Frihed uden ansvar?

Lige nu ruller MRSA-skandalen, og skal jeg være ærlig, så ruller den ikke helt i det tempo, som den fortjener.

Folk dør – BUM. 40% af de smittede har ikke kontakt med grise – BUM. Vi nærmer os, at 90% af alle de grise, der bliver indleveret på slagterierne er smittede – BUM.

Det kom frem under retsmødet i sagen mod Kjeld Hansen og Niels Mulvad, at chefembedslægen rent faktisk så svine-MRSA som en enorm lurende bombe under folkesundheden. Og her snakker vi altså om den mand, der har rejst en del af sagen mod de to herrer.

Undersøgelser fra Holland og USA har påvist, at svine-MRSA smitter via støv og gylle. Og andre undersøgelser viser, at naboer til svinebrug har dobbelt så stor risiko for at blive smittet.

Ergo må vi blot konstatere, at svine-MRSA er derude, og at det er et problem, der skal håndteres. Der er to instanser til at håndtere dette – Sundhedsstyrelsen og Landbruget.

I et perfekt samfund havde de allerede for 5-6 år siden handlet. De havde undersøgt alle besætningerne, fundet de inficerede, fået dem isoleret og straks sat en stopper for spredningen. De havde behandlet de smittebærende landmænd og
medarbejdere i svineproduktionerne.

Vi lever ikke i et perfekt samfund, og at der er kommet lig på bordet hjælper åbenbart ingenting. Nu i dag er der stadig ikke sket noget. Der er intet gjort for at finde de inficerede stalde, grise flyttes dagligt rundt i hele landet – i EU – uden nogen form for kontrol med svine-MRSA. De landmænd, der bærer bakterierne, har Sundhedstyrelsen nu valgt ikke at bruge kræfter på at kurere, da de alligevel bliver smittet igen. Når en svineproducent finder ud af, at han er smittet, har han ingen pligt til at informere de mennesker, han arbejder/har arbejdet sammen med. Flere af dem er østarbejdere, der ikke aner, hvad svine-MRSA er, og hvor de viderebringer smitten til.

Det er i mine øjne ikke kun uansvarligt i yderste potens, det udstråler også en arrogance fra faget, der skriger til guderne!

Efter retssagen og oplysningen om de 3 døde blev offentliggjort i ingeniøren.dk, responderede Landbrug & Fødevarer prompte. Og det ville jeg også gøre for at sikre mig en plads i fremtiden, hvor karmaklovnen måske ville overse mig. Men det er ikke ligefrem den fornuftige slags respons, landbruget er kommet med. Den officielle har været: Det har vi forlængst sat fokus på sammen med myndighederne. Altså samme myndighed – Sundhedsstyrelsen – som med næb og kløer har prøvet at skjule omfanget.

Bag kulissen modtog alle besøgslandbrug i L&F for få dage siden en noget foruroligende mail. En mail der ikke – som det rationelle ville være – anbefalede at producenten fik sin besætning testet, inden det næste besøg af en skoleklasse. Næ – det var en mail, der blankt afviser, at der overhovedet er et problem, og at svineproducenterne endelig skal fortsætte ufortrødent med at slæbe skoleklasser gennem et potentielt livsfarligt miljø! Hvad fanden bilder de sig ind?? Det svarer jo til, at Ålborg Portland inviterer skoleklasser ind i cementpakkeriet uden sikkerhedsudstyr, eller at Renosyd stolt viser deres nye asbestknuser frem for poderne. Det her må simpelthen være topmålet af uansvarlighed både fra landbrugets side, men bestemt også fra Sundhedsstyrelsens – de som sætter retningslinjerne.

Dansk Landbrug er lige nu i en historisk imagekrise, og hver eneste dag graver de deres egen grav dybere og dybere. Sørgeligt men sandt.

Søren Sørøver – klar med en skovl til at dække hullet efter ceremonien

P.S. Herunder kan du læse den mail Landbrug & Fødevarer har udsendt til deres skolekontaktlandmænd m.fl.

Kære skolekontaktland og Åbent Landbrug-vært med grise samt samfundskommunikationskontaktpersoner i lokale foreninger.

I går skrev fagbladet Ingeniøren på deres netavis ing.dk, at tre danskere er døde af en MRSA-bakterie, der stammer fra svin. Det har skabt fornyet fokus på MRSA-problematikken, og i dag bringer flere medier historier med MRSA i overskriften.

Den aktuelle øgede mediebevågenhed kan betyde, at L&F som helhed, og også jer svineproducenter, der tager imod besøg fra skoleklasser og andre, kan blive stillet overfor spørgsmål om MRSA, så her er et udpluk af hvad vi selv og andre siger om sagen, samt endnu en gang links til de officielle vejledninger

Først og fremmest: Nej, der er ikke grund til at være mere nervøs for MRSA i dag end vi var i forgårs. Foodculture.dk har netop lagt en artikel ud med overskriften ’Ingen grund til ny MRSA-frygt’. Der er ikke noget nyt under solen, hvad angår MRSA, så der gælder de retningslinjer i dag, som gjaldt i går.

Det nok væsentligste spørgsmål: ’Er det farligt for et barn at komme i en svinestald?’ har stadig et ganske klart svar, som lyder: ’Nej, det er det ikke’. Og vi kan endnu en gang tilføje: ’… almindelige hygiejne-regler skal følges, håndvask før og efter besøget er vigtigt. Børn må gerne røre, holde og ae grise, klappe dem og mærke deres tryne, men de må ikke kysse dem.’

