Hvis du ikke fik fat i Politiken i går

DSC_79950001

I går rejste Politiken en debat om den grundlæggende måde vores landbrug drives på. Både lederen og forsiden af debatsektionen beskæftigede sig med emnet, og udgangspunktet i debatten er den nye bog herfra.

Nu er ordene lagt på nettet, og du kan læse lederen HER og selve artiklen HER.

På Facebook flyver meningerne også, der er siden i går aftes ca. 350 delinger og 70 kommentarer til artiklen. Du finder den bl.a. HER på Politikens side, hvis du bevæger dig lidt nedad.

Begge steder kan du dele artiklen med værdigt trængende og deltage i debatten.

I går eftermiddag kom TV2 Østjylland forbi for at kigge på størrelsen af gårdens gulerødder og høre mere om, hvad det er, der er galt med fødevaresystemet. Du kan læse artiklen og se udsendelsen HER.

Lige om lidt tager jeg til Aarhus og deltager i noget formiddagsradio på DR P4. Det kommer til at handle om landbrugsdyr, fødevarer, giftstoffer og anstændigt frembragt mad.

Men først skal der fodres
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

19 svar til Hvis du ikke fik fat i Politiken i går

 1. Lotte Fobian Ibsen siger:

  Fantastisk artikel. Lige mine ord hvis jeg kunne skrive som dig.
  Kæmp videre vi støtter op så godt vi kan.
  Har selv overvejet at oprette øko landbrug med frilandsgrise for at få noget ordentligt kød.
  Dan Jørgensen må reagere på din artikel.
  Bedste hilsner
  Lotte

 2. Henrik hauberg siger:

  Så hærværket hos jer – hvis det er en repræsentant for de konventionelle landbrug som ytrer sig på den måde, ja så kan man kun forestille sig hvordan de behandler deres dyr. Glæder mig til at du sender mig bogen eller kan man hente den på gården

 3. Ulla kristensen siger:

  Hvornår vågner den danske befolkning op…..håber rigtig mange har læst dine kloge ord Lone.
  I er så seje begge to, hvor kommer al den energi fra😘

 4. Helle siger:

  Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvad det er, der åbenbart er sket hos jer, men det lyder da helt utroligt, at der i det hele taget er sket noget. Åbenbart skal man være modig for at få lov til at kalde en spade en spade. Og igen – hvor ville det være dejligt, hvis der var nogen aviser, der gad sige, og i det hele taget havde den viden til at sige, det I gør, følge op og blive ved temaet.

 5. MBK siger:

  Hvor er det fedt, at der er nogle ( i landbruget selv!), der tør kalde en spade for en spade. Rigtig god artikel, håber snart at familien Danmark også åbner øjene op for den grumme virkelighed! Man har altid et valg – det vigtigste er at tage stilling, og det er der mange der endnu ikke gør….desværre.

 6. Hanne siger:

  Har lige faaet oplyst om begivenhederne idag hos Jer fra familie I Danmark, de er chockerede og vrede at ytringsfriheden har trange kaar I Danmark. Jeg er ligesaa. Det er som du siger ; budskabet er for vigtigt at man bakker bagud af dansen nu. Nu skal der altsaa debatteres og skabes en bevidsthed hos den danske befolkning. Maden er for vigtig til at nedprioriteres I micro og macro begetter. De doer man nemlig af.
  Chin up Lone.
  Hanne
  England

 7. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Bande gør jeg aldrig. Kun når jeg bliver forbistret vred. Og det bliver jeg, når jeg læser om, hvorledes bondevandaler begår hærværk på jeres ejendom og – dele. Det er sgu for sølle. Hvorfor vil danske landmænd ikke længere være en del af det danske samfund. Længe har de ikke betalt en øre i skat og dermed været med til at betale for vort offentlige system, skoler, veje, politi, hospitaler osv. De betaler heller ikke for deres egne omkostninger, deres eksternaliteter- det beløb vi andre betaler for at holde landbruget kørende ( ca 50 mia/år). Og alt alt for længe har de afstået fra at lytte til danskernes bekymringer omkring dyrevelfærd, sprøjtegifte, naturforarming og nu senest MRSA cc398. De har bare travlt ved håndvasken- eller med at vandalisere hos og skræmme kritikerne. Deres forældre har simpelthen glemt at opdrage dem ordentligt. Så nu hænger vi på dem og deres industrielle produkter. ( Vi dog ikke- vi har vores eget) Men alle I andre.
  Må nye vinde snart blæser over den danske muld og den danske mad.

