Marie Brandbyges kringle – en klassiker fra gårdens køkken og den bedste kringleopskrift nogensinde

Om man kan få den gamle opskrift på gårdens kringle?

Det kan man da, selvfølgelig – gode ting bliver bare større af at blive delt.

Du får opskriften i original udgave, så må du selv kæmpe med spørgsmålet om smør kontra margarine. Alt er prøvet her, og der er ingen tvivl om, at dejen fungerer bedst med margarine af ordentlig oprindelse, hvorimod remoncen klart vinder på smør.

Selv foretrækker jeg smør til begge dele, men det betyder, at dejen bliver mere vanskelig at arbejde med, og den brister nemmere under bagningen. Så ved du det.

Og en anden ting også Søren Ryge måtte sande – det er ikke altid nok at have en opskrift, man må også have håndelaget, og det kommer efter et utal af kringlebagninger.

DSC_14660001_1

Jeg så aldrig Bodil bage kringlen, smagte den kun og blev glad. Sad i hendes køkken og afskrev de få informationer fra gårdens gamle opskrift, gik derefter hjem over marken og begyndte at bage.

Bagte og bagte og bagte, til der en dag kom den bedste kringle ud af ovnen.

Det kan du også.

Til dejen skal du bruge :

½ kg hvedemel – af korn der ikke har fået gift
1/4 kg smeltet margarine – eller smør, begge dele af anstændig oprindelse
2 dl sødmælk – fra en ko med sol på ryggen
2 æg – fra en høne der lever på jorden
1 spsk sukker – nej der skal 100 g til – udvundet af planter frie for menneskeskabt kemi
1 pakke gær – nej en halv pakke er rigeligt

Til remoncen skal du bruge :

1/4 kg flormelis
1/4 kg smeltet margarine – eller smør som er langt bedre
1 god spsk mel
1 håndfuld rosiner
2 tsk vaniljesukker

Samt et pisket æg og perlesukker til drysseri

Rør smeltet margarine/smør sammen med flormelis, mel, vanilje og rosiner. Først ser det lidt umuligt ud, men brug et piskeris og pludselig står du med en lind masse. Lad remoncen køle af til den bliver nogenlunde fast.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 190 °C uden varmluft. Smør ovnens bradepande – så er den klar. Lun mælken lidt, hæld den i en røreskål og rør gæren i. Tilsæt de øvrige ingredienser og saml dejen let med en velvalgt hånd – ikke noget med ligefrem at ælte, for så bliver det franskbrød med fast krumme.

½ kg mel er ikke nok, så du er nødt til at spæde forsigtigt op, til dejen begynder at kunne håndteres. Men der må heller ikke komme for meget mel i – så bliver dejen tør. Det er ikke svært, du skal bare gå lidt roligt frem med melposen.

Del dejen i 3 portioner og tryk hver dejklump ud til ca. 20*30 cm, eller hvordan det nu passer med din bradepande. Jeg trykker 1 dejportion ud af gangen direkte i bradepanden, for ikke at skulle flytte rundt på den formede dej – men du gør, som det passer dig bedst.

Læg 1/3 af remoncen i en stribe på midten af dejstykket. Fold den ene side indover midten, og derefter den anden side lidt ind over den første. Vend enderne rundt opad og luk dem ved at arbejde forsigtigt med dejen. Med lidt god vilje kan du få plads til 3 stykker kringle i din bradepande.

Det er en personlig ting det med at forme dejen. Måske har du det bedst med, at kringlen ligner en kringle, og så kringler du den bare alt det, du har lyst til.

Kringlen som nu har vist sig ikke at være en kringle pensles med æg og drysses med perlesukker.

Så skal hele herligheden i ovnen og bages ca. 25 – 30 minutter minutter afhængigt af din ovn. Bagværket skal være smukt gyldent og sprødt i overfladen.

Kringle kan vække begejstring uanset anledning.

Få fat i nogen der vil være med til at spise kringlen, så snart den er ude af ovnen – serveret lun slår den alt andet som måltid.

Det hele handler om at blive ved
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Kodyle kager, Med gær. Bogmærk permalinket.

14 svar til Marie Brandbyges kringle – en klassiker fra gårdens køkken og den bedste kringleopskrift nogensinde

 1. Pingback: I dag skal der bages kringle | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Nicolai siger:

  Hej Lone

  Tak, fordi du deler den gode kringle. Jeg fik den i din lade i sommers 🙂
  I dag forsøgte jeg selv at lave kringlen. Jeg brugte biogans kokos palme blomster sukker. Smagen var helt i top, men dejen var faldet sammen, kompakt og slet ikke luftig. Kan det være kokos sukkeret?

  Gode hilsner
  Nicolai

 3. Lone Nielsen siger:

  Maries kringle er kringlegrundopskriften i mit hjem. Men det er jo svært ikke at udvikle en opskrift, så i dag er margarine udskiftet med smør, gæren er reduceret, remoncen beriget med revet æble (og nogen gange kanel). Toppingen er udvidet med hakkede nødder eller mandler.
  Og Bagernes mel er erstattet med proterinfattigt mel. Men inspirationen er stadig Marie Brandbyegård!

