1500 mennesker sætter sig spor!

DSC_60000000

En tynd stribe jord formet i det fineste mønster står strunk i mudderet. Regnen er ved at klinge af, og de mange dæk har givet græsplænen et lidt slidt og brunt udseende. Enkelte steder så slidt at den bare jord står præget med diverse dækmønstre, og minder mig om at blot timer tidligere var gården fuld af liv, fuld af mennesker.

Når den sidste bil kører ud af indkørslen, og vores store marked er færdigt, bliver man underligt nok pludselig overvældet af ingenting.

DSC_16820001

Vi vil tro, at der igen i år har været 1500 gæster til vores marked, måske lidt flere, og det kan ikke undgås, at de mange mennesker sætter deres spor.

Ikke at der var så meget som et eneste smidt stykke affald nogen steder, heller ingen cigaretskodder, og der var stadig masser af hindbær på de nye rækker i køkkenhaven. Jeg havde personligt haft svært ved ikke lige at skulle smage et enkelt, hvis det var mig, der gik forbi. Ligeledes med æblerne, fersknerne, blommerne, morbær o.s.v.

Så udover det nedtrådte græs og den opkørte plæne, der inden en uge eller to har rettet sig, er der ingen fysiske spor på gården efter de uendelig mange mennesker. Tænk at det overhovedet er muligt? Så mange mennesker med respekt for os og det vi laver!

DSC_50000000

Men hvad er det så for nogle spor, der er sat?

Allerede sidst på dagen lørdag var der flere stadeholdere, der var ribbede for varer. Nogle kunne hente flere inden søndagen, men Kongebryg, der holder til på Sjælland, kunne ikke gøre andet end at pakke sammen og drage hjem – lukket p.g.a. velstand. De er helt vilde de jyder, var nogle af de sidste ord fra ham, inden han tog hjem.

DSC_16010001

Vores egen madsituation var sådan, at alt, hvad vi havde forberedt til hele weekenden af mad og kager, var solgt lørdag.

Se der havde de mange mennesker sat deres spor.

DSC_16210001

Selvom køen til madboden var lang, var der ingen sure miner, alle smilede og var glade, alle hilste, roste, spurgte nysgerrigt og var imponerede. Hvor end man mødte folk, i haven, mellem træerne, ved hønsene, i kålrækkerne var der anerkendende ord.

Se der satte de mange mennesker deres spor.

DSC_70000000

Flere kom endda med gaver til os, ting fyldt med omtanke, lindrende efter de mange arbejdstimer, hjemmebag fra ovnen, fra hjertet og andet godt. Vi forventer ikke den slags – slet ikke.

Se det satte sine spor.

DSC_17260001

Vi kan jo ikke nå det hele selv, når madmarkedet er i gang, og derfor trækker vi hårdt og brutalt på venner og familie – uden dem ville det ikke kunne lade sig gøre. Gang på gang stiller de op og med ekstrem energi og engagement knokler de fra start til slut, ingen brok, intet piveri, bare uvurderlig hjælp! Og de gør det for vores skyld.

Se det sætter dybe og vedvarende spor.

DSC_16690001

Vi arbejder dagligt for at sprede budskaberne om gode råvarer og ordentlig mad – forhold for dyrene, forhold for planter og miljø – og ikke mindst forhold for os alle som spiser. På bloggen deler vi vores holdninger med læsere, som nogle gange kommenterer og andre gange bare absorberer. Rigtig mange af disse mennesker dukkede op til vores marked. Kommenterede, roste og fortalte hvordan vi gør en forskel.

Spor der motiverer enormt til at forsætte!

DSC_17310001

Når man lige efter markedet ser på hjulsporet fra den sidste bil, der forlod gården, og tomheden overmander én, er det en helt speciel følelse. Fuldstændig udmattet, dog alligevel med en rest adrenalin efter de mange oplevelser.

Man har stærkt brug for ro og fred, og alligevel føler man sig lidt ensom og forladt. Man går fra at være overvældet til at være undervældet.

DSC_15820001

Faktisk er det først dagen efter, at man har overskud til at tænke sine tanker til ende, til at ræsonnere, til at mærke følelsen af lykke og den alt overskyggende taknemmelighed.

Taknemmelighed over alle de mange mennesker der valgte at bruge deres weekend hos os, tak til alle stadeholderne der ville dele oplevelsen med os, tak til vores trofaste hjælpere der gør det hele muligt.

DSC_100000000

Når sporene efter dækkene er væk på plænen om kort tid, kunne man tro, at alt var som før, men hvordan kan det nogensinde blive det med alle de indtryk og positive spor, vi står med på sjælen?

Tak!

Søren Sørøver – sig mig – skal vi ikke lave et julemarked?

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

14 svar til 1500 mennesker sætter sig spor!

 1. Pingback: Søren Sørøver skriver – Noget om stolthed | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Kender du en håndværksproducent? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Julemarked på gården d. 13. og 14. december | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Pingback: Nappeværktøjet | Beretninger fra et autentisk landbrug

 5. niels kiens siger:

  jaaaaaaaaaaaa 🙂

 6. Lone G siger:

  Hej Lone og Søren, det satte også spor hos mig som besøgende ved Bondens Marked. Jeg kom fra Nordjylland og nød de mange lækre ting i laden, men også at få lov til at se hønsene, gæssene og ikke mindst den ro som der er på/omkring gården 🙂 Så et julemarked !!! Kanongod ide….jeg kommer igen 🙂

 7. Camilla siger:

  Julemarked, så kommer jeg!

 8. Rikke siger:

  Julemarked?? Det bliver et kæmpe JA TAK herfra!

 9. Eva siger:

  Måske en ide, Brandbygegaards venner……. 🙂
  Hænder at trække på. 🙂

 10. Annette siger:

  God ide! Vi kommer, hvis ikke sneen ligger højt. 🙂 vi fylder bilen op, for der er langt..

 11. Berit Beining siger:

  Det ville være fantastisk at komme til Julemarked hos jer 🙂 Vi kommer ❤

 12. Anette Hansen siger:

  Det ville være fantastisk med et julemarked – så har vi en god grund til at hive stikket ud og drage til Jylland og bare nyde det………..

 13. salling48 siger:

  Fantastisk godt klaret – også reklamen for det gode måltid – men julemarked, som fotograf er julen overstået, så klar lige hunden .. gg ..

 14. Gitte Trolle siger:

  Julemarked? Det ville være fantastisk, hvis I har overskud til det! Jeg kommer og køber både julemad og julegaver……Gitte

Der er lukket for kommentarer.