De officielle vejledninger:

Sundhedsstyrelsen skriver på deres hjemmeside, under overskriften

’Sådan undgår du at blive syg af MRSA’ at ’Du og din familie kan tage på gårdbesøg uden at være bange for MRSA’. Og videre: ’Det sker sjældent, at en person uden tæt tilknytning til levende grise er blevet smittet med MRSA. Mennesker, der kun kommer en enkelt gang i en svinestald med MRSA, kan blive smittet med MRSA, men vil ofte hurtigt tabe MRSA igen.

I Sundhedsstyrelsens vejledning fra 2012 om MRSA, der er opdateret 13. december 2013 skriver de om besøg i besætningen side 3, nederst:

Kortvarige/enkeltstående besøg i besætningen anses ikke at være en væsentlig risikofaktor i forhold til at blive bærer af MRSA da man meget hurtigt spontant taber bakterien. Gårde, hvor der er påvist MRSA, kan således benyttes som besøgsgårde. Ejeren skal påse, at hygiejniske forholdsregler overholdes, se om besøg i besætninger på Fødevarestyrelsens hjemmeside http://www.fvst.dk

Omkring MRSA retter vi os naturligvis fuldstændig efter myndighedernes anbefalinger.

Spørgsmål og vejledning vedr. evt. MRSA-spørgsmål fra medier kan rettes til pressekonsulent Jens Dissing Munk på jdm@lf.dk eller på 3339 4454

Øvrige spørgsmål om gæster i svinestalde kan rettes til Peter Nygaard Nissen 24883918 / pnn@lf.dk eller til Ida Binderup 33394240 / ibi@lf.dk

Sidst men ikke mindst: Se eller gense vores korte, børnevenlige vejledning til gæster. Print den gerne ud og hæng den op der hvor du tager imod gæster.

Fortsat god fornøjelse med, og tak den gode indsats I yder, i forhold til at åbne jeres stald for skolebørn. Er du i tvivl om hvordan du bestiller gratis overtrækstøj og sko så finder du vejledningen her.

Venlig hilsen

Landbrug & Fødevarer

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

9 svar til Frihed uden ansvar?

 1. Pingback: En kort opdatering om noget der har betydning for os alle | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Hvor kan man købe de gasmasker, der burde høre til beskyttelsesdragterne?? Alt det I skriver er ÅH så rigtigt. HVorfor gjorde myndighederne ikke noget i tide. Endnu ved de ikke bare, hvordan smitten spreder sig,, eller hvordan man skal nedsætte smittefaren. Nu er risikoen for at blive smittet jo størst for ældre- så er det ikke godt , at jeg fyldte 70 i forgårs. Eller svageligere. Og det bliver jeg hele tiden. Eller omgås svin, eller folk, der omgås svin , eller folk , der omgås folk, der omgår folk, der omgås svin. Når man læser skrivelserne fra Landbrug og Fødevarer og fra Sundhedsstyrelsen, så tror man , at det er løgn. Det burde det være. Hvor mange flere danskere skal dø, før Sundhedstyrelsen gør noget for at nedsætte mængden af døde? Hvor mange døde skal vi op på om året ?. For dø det vil folk af MRSA cc398.
  Det her bliver nok lidt svært at annoncere sig ud af med charmekampagner? Her forslår 60 millioner som en håndværker i Helvede

 3. Helle siger:

  Rolig rolig nu, det er ikke godt for blodtrykket. Bortset fra, at du har ret. Hvis jeg havde en pode, blev der nedlagt forbud mod at ungen skulle med på svinebesætningsbesøg, men det skulle barnet nu heller ikke have været, mrsa eller ej. Det skulle da højst være på en økogård, hvor svin får lov at leve, som svin skal.

 4. Frank Wille siger:

  Svineindustrien og deres politikere agerer åbenlyst efter åbenlyst mottoet: MED ØGET VÆKST SKAL SKADERNE FRA VÆKST BEKÆMPES….så længe dette sindssyge vanvid får lov til at fortsætte, så bliver det umuligt at imødegå både naturafviklingerne og nu også MRSA faren mod vores børns generation. Jeg er efterhånden flov over at være dansker og havde jeg ikke haft 3 børn her, som jeg elsker overalt på jorden, så var jeg væk for længst…..at folk som jer og Kjeld Hansen findes gør, at der måske findes lysglimt for enden af gylletunnelen…

 5. salling48 siger:

  Tak for din enetale. Jeg er bange for, at du har ret meget langt. Men mon ikke det trods alt bliver bedre ? .. Om hundrede år ? Pas nu på blodtrykket, dejlige sørøver – og husk Mor(D)s dag ..

 6. Birgitte Køhler siger:

  Der er tilsyneladende ingen i L&F der ved hvordan børn agerer. Hvad er mon forskellen på at kysse en gris og klappe den og efterfølgende tage fingrene i munden/ansigtet/øjne/næse.
  Hvor er det godt i orker at tage det op.
  Jeg deler flittigt på facebook.

 7. Tusind tak for dette indspark. Men det fortjener at komme bredere ud.

 8. Sanne O. siger:

  Fuldstændig vanvittigt ! ! !
  Men hvoR er det dog godt at I er en folk, der så ihærdigt råber op – stor TAK TIL JER !

 9. Palle siger:

  Tak tak for jer to 🙂

Der er lukket for kommentarer.