Al magt til klimaet

DSC_6112

I løbet af september og oktober fik vi plukket omtrent 3 tons æbler.

Det er årets høst.

Vi kunne godt have nået at få flere i hus, hvis ikke vi havde haft en Skoda.

Måske husker du den kostbare autoriserede reparation – som en uge senere smadrede både sig selv og bilens gearkasse. Problemet er stadig uløst, og vi kører i lånebil på anden måned.

Overmåde velvilligt stillet til rådighed af venner.

Men tid tog det bilhalløj, og tiden gik fra æbleplukningen.

3 tons er også en fin portion. Ja, det er.

Siden høst har æblerne stået i trækasser i laden for at eftermodne. Eftermodningen gør en del ved både sukker og smag og dermed en stor forskel i de mousserende æblevine, som før eller siden bliver færdige.

Til alle tider har det fungeret godt.

Men ikke i år. Oktober måneds varme og fugtige vejr har fået skimmelsvampe og rådvilde bakterier til at danse tango i alle revner og sprækker, på overflader og i fordybninger.

Og den slags har usprøjtede æbler bare.

Så denne weekend er vi i gang med det store sorteringsarbejde.

Kasse efter kasse endevendes, og dårlige æbler tages fra og bæres ud til grisene.

Der er tale om cirka 20 % af årets høst, men festen i grisestien er på 100 %.

Al magt til klimaet
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Al magt til klimaet

 1. paula411 siger:

  Det var der ærgerligt og syndt, men det er jo altid godt, når man ved, at det ikke er helt tabt, at der er nogle andre der glæder sig. Vi har også hygget os med æblesortering i weekenden. Tog alt det der var tilbage af nedfaldsæbler ved en gammel vej for at hønsene og gæssene får nogle extra vitaminer de naeste dage.

 2. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Ja det gælder om at spise hurtigere end de ores. Så vi guffer i os hver dag. Om kap med gårdens fjerkræ. Grise har vi ikke.

 3. Conny siger:

  Klimaændringer tager tid, så lige her og nu er der vel kun tilbage at nyde grisefesten og glæde sig over, at der er mere tilbage, end der havner i grisemaverne – men ærgerligt med udgifter til noget, man ikke får glæde af….

 4. Anna siger:

  Veg elsker jeres daglige dosis reallife økologisk landbrug og billederne er så fine at jeg næsten kan dufte naturen, Tak 😊

Der er lukket for kommentarer.