå om aftenen, så vi hver kan nøjes med et enkelt – eller to – par uldne sokker under dynen.

Det vil være skønherligt.

DSC_02230001

Den nye brændeovn bliver husets mest moderne indretning. Med flammer og alt muligt.

DSC_02250001

Så snart skorstensfejeren har været forbi og godkendt installationen, bliver der fyret op, og så skal du bare se. Flammer og alt muligt.

Varme.

DSC_02020001

I dag skal vi ned i gårdens lille skov og lave brænde ud af nogle væltede træer.

Det er helt nødvendigt
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

10 svar til Hvis skorstensfejeren går en tur, må han gerne komme her forbi

 1. Pia Just siger:

  Kender I denne: http://www.bioovn.dk. Den har vandgris i selve ovnen og en cirkulationspumpe cirkulerer det så i husets radiatorer.
  Min varmer et hus på 120 m2 i to etager op. Og det er ikke specielt godt isoleret.
  Tror at Rais også laver en lignende brændeovn.

 2. Karina siger:

  Sender et par varme tanker i jeres retning. 🙂

 3. Dorthe Lyk siger:

  Respekt! Jeg ønsker for jer at ham med den sorte hat har fut under sålerne og kigger forbi. Og jeg ønsker jer et godt nytår og lykke til med alle jeres valg.

 4. Runaruna siger:

  Den form for liv som I har valgt bærer lønnen i sig selv! Og I har oveni dejlige hunde søde dyr og en prragtfuld natur, plus hinanden, god vin og den bedste mad! I har da valgt rigtigt! Bare klø på!

 5. Helle siger:

  Hundene glæder sig :-)) og tillykke til jer.

 6. finn birkholm-clausen siger:

  At bruge brænde- eget brændsel. Se det giver varmen mindst 4 gange. Når det skoves, når det køres ind, når det flækkes og stables og endelig, når det brænder i brændeovnen

 7. Birthe siger:

  Håber varmen snart må brede sig hos jer.
  Jeg har brugt min juleferie på at regne på udgifter og indtægtsmuligheder ved at købe jord og leve med den uden et ‘rigtigt arbejde’. Der skal virkelig skrues ned – både for varmen og alt det andet, for at få det hele til at hænge sammen. Jeg kan fuldt ud sætte mig ind jeres udfordringer – og jeg tager hatten af i respekt for jeres vilje og indsats. Jeg må blot konstatere, at jeg ikke er klar til at få det til at hænge sammen endnu 🙂

  Kh Birthe

 8. Charlotte D. siger:

  Man får også varmen – og alt muligt – af at hugge brænde. God tur og lad os så håbe, at skorstensfejeren kommer hurtigt forbi.

 9. Conny siger:

  Føler med jer – i nat har naturgasfyret valgt at nedlægge arbejdet, så vi er i gang med at finde en arbejdsvillig smed, for her er godt nok køligt (3 lag uld ind til videre :)). Havde engang fastbrændselsfyr som supplement, så kunne man altid gøre noget selv. God arbejdslyst 🙂

 10. salling48 siger:

  Godt med Connys fornødenheder ..
  Tillykke med den nye indendørs varme .. ..

Der er lukket for kommentarer.