 8. Liv S-L siger:

  So tilflyttet nordmand er jeg fulstendtig sjokkertet over det danske landbrug, eller som I mer passende kalder det “fødevareproduksjon”. Jeg kalder det danske svinehold for holocaust for svin og jeg vilde selv aldri spise det her kød. Det er heller ikke godt, magert og smagløst. I Norge er besætningen på mellem 300 og 500 dyr og vi har helt andre skrappe dyreværnregler. En kobesætning på 70-80 er stor og alle kør skal på gress om sommeren. Nu hører jeg norske landmænd si at en del landmænd omgår den regelen ved at ha løsdrift i stalden, men man ser rigtig mange køer ude om sommeren og en del er også på sæteren på fjeldet og går frit rundt hele dagen. Vores køer har heller ikke de her fulstendig overdimesjonerte yvere, vi har ikke de sortbrogete køer med kempeyvere. Når det gelder høns og kyllinge, tror jeg dyremishandlingen er lige stor i Norge som her hjemme. Det er i hvert fald ikke godt i Norge. Mens vores får er altid er på fjeldet hele sommeren.

  I Norge skal vi også helt holde op med pelsdyr. Reveskind er vi holdt op med for en del år tilbage. Vi har haft masse diskusjon om pelsdyrhold i Norge, jeg synes aldri jeg ser det her i Danmark. Jeg mener Danmark dessverre skaber seg dårlig karma med den storstilede og systematiske dyremishandlingen der foregår. Og nu reagerer også omverdenen og andre lande vil ikke længer ha kød herfra. Og det er godt, for så vil det måske endelig bli forandring. Pænge er åbenbart det eneste de her landmænd, hvis man kan kalde dem det, tænker på. Så vidt jeg har forstået er dette heller ikke en god forretning, de er alle sammen forgeldet til op over skorstenen. Det er så fejl det hele .

  Vi skal alle sammen til at spise mindre kød, her i Danmark føler jeg nærmest at jeg drukner i kød når jeg kommer ind i et supermarked. Vi skal spise mindre av det, betale mer for det vi spiser og behandle de dyr vi spiser ordentligt. Du Lone er så modig, som alle andre her på siden også skriver. Men det sier rigtig meget om atmosfæren i landet når et menneske som sætter spmtegn ved hvordan landbruget drives, er “veldig modig”. Det virker på meg som at landbruget styrer landet, det har også ødelagt alt av natur i det her land. Noen blir måske sure fordi en udlænding tillader seg at si noe, men måske kan vi der kommer udefra se noen ting klarere. For vi har noe at sammenligne med. Og jeg er faktisk meget glad for Danmark og derfor gør de her ting meg også så trist.

 9. Liv siger:

  Af hjertet TAK for den opsang. Tak fordi I orker, fordi I tør.

 10. Anne mette Ernst siger:

  Tak ! For artikkel og arbejdet i gør

 11. Birgitte Jensen siger:

  Flot artikel. Håber det får sat gang i debatten.

 12. Mona siger:

  Af hjertet TAK for den indsats, det engagement og hjerteblod I begge yder for vores fælles jord og de der vandrer på den!

 13. Povl siger:

  Fint artikel i Politikken. Endelig var der en med en faglig baggrund, der to bladet fra munden, og sagde tingene som de er. Hvor er dyrelægerne spørges der til? Ja – de er vel i industribøndernes lommer, fordi det er disse storforbrugere af medicin, som dyrelægerne lever godt og fedt af.

 14. Tante Sofie siger:

  Takk til landmannen og sørøveren for engasjementet !

 15. Ingeborg siger:

  SÅ gik der ……forhåbentlig …hul på ……bylden!
  Tak for indsatsen.
  Må solen skinne på jer!
  Ingeborg

 16. Elisabeth siger:

  Det er så vigtigt, at folk som jer får taletid, og forhåbentligt kan råbe de danske forbrugere op. Herhjemme øver vi os i at lave bacon og leverpostej, så vi kan få noget ordenlig mad ud af de par grise, vi skal have gående til næste år. For vi gider ikke støtte produktionen af billigt svinekød eller stå at kigge langt efter øko- eller frilandsalternativerne i supermarkedet.

 17. Karen siger:

  Vanvittigt god artikel – TAK for den!
  Bliv ved!

  Venligst Karen

 18. Anette Nøddelund siger:

  Kære Lone. Tusind tak for at du skriver om bekymringerne over vores moderne landbrug. Jeg er selv uddannet agronom, har arbejdet med miljøbeskyttelse og får det mere og mere dårligt med den måde vi behandler dyr og natur på. Vi kan simpelthen ikke være det bekendt i vores velhavende samfund.
  Anette

 19. Anne Mette Otterstrøm siger:

  Hej Lone og Søren.
  Følger altid jeres skriv med glæde, men er ekstra glad for at det nu er kommet op på et niveau, hvor det forhåbentlig rykker for alvor.
  Anne Mette

Der er lukket for kommentarer.