Et uddrag fra skrivearbejdet

Lige nu handler det meste om mad. Eller om fødevarer.

For der er så meget at forholde sig til, og når der ikke lige er tid til at skrive på bogen, så kværner tanker, sætninger og løsrevne ord alligevel videre.

Man kunne godt vælge at skrive et digert værk med omstændelige udredninger.

Emnet giver ihvertfald muligheden.

Men meningen er, at det skal være en nem bog.

Nem at læse, nem at forstå og nem at betale.

DSC_77460001

Her får du et uddrag fra gårsdagens skrivearbejde. Måske kommer teksten ikke med i den endelige bog, måske gør den.

Men du kan få en idé om, hvad det hele handler om – din trivsel og ikke fødevareindustriens:

Forestil dig at du vil bage en kage. En fin jordbærtærte som dem man kan få i supermarkedernes bageafdelinger og hos bagerier.

Så sætter du ingredienserne frem.
Mel selvfølgelig, hvidt livløst hvedemel uden sunde fedtsyrer og vitaminer, men med rester af forskellige pesticider. Der skal også fedtstof i, og det skal være billigst muligt, så valget falder på margarine med et vist indhold af kræftfremkaldende transfedtsyrer, nogle fedtopløselige tungmetaller og rester af sprøjtegifte fra dyrkningen af de olieholdige planter.
Ingen kage uden sukker og du griber ud efter det raffinerede hvide roesukker, kemisk renset men før det dyrket under ledsagelse af diverse sprøjtegifte.
Æg skal der til, og for nemhedens og prisens skyld kommer de fra en dunk – flydende pasteuriserede æg fra burhøns med triste overdimensionerede kamme og alt for lidt fjer og plads.
Til at dække tærtebunden skal der et lag vekao, for rigtig chokolade er bare for dyr.
Dernæst en klassisk creme rørt af pulver bestående af tørret skummetmælk, vaniljearoma, hærdet vegetabilsk fedtstof, emulgator, stabilisator og lidt farvestof.
Så er der bakken med spanske jordbær – fristende store året rundt, og udover de tilbageværende colibakterier grundet plukkearbejdernes ringe sanitære forhold, er der en rekordhøj restmængde af svampegift på bærrene. Du kan selvfølgelig skylle dem, hvis du tror, det hjælper.
Sidst men ikke mindst skal der laves en gelé til toppen, og du griber pakken med husblas – som er ganske langt fra det ildelugtende afkog af konventionel svinehud, der er oprindelsen, lidt vand, naturidentisk jordbæraroma konserveret med benzoesyre, som du forhåbentlig – endnu – ikke er allergisk overfor, og flasken med den røde farve der er kemisk udvundet af skjoldlus – stoffet er godkendt af EU, og kun få mærker følgevirkningerne – hævelser, udslæt og luftvejsproblemer.

Nej vel, det er ikke den slags ingredienser, du ville vælge, hvis du skulle bage en kage. Men det er, hvad du spiser, når du køber én.

Al magt til maden
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

14 svar til Et uddrag fra skrivearbejdet

 1. Lisbeth siger:

  Når den nye bog skal i trykken, kan der så ikke blive til et 2. oplag af Hønsefødder og gulerødder? Den findes på biblioteket, men er ikke til at opdrive på nettet.

  • Lone Landmand siger:

   Vi ville faktisk gerne genoptrykke og ligger nu på andet år i forhandling med det oprindelige forlag – eller forhandling er så meget sagt, der kommer bare ikke noget svar, hver gang vi spørger. Derfor er vi gået i gang med en ny madbog i stedet 🙂

 2. Annette siger:

  Dejligt at du orker at kæmpe for gode råvarer og tør ruske op i folk. Det drejer sig, som jeg ser det, mere om oplysning end om økonomisk formåen. Det er næppe dyrere at lave god og enkel mad af gode råvarer end at købe sig til genvejsløsninger. Desværre er der mange, der er vokset op med den slags, ofte med undskyldninger om manglende tid og overskud. Folk som jer er gode forbilleder. Jeg ønsker jer alt det bedste,

 3. Birgitte siger:

  Tror det er lige det, der skal til. Hvad er det vi spiser? Er selv ved at lave lakridsmarengs med mørk chokolade ( økologisk ) Uhm.

