Blå mærker og øretæver

Efterhånden er det svært at se produktet nede i køledisken for bare mærkningsordninger, og man fristes til at tro, at lige netop det er meningen.

Alle de fine mærker er jo lavet for at gøre det lettere for forbrugerne, vil industrien og sågar Fødevareministeret hævde, og det kan man kun tage hatten af for.

Man når jeg her tager min af, er det for at kyle den til jorden og trampe på den i ægte Anders And arrigskab. Lige da det endelig lykkedes forbrugerrådet og ombudsmanden at tage hul på de misvisende glade gårdhøns på pakker med 32 dages staldforkrøblinger, hagler det nu ind over os med mærker.

Statens nøglehulsmærke er så ligegyldigt, at det gider vi ikke snakke om her. Det er jo efterhånden på alt, der ikke er direkte dødeligt i små mængder, selv en pakke MRSA-inficeret gris har det grønne nøglehul. SUK

Så er der lige kommet et mærke med en rød/hvid kylling. Det skal sikre forbrugeren, at det spændstige vandpumpede smagsløse kyllingebryst har tilbragt alle sine mørke 32 dage i Danmark fra start til slut. Jamen er det ikke fantastisk. Fantastisk ligegyldigt salgsfremstødende og opfundet af Dansk Slagtefjerkræ udelukkende for at sikre, at der bliver solgt mindst muligt kylling fra andre lande i Danmark.
Jamen mærket sikrer jo, at kyllingen er slagtet i Danmark og ikke transporteret unødigt langt. Jeps, for alle der er med i ordningen er giganter med eget slagteri, og de små opdrættere, der gør det bedre og nogle af dem endda forrygende godt, har stadig kun muligheden for at sende dyrene til Flensborg for at få dem slagtet. Systemets regler har kvalt stort set alle små danske slagterier. Så ingen mærke til dem.

Åhh, Og så er der lige Sødam kyllingerne. De har eget slagteri, laver fantastisk økologisk kylling og ingen mærke.. Men det gør selvfølgelig ikke mærket misvisende blot uendelig ubrugeligt.

Og nu skal den forarmende lakseopdrætsindustri også blåstemples. Ikke nok med at laksen har det fine nøglehulsmærke, hvor der ikke skeles til det ekstremt høje indhold af tungmetaller, pesticidrester og medicinoverforbrug. Eller at fisken ikke længere indeholder de vigtige omega-3-fedtsyrer, efter man har skiftet over til 70 % vegetarisk foder. Nu vil de også vise samfundet, at fisken er bæredygtigt fremstillet.

Og her må der stampes endnu hårdere på hatten! Der er intet bæredygtigt ved den ondustri andet end dens bankbøger! Det nye mærke for bæredygtighed er lavet i samarbejde med WWF, og det er intet mindre end genialt, for så er den jo god nok. Noget der gør det mindre troværdigt er, at WWF skulle være aflønnet efter, hvor mange opdrætsanlæg de certificerer. Regelsættet er så slapt, at det rummer det meste, og det giver ikke forbrugerne andet end et fiktivt billede af, at de handler rigtigt, når de lægger de triste laksestykker i indkøbskurven. Industrien, som har indført mærket, klapper i deres små fedtede hænder i takt med vores Fødevareminister, der i et opslag på Facebook var ved at falde ud af sin egen krop i begejstring over mærket.

De vil give os bunker af misvisende mærker på deres elendige produkter, men hvorfor vil de ikke give os kvalitet? Hvorfor vil de kun give os mærker, der skal misinformere forbrugerne, og ikke mærker der fortæller sandheden om produkterne?

Winston Churchill sagde engang “Af og til snubler mennesker over en sandhed, men de fleste rejser sig op og skynder sig videre.” Er det ikke på tide, at vi laver om på det – ikke mindst når det gælder vores mad?

Søren Sørøver – nu uden hat..

P.S. Der kommer en nøjere granskning af både MSC og ASC-mærkerne inden længe.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Blå mærker og øretæver

 1. Karina siger:

  “Suk!”….
  Jeg vil bare kunne købe noget mad uden at skulle behøve at lave en ph.d. afhandling om varen. Er det for meget at håbe på?!

 2. Mærkerne er vel egentlig til for at dække over det elendige animalske produkt der ligger nedenunder i pakken, så forbrugeren ikke behøver tænke selv eller opdage den virkelige sandhed, at det ikke er rigtig mad der ligger der i pakken. Uvidenhed hos forbrugeren er et nødvendigt onde i masseproduktionens hysteri, hvor stalde/dambrug er blevet et rum af dyrs elendighed for at kvantiteten i produktionen kan bidrage til at kød konsumeres i mængder der ikke nødvendige for det menneskelige livs opretholdelse. En storproduktion der er nødvendig for bonden, for at han kan få brød på bordet, som han sikkert må låne til alligevel i banken, fordi priserne dumpes i butikkerne af stormagterne som Danish Crown og Arla. Andelsforeninger som i sin tid blev lavet for bondens skyld, er nu ved at blive deres død… Men så kan der jo sikkert laves et mærke for det som kan skjule den virkelige sandhed.
  Vi har heldigvis ikke andre mærker på vores kød end Ø-mærket og Dyrenes Beskyttelses “Velfærdsdelikatesser”, for selve Ø-mærket er ingen garanti for dyrevelfærd, det er nemlig også snart overtaget af storindustrien…

 3. Conny siger:

  Ondustri er faktisk et godt ord i den sammenhæng….

 4. Helle siger:

  Nu går jeg ikke med hat, gjorde jeg det, måtte du godt få min at stampe videre på. Utroligt, og hvor trist at WWF går med til sådan noget. Jeg bliver så træt i mit lille hoved af hele tiden at skulle undersøge, tvivle og checke alting, men hvad andet er der at gøre?
  Angående fjerkræslagteri. Der skrives ofte, at de små fjerkræproducenter er nødt til at sende deres dyr til Flensborg, men der findes da Dannemare Fjerkræslagteri ved Nakskov, for de producenter, der bor i den del af landet.

 5. kirstenhelbak siger:

  Jeg tager hatten af for Søren og Lone for deres evne til at bide sig fast og holde ved. Tror ikke at ministerier og styrelser kan bilde forbrugerne ind at alt er ok ret meget længere. Revolutionen er langsomt ved at komme igang.

 6. Camille siger:

  Jeg ved snart ikke hvad jeg skal sige…..andet end JO FORHELVEDE!!! Giv oz dog noget mad vi kan være bekendt at putte i vores mund,( og som vores krop rent faktisk genkender som MAD)…. det gir ingen mening for mig….alle de dér mærker….men jeg tror dte handler om den nemmeste løsning og at gærdet er lavest der og alt det dér…..vi knalder nogle flotte mærker på og så bliver vi alle glade IIIIGGGGÅÅÅÅÅÅ ;0))))

  Camille

Der er lukket for kommentarer.