Håndværksfolk til Bondens Marked august 2014

I går aftes – i næsten fuldmåneskær – kørte Sørøveren og jeg rundt for at sætte plakater op.

For i den ene kommune gælder tilladelsen i to uger og i den anden kommune kun en enkelt.

Det hele handler om ikke at bytte rundt på kommunerne.

Stort set al tid går med klargøring til næste weekends madmarked, og før eller siden når vi også til at tømme træladen, så der bliver plads til stadeholderne.

Og hvilke stadeholdere!

Tre af dem har ikke været her før, de resterende kommer med de helt særlige varer, som med glæde er præsenteret ved de tidligere madmarkeder på gården.

Kongebryg kommer til Jylland, og har du ikke hørt om det intense bryggeri, er det på tide. Også at smage deres håndværk selvfølgelig. Både øllet og bryggeriet omgærdes af dette lands mest ølentusiatiske mennesker. Plakatopsætningen i går aftes blev passende afsluttet med “Det Stockholmske blodbad” – en uovertruffen barleywine fra brygmesterens hånd, brygget af ikke mindre end 6 typer korn, to typer humle og tre typer gær, der i skøn forening sendte det arbejdende folk direkte til drømmeland.

Helt honning er passioneret biavl og udvikling af honning. For du godeste, hvor er honning ikke bare honning. Anthony eksperimenterer og udvikler glas med både bær, krydderier, ingefær, chili og meget andet godt. Her på gården er der ikke høstet honning fra den nye bifamilie – de har fået lov til at beholde resultatet af deres anstrengelser, og vi er taknemmelige for arbejdet med bestøvningen. Godt Helt honning kommer med glas i salgbare mængder.

Den tredje nytilkomne på Bondens Marked i Jylland har hverken mad eller drikkevarer med, men derimod en anden slags håndværk, som absolut kan finde nytte i et køkken. Børstenbinderen har fine opvaskebørster, koste, rodfrugtskrubbere og alt muligt andet, som forøger glæden ved arbejdet. For hvorfor bruge redskaber af plastik, når man kan røre ved noget så lækkert som træ?

Derudover kan du møde eller gense følgende gode virksomheder og mennesker:

DSC_85620001

Kærsgård – på den lille gård laver de kød. Godt kød! Vi har før skrevet om det. Og de og det skuffer aldrig. Kærsgård laver lam, jerseykvæg, frilandsgrisebasser og blandet fjerkræ. Dertil kommer naturligvis de gode pølser, der kan forkæle enhver grillmester.

1-IMG_2627

Samsømel – mel er ikke bare mel – langt fra! Her kan du købe mel fra områdets økologiske dyrker og mølleri. Og ikke nok med at melet er fri for diverse giftrester, det indeholder alle de gode og sunde olier og kim, som industrien så sindrigt fjerner for at forlænge holdbarheden. Her får du friskkværnet mel og havre, der både er sundt, godt og tilmed smager helt fantastisk. Dit brød bliver aldrig det samme igen!

DSC_84050001

Brænderiet Enghaven – nok Danmarks bedste brænderi. Esben har gennem årene udviklet mange spændende akvavitter, snapse, pommeau og likører. Her skal du sikre dig en flaske til frokosten i sommerhuset eller på terrassen – det vil du ikke fortryde. Rom er de også skarpe til hos Enghaven, og selv den gamle kornsort rug bliver til en uforglemmelig lille nydelse, når Esben og Paul har haft ved den.

DSC_85570001

Ged og Grønt – kommer heldigvis også, og de medbringer deres sublime håndværksoste fra eget gårdmejeri samt et udvalg af produkter med gedekød. Alting fra den lille familieejendom i Sondrup bakker er økologisk – skabt af de mest flittige mennesker, vi kender.

1-IMG_2588

Cold Hand Winery – Jens er nok den mest innovative vinmager i Danmark og alle tiders flinke fyr. Det er frugtvin, Jens arbejder med, og det gør han så godt, at han vinder mesterskaber i verdensklasse rundt om i Europa.
Jens er kendt for at gære al frugt og bær og kan tilbyde et bredt sortiment og noget for enhver smag.

Norsminde Kro er her med deres helt specielle oliven, en fremragende opskrift og fortællebog fra Kroen og folkene bag, samt gode forslag til mad og ophold. Kom og smag hvad oliven kan være.

Peters Is – Det er vanskeligt at komme igennem en solbeskinnet dag uden svalende is at køle sig ved. Derfor har vi allieret os med Peters Is fra Aarhus, og vi garanterer dig, at du ikke bliver skuffet. Peters Is er lavet af gode økologiske råvarer, som al is burde være det. De fem varianter smager, så du kan høre englene synge. Og din sidemand kan også.

