Noget om håndtering af æbler til most og vin

DSC_7091-0010001_1

Her til morgen – sådan forholdsvis tidligt for det bliver en lang dag – går vi i gang med at lave most.

Æblerne er stort set sorteret; de dårlige er grisene ved at spise sig igennem, og de gode skal blive til mousserende æblevine og kultmost.

Hidtil har vi klaret os med gårdens gamle udstyr – en kværn i rustfrit stål og en gammel kurvpresse til druer.

Det har taget evigheder at få portionspresset den tiltagende æblemængde, og udbyttet har været mindre end nødvendigt, fordi kurvpressen bare er bedst til druer.

I år bliver det anderledes og forhåbentlig bedre.

Ser du – vi har entreret med et mobilt mosteri, som har alt i nødvendigt udstyr indbygget i en levnedsmiddelgodkendt trailer.

Smart smart er det, og hvis dagens arbejde bliver vellykket, vil vi end ikke drømme om at investere i tilsvarende pressesystem selv.

Det er som med mejetærskere, bærplukkere og andet sæsonmaskinel ganske få dage i løbet af et år, at de dyre ting gør sig nyttige, så derfor er en dele/leje-basis fornuftig.

Selv når den nyplantede økologiske æbleskov kommer til at give frugt i betydelig mængde, er det tanken at fortsætte med trailermodellen.

Og så kan den noget ekstra – den kan pasteurisere skånsomt og tappe den koldpressede most på flasker. En længe savnet vare i drikkesortimentet ikke mindst til de restaurationer, som aftager vores vine.

I år bliver det kultmost; lavet på udvalgte æbler og i en forholdsvis begrænset mængde. Ikke kun til spisestederne, men også til vores julemarked her i december.

Bliver det en succes, sparer vi op til at lave flere flasker næste år.

Og nu skal der kværnes æbler
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Noget om håndtering af æbler til most og vin

  1. Finn Birkholm-Clausen siger:

    Fedt. Fedt det lyder. Om vi kan kommer vi og nyder.

  2. Efektivt udstyr er en kæmpe hjælp. Her har vi presset most sidste lørdag. Vores “mostemand” er desværre flyttet. Vi lejede da en kværn og en presse, med vandtryk på. Det viste sig at være meget effektivt. Vi var et par familier i landsbyen som fik presset 400 l most på 3,5 time. Alt arbejde incl. Der bliver ikke pasteuriseret, vi fryser mosten ned.
    God arbejdslyst.

Der er lukket for kommentarer.