Er en høne bare en høne?

DSC_66080001

Du tænker måske tit på det – er der forskel på høns?

Er de ens?

Skiller nogen sig ud?

Kan de kende forskel på hinanden?

DSC_6620-0010001

I dag får du svaret.

Eller du finder det selv.

Det er nemlig sådan en slags gør-det-selv-hønsedag.

Herunder følger en række hønseportrætter, og du kan bare konkludere. Selv.

DSC_66150001

DSC_66380001

DSC_66270001

DSC_68490001

DSC_68320001

DSC_69790001

DSC_70490001

DSC_69400001

DSC_68590001

DSC_70590001

Public service herfra
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

10 svar til Er en høne bare en høne?

 1. Frank Christensen siger:

  Hej Lone
  Tak for dit svar – og jeg har bestemt forståelse for de problemer, der er og opstår, når kravende til de økologiske regler skal følges.
  Men – der er nok ikke mange der ved, eller tænker over det, at for hver høne, industri- eller øko-høne “æglægningshybrider” der laves – aflives der også en få timer gammel hanekylling – og det er jo lidt (grumme) trist og tænke på..
  Men så kan man jo altid selv lave sine helt egne økologiske høns (lige fra moderdyr – rugeæg og kyllinger) – endda efter egen smag – der er jo så mange skønne landracer og vælge imellem. Især når udbyttet ikke er så vigtigt. Det var nok også noget af det jeg gerne ville med skriveriet. 😉
  Venligst
  Frank 🙂

 2. Frank Christensen siger:

  Jeg tænker – når I nu har så meget fokus på økologi og formodentlig også dyrevelfærd. Må jeg spørge. De hybridhøns der sørger for at lægge skønne æg til jer – mon I er klar over hvilke usle forhold disse høns som kyllinger (og deres forældre) bliver produceret under. Hvis ikke tillader jeg mig da at gøre opmærksom på alle de (også gl. landracer) racer der findes – som næsten matcher industrihøns i ydeevne.
  Med bedste biodiversitet hilsen Frank Christensen 🙂

  • Lone Landmand siger:

   Hej Frank

   Tak – vi er altid glade for spørgsmål og kommentarer!

   Hønsene kommer fra et økologisk rugeri, og du har ret – man bruger det grimme ord hybridhøns om dem. De var eneste mulighed for at blive økologiske ægproducenter, fordi økologireglerne stiller krav om godkendt rugeri.
   Havde der været tale om høns til produktion af “Frilandsæg” havde du også haft ret i det med de usle opvækstforhold. I frilandsproduktion opdrættes kyllingerne i lukkede haller og kommer først ud i 5-måneders alderen, når de er klar til at indgå i æglægning.
   I økologisk opdræt derimod er der krav om, at kyllingerne allerede som små skal have adgang til udendørsareal.

   Nogle af vores høns er Hellevadhøns – det er den hidtidige og til alle tider foretrukne race på gården. De er bare ikke med på disse billeder. Vi er sluppet afsted med at gøre dem økologiske, på trods af deres konventionelle ophav, ved at modtage dem 3 dage gamle. Det kunne ikke lade sig gøre at starte op med et Hellevadhold sidste år, og derfor er hønseholdet blandet.

   Næste gang nye høns flytter ind på gården, bliver det små kyllinger af Hellevadracen – i et passende antal. Valget har intet med ydeevne at gøre – så godt håber jeg, du kender os – er der noget, vi er gode til, er det at holde vores udbytter lave og indtjeningen på samme niveau.

   Mange gode hilsner herfra
   Lone 🙂

 3. Jo da, de er ca. lige så forskellig som vi andre. Meget sjov at iagtage, giver glæde og æg. Men bekymringer når ræven er omkring. Jeg har godt nok fyldt bugen, på de stedlige ræve op til flere gange. Men sådan er det, alle vil jo gerne have god og anstændig mad.

 4. ja karakterer det har de de høns. Man genkender dem og får lyst at navngive.
  De er udover at være nyttige også sjove og jeg får lyst til at sige belivende i ens have.
  – Har man høns, har man altid en historie at fortælle 😉

 5. Skonne damer. Har selv hons og elsker dem. De er meget forskellige baade i udseende og humor. Og de bekraefter betydningen af “en honsegaard”. Og tusind tak for altid skonne billeder og tekst. Nyder begge dele meget. Selv nu, hvor jeg sidder I udlandet og skriver paa en maskine uden ae, o og aa 🙂

 6. Conny siger:

  Dejlige hønsedamer, hvor den nederste ligner en skrap madamme, der er træt af paparazzien 🙂 har haft høns ad flere omgange, mest dværghøns – der var både personligheder og hierarki i flokken. Og ja, høns kan kommunikere, vi forstår dem bare ikke altid 🙂

 7. salling48 siger:

  Hvorfor så mange billeder af vor Statsminister – hun har andet end fjer, eller ?

 8. Mette Rødtnes siger:

  Hej
  Mange tak for alle jeres fantastisk input i hverdagen. Jeg læser jeres skriv hver dag. Så mange gode betragtninger og ting som ingen andre ville bekymre sig om i hverdagens travlhed.
  Fantastiske hønsbilleder – vi har selv høns.
  Hvordan går det med kaninerne, hvordan bor de og trives – vi kunne godt bruge lidt viden og inspiration – når i en dag ikke ved hvad i skal skrive om.

  Mvh
  Mette Rødtnes
  Medlem af Odense Fødevarefællesskab
  Privat – langelinie 118, 5230 Odense m

 9. Jette Enevoldsen siger:

  Fuldstændig fantastiske billeder af dine skønne høns. Jeg elsker dem.

Der er lukket for kommentarer.