 4. salling48 siger:

  Minder mig meget om det at arbejde med fotografi og tilbehør – og måske ikke så farligt ..

 5. Torben Stæhr siger:

  Hvem er målgruppen for denne tekst? Den person, du har sat til at bage i din tekst, tror jeg aldrig vil købe din bog. Jeg synes, at teksten er nedladende. Hvad er dit mål? Vil du vise vejen for den, som bager, som du beskriver, så skal du huske på, at møde personen, der hvor personen er, og ikke dér, hvor du selv er.
  Dette er skrevet i bedste mening for dit projekt.
  mvh
  Torben Stæhr

  • Lone Landmand siger:

   Hej Torben

   Teksten er skrevet til dem, der af og til spiser købte jordbærkager – inkl. jeg selv. Det er rart at vide, hvad de består af. Jeg er ked af, hvis den virker nedladende – det er bestemt ikke hensigten – eneste ønske er at den skal være oplysende og provokerende..

   Jeg kigger på den igen med dit syn på sagen 🙂

   Tak fra Lone

   • Torben Stæhr siger:

    Du skal da ikke være ked af min kritik. Nedladende er måske heller ikke det rigtige ord. Men det er jo et billede af en ganske ukritisk person eller måske en pengefattig person du beskriver. Eller også forestillingen om, hvordan sådan en person er.
    Jeg ville beskrive hvordan en sådan kage med alle de dårlige råvarer kunne blive en rigtig god kage, lige fra besværet med at finde de gode råvarer i Fakta eller Føtex til hvordan jeg har kagen serveringsklar.
    Hvad gør man, når man er på laveste ydelse, enlig og med tre børn på 3. sal?

  • Finn Jensen siger:

   Hold da lige op hvor er jeg uendelig træt af den enlige på 3. sal. Det er ikke der de jordbærkager sælges…. Næh det er snarere til dem med 400 tommer fladskærm fordelt rundt omkring i parcelhuset. De har ressourcerne, men mangler oftest viljen til at indse det og gøre noget ved det. Den ubejlige sandhed…

 6. ilsearanti siger:

  Du kan bare det dér med sproget og at bruge det til at komme med et klart budskab via en opskrift. Fortsat god skrivelyst.

 7. Palle siger:

  Der popper flere ting op i hovedet under og efter læsningen af denne ‘ bageopskrift’ som også ku ha overskriften ‘Ulækker genvej til aktiv dødshjælp’. Det ene er fra bivlen: Tilgiv dem thi de ved ikke hvad de gør… det andet er fra HC Andersen ‘Kejserens nye klæder’: Jamen, han har jo ikke noget på….
  Din kommende bog vil kunne øge videndet hos de medløbende, såfremt de læser den, og så ku det være at flere og flere vælger de industrielle udgaver fra og det oprindelige naturlige til?
  … og så kommer der forventeligt nok endnu et par kommentarer fra ypperstepræsteskabet a lá : “Hun har et stort had til os…”, det er så den omkostning du frejdigt ser i øjnene, som jeg oplever det via det du skriver.

  Ahhhhh. Sjæleplejende æblekage….. smagen har jeg til gode, men alle mine smagsløg bare ved den er go…. og hos en bager har jeg aldrig set den 🙂

  Tak for dit mod, din inspiration og gode eksempel.

 8. Eva siger:

  Vil nu hellere sige, al magt til dig Lone.
  Du er så utroligt vidende – omkring de ting du udtaler dig om.
  Og unik til at formidle det.
  Og i et sprog der er indenfor rækkevidde. 🙂
  Sådan er det……

 9. Helle siger:

  Puh, jeg blev da noget lettet, da jeg læste sætningen: “Nej vel, det er ikke den slags ingredienser, du ville vælge, hvis du skulle bage en kage.” For nej, jeg kunne da ikke drømme om at bruge sådanne ingredienser og var lidt betuttet over, at du kunne tro sådan noget 😉

Der er lukket for kommentarer.