 4. EVA siger:

  Hej igen Kringlen ser fin ud, men måske jeg lige skal finde en anden måde at få den lukket sammen på , da det gode er mere ude end inde smiler.

 5. EVA siger:

  Hej Lone: jeg har så været igang eller er det med den herlige kringle — er meget spændende på den når den er færdig. Jeg forstod på din opskrift at den ikke skulle hæve,og hvis den skal det så bare ærgelig vi må se hvad der kommer ud af ovnen – og så vil vi tænke på Bodil. tak for altid herlige opskrifter , især den måde de er skrevet på mvh Eva

 6. Lise siger:

  Jeg går ud fra at du lader dejen hæve inden du deler den i 3 dele, men lader du den også hæve når du har lavet 3 stænger med remoncen i ? Mere så den kan blive helt nedarvet!
  Tror du ikke at kringle smager godt med jeres mousserende vin som jeg får i fødselsdagsgave imorgen af sønnen min, som var henne forbi dig i sommers ? Jeg håber at jeg næste gang personligt kan købe min næste flaske hos jer 🙂
  God arbejdslyst til Bondens marked, det ser ud til at blive et superarrangement.

  • Lone Landmand siger:

   Du har en rigtig rar søn 🙂

   I den originale opskrift står der ganske rigtigt, at dejen skal hæve, men efter hundreder og atter hundreder af bagninger tror jeg ikke, at det er en fordel. Hvis man tilsætter det smeltede smør/margarine, mens det endnu er helt varmt, stiger dejens temperatur, og gærcellerne får fart på. Det betyder selvfølgelig noget, om køkkenet er vinterkoldt eller sommervarmt, men efter formning af kringlestængerne er dejen i så god gang, at bradepanden blot kan sættes i ovnen. Hvis man lader de formede kringler efterhæve for lang tid, bliver dejen mere åben og brødagtig. Synes jeg. Men lad det komme an på en prøve 🙂

   Jeg ville nok drikke den mousserende æblevin før kringlen – fordi den er helt tør. Altså vinen..

   Tillykke med fødselsdagen og med den flinke søn!

 7. Mette Mari Jensen siger:

  Sikken er herlig glaede at laese dit skriveri 🙂 kringlen skal straks afproeves, Ha’
  en straelende dag 🙂

 8. Conny siger:

  Åh ja, det er fingerspidsfornemmelsen, der gør den gode kringle – melmængder, der svinger alt efter fugtindhold, æggenes størrelse, ælte lige tilpas sammen og måske planeternes stilling på himlen ? Men alle elsker en vellykket kringle, selv dem, der hader rosiner i kager 🙂

 9. Christine siger:

  Måske har jeg ikke hørt ordentlig efter i timen, men “margarine af anstændig oprindelse” – hvad er det?
  Her har man i årevis gået og plejet en indgroet margarine-angst, og så lufter du ideen om at der skulle findes ordentlig margarine…
  Kan du ikke gi’ nogle tips til hvad man skal kigge efter? Økologisk, tænker jeg, men ellers?
  Eller måske kommer der noget om det i bogen? 😉

  • Lone Landmand siger:

   Jeg er sikker på, at du har hørt ordentligt efter i timen – der er bare for mange lærere i klassen.

   Det med margarine er en blandet fornøjelse. I begyndelsen af 80’erne havde nogen fundet ud af, at et dagligt æg førte den lige vej til helvede. Det samme med smør, og plantemargarinerne havde virkelig deres storhedstid. De blev opfattet som sunde på grund af de mange flerumættede fedtsyrer i modsætning til smør, som er rigt på de mættede. Men planteolier er ekstremt bløde og vanskelige at balancere på brød, så man gør dem stive og smørbare i en såkaldt hydrogeneringsproces. For at få et stift produkt, som margarine skal være, hydrogeneres olierne. Det vil sige, at der blæses hydrogen ind i fedtsyrerne, så nogle af de umættede kæder bliver til mættet fedt – mættet fedt er mere fast. Man bruger nikkel og høj temperatur for at få processen til at forløbe. Hvis processen er ufuldkommen, fordi man ønsker et halvfast produkt, opstår der transfedtsyrer, som bl.a. forårsager hjertekarsygdomme.

   Det er ikke så godt, og den viden slog skår i glæden ved margarine.

   Nogle margarinetyper er ikke fremstillet ved hydrogenering – i stedet indeholder blandingen planteolier med høj grad af mættede fedtsyrer. Det hele handler derfor om at nærlæse (de halvhjertede) deklarationer, og beslutte hvilken type planteolier man gerne vil spise. Hvis altså man vil bruge margarine.

   Men ja – absolut økologisk dyrkede planter, så du ikke som en del af pakken får rester af sprøjtegifte.

   Smør er godt, fordi der ikke er noget hokuspokus i fremstillingen. Og så må man ikke glemme alle de gode vitaminer, som kommer i mælk, når køerne går ude og spiser friskt græs.

   Der er absolut noget om margarine og andre tvivlsomme blandingsprodukter i den nye bog – afsnittet er faktisk skrevet.

   Alt godt
   Lone

Der er lukket for kommentarer.