Noget om at lave æblemost

DSC_76280001

I går bestod kosten af æblemost.

Til morgenmad, frokost, aftensmad plus de løse måltider.

DSC_76590001

Fra tidligt til sent kørte mostpressen, og den skulle passes uafladeligt.

DSC_76510001

Den store trailer blev kørt ind i træladen, siderne blev slået op som tag, og derfra kørte maskineriet over al forventning.

DSC_76740001

Vi hældte æbler ind på den ene side.

DSC_77150001

Derfra blev de løftet op og hældt i en kumme med vand.

Efter kort tid kom de op med elevator.

DSC_77200001

Røg gennem kværnen – og hvilken kværn! Den kørte sekunder af gangen, og ud stod de knuste æbler.

DSC_77580001

Pulpen blev fordelt over pressemåtten, som kørte i ring over nogle tromler.

DSC_76400001

Bagud kom det tørre pressemateriale.

DSC_77660001

Og under neden dryppede den rene æblemost.

DSC_77000001

Der var en aftapningshane på siden af vognen, så man kunne følge med. Hele tiden.

Al mosten endte i en stor bundfældningstank, hvor den stod nogle timer, mens vi tog os af æblerne til de mousserende vine.

DSC_78270001

Sidst på dagen blev den klarede most ledt gennem et fyr ved 80 °C i 3 sekunder, og derefter direkte i flasker.

DSC_78440001

Som blev stablet og stablet – for én gangs skyld et arbejde, hvor man kunne holde fingrene varme.

Vi var spændte på, hvad pasteuriseringen ville gøre ved mostens smag og duft – om ændringen ville være væsentlig i forhold til den nypressede most.

DSC_7820-0010001

Begge dele smager helt forrygende.

Og det virker uendelig rigtigt, at stå der og fylde nænsomt dyrkede æbler ind på den ene siden af vognen og tage flasker med så uspoleret et indhold fra på den anden side.

DSC_76310001

Bare æbler – det er alt, hvad der er i
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Noget om at lave æblemost

  1. Pingback: I dag skal der skrives skilte | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Hvor ser det bare godt ud!!

  3. Finn Birkholm-Clausen siger:

    Huhhh. Det ser bare helt vildt fedt ud. Sejt over alle himle. MÅ simpelthen komme forbi og erhverve os nogle flasker. Er helt vild med ÆBLEMOST. Min barndoms smag af sommerferie på SydFyn.
    Men hvad hedder det store gule æble der ligger næsten midt i det første billede??? Inger Marie er genkendt. Fætter Søren- vores fætter – hævder, at vildæbler er noget af de bedste til most. Hvad er jeres erfaring?

  4. Susanne siger:

    Sikke en fantastisk maskine. Helt imponerende hvad den kan. Mit single æbletræ i haven klarer jeg med saftpresseren, men er altid ked af al den pulp der kommer på komposten. Kan den ikke bruges til noget spiseligt?

  5. Conny siger:

    Nypresset æblemost er fantastisk 🙂 Det er et imponerende maskineri, I har fundet, i hvert fald i sammenligning med min lille juicer, hvor jeg på en god dag kan lave 10-15 liter 🙂 Hvad synes I om smagen i den pasteuriserede most? Jeg har prøvet at varme hurtigt op i flasker i en gryde, fordi most fylder urimeligt meget i fryseren, men synes, det får en lidt tung smag. Holdbarheden er dog fin.

Der er lukket for kommentarer.