1-IMG_2706

Honning fra Sondrup – Marianne og Anders holder bier i bakkerne mellem Sondrup og Trustrup. Kom og hør om biernes liv og køb et glas friskslynget honning med hjem.
Landmandens foretrukne morgenmad består af havregryn fra Samsømel, bær fra køkkenhaven og rigeligt med den flydende skovhonning. Hold da op, hvor kan man bestille noget efter sådan en portion.

DSC_83910001

Ækvator kaffe – Igen i år kommer Jakob med sin bæredygtige og velsmagende kaffe fra Ecuador. Der er mulighed for at købe en friskbrygget kop kvalitetsmokka og få en snak med et kaffeorakel.

Marmeladegården Samsø stiller op med et lækkert udvalg af frugt og bær-marmelader fra den store ø. Der er rig mulighed for at fylde spisekammeret, hvis du ikke har haft tid til at sylte selv.

1-IMG_2567

Urtegartneriet – med et kæmpe udvalg af spændende planter dyrket økologisk. Enorm viden og stort engagement kendetegner folkene bag disse planter, der spænder over alt fra almindeligt kendte vækster til sjældne samlerplanter og hekseurter.

By Lykke – Pia Lykke kommer med nogle helt udsædvanlige hudplejeserier lavet på den første råmælk fra danske køer. Alle ingredienser er naturlige, og der er ingen parfumer eller parabener i produkterne. Hvis du interesserer dig for, hvad du putter i kroppen, bør du også tænke over, hvad du putter på den.

Eller putter i hovedet – vores gode venner forfattertvillingerne Ellemose stiller op med et udvalg af deres bøger, og du kan både høre om forfatterlivet, købe en bog og få en velplaceret signatur eller to. Læs mere om de produktive brødre på forfatterskabet.dk

DSC_84410001

Vinhuset Kvist & Vitus – det er jo os. Og her kan du smage rødvin, købe et glas til maden eller en flaske med hjem. Vi laver også fantastiske bobler, der kan nydes i solen, eller prøv de dejlige dessertvine. Det er her, Lone og gårdens grøntsager kan findes, tror vi, og der bliver mulighed for at købe signerede udgaver af ”Under landet”.

Og så er der selvfølgelig maden – vi står klar med mageløs frokost, iskoldt hjemmebrygget fadøl, kager i massevis og lørdag aften et brag af en folkemiddag. Her kan du stadig nå at få plads til dig og dit lokale fodboldhold. Forholdene er store og landlige, og vi glæder os til at servere en veltillavet Brandbygegaardbuffet for Jer.

1-IMG_2609

Det hele foregår lørdag d. 16. august fra kl. 11 – 17 og søndag d. 17. august kl. 10 – 16.

Brandbygegaard, Alrøvej 77, 8300 Odder.

Send en mail til sk@detlillevineri.dk hvis du vil bestille plads til middagen. Læs eventuelt mere HER.

I det hele taget håber vi sådan, at du har lyst til at komme og være med til at skabe nogle hyggelige dage med anstændige mad- og drikkevarer som samlingspunkt – og måske kender du nogen, som vil med?

Med glæde fra os
Søren & Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

14 svar til Håndværksfolk til Bondens Marked august 2014

 1. Pingback: Bondens marked på Brandbygegaard d. 4. og 5. juli | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Kender du en håndværksproducent? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Måske vil du spidse blyanten og finde kalenderen frem | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Pingback: Julemarked på gården d. 13. og 14. december | Beretninger fra et autentisk landbrug

 5. Pingback: Man må ikke gå ned på kage | Beretninger fra et autentisk landbrug

 6. Holger Øster Mortensen siger:

  – det er en rigtig god ide´ med dette marked. Lad ideen sprede sig som ringe i vandet

 7. Lone skov siger:

  Jeg vil meget gerne modtage din små historier hver dag
  Kh Lone

 8. Pingback: En rum tid tog det | Beretninger fra et autentisk landbrug

 9. Pingback: En nedarvet kringle | Beretninger fra et autentisk landbrug

 10. Inger Marie Laursen siger:

  Kære Lone
  Det lyder spændende og hyggeligt. Vi kommer. Skal lige høre hvad man kan købe til frokosten.
  Vi er 3 vegetarer.
  Venlig hilsen Inger Marie

 11. kim siger:

  Hvor er det dejligt at følge på blokken, desværre bor jeg nær fuglebjerg og har ikke lige mulighed for at deltage, men helt sikkert vil komme en dag snart. Har læst om de latterlige men alvorlige nok grafitti på jeres indbydelser, man skulle næsten tro at det er folk som med stor interesse har læst ‘under landet’, når de med så stor indignation føler at de må standse udbredelse af sund fornuft.

 12. Øv, jeg er så ærgelig over, at jeg ikke kan være med på markedet denne gang. Rigtig god arbejdslyst.

 13. Karin Bøkman siger:

  Ærgerligt at der er så langt fra Mern til odder

 14. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Hvor er det bare dejligt at læse om jeres entusiasme. Bliver helt varm om hjertet.

Der er lukket for kommentarer.