Så er der lamselår

DSC_66320001

Måske kender du det selv – det er næsten for godt til at være sandt.

For stort, for ubegribeligt og for overvældende.

DSC_66300001

Uanset hvilket pattedyr, der måtte være tale om, bliver man slået af benovelse over, at en helt færdig skabning af samme støbeform, kan dukke op fra moderdyrets gemmer.

Særlig andægtig bliver man, når det nyfødte dyr er fuldt funktionsdygtigt med omgående virkning.

DSC_66410001

Menneskebørn skal have hjælp til det meste, de er sårbare, kan ikke holde eget hoved og heller ikke finde mad eller ly. Det med hovedet går relativt hurtigt, resten kan tage 1/4 menneskealder.

Kaniner, hunde og katte mangler synet ved fødslen, og må holde sig i en rede til de efter nogle uger er bygget færdige.

Kængurubørn fødes nærmest på det sene fosterstadium og skal have lang tids eftermodning i lommen.

DSC_66330001

Og så er der de pattedyr, som bare er øjeblikkeligt manøvredygtige, og selv kan finde deres mor, når de bliver sultne.

Får for eksempel.

Får får fine færdige lam, og man bliver ydmyg af glæde og respekt for den kække tilpasning fra moderens trange og tempererede indre til det frie liv få minutter senere.

Jeg tror ikke, jeg forstår det.

DSC_66520001

Nogle ting er for store
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

12 svar til Så er der lamselår

 1. Pingback: Hvad skal lammet hedde? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Sanne O. siger:

  Jenny – det kan ikke siges bedre ❤
  Skønne billeder ❤

 3. Mona siger:

  Sikke et bedårende lam! Interessant, de kommer læmmer så sent (i forhold til mange andre racer). Kommer til at tænke på de oprindelige, danske honningbier; de såkaldte brune bier, som nu er udkonkurreret af de importerede udenlandske. De våger jo op til dåd noget senere end de indførte bier, fordi de er indstillet på det danske vejr. Måske de vilde mufloner læmmer senere, så lammene ikke udsættes for for megen kulde og ustadig vejr? Vores får, som er en lidt blandet landhandel, læmmer fra midt i marts, når de får lov at styre det selv.
  Som den uld-freak jeg er, kunne jeg godt lide at vide, om I klipper dem, eller de fælder selv? Og om I bruger ulden til noget?

 4. Riborg Dæhnert siger:

  Ethvert liv er et under 😀 Tak for billedet ❤

 5. Martin siger:

  Så skete det endeligt. Da vi besøgte jer i weekenden snakkede vi om, at det nok var for sent, og at der ikke blev lam i år. Dejlig livsfilosofisk vinkel Lone. Jeg har efter mit og min kones besøg en endnu større respekt for dit og Sørens liv på Jeres skønne gård. I er livsglade mennesker, der tror på selvproduktion og det gode liv. En inspiration for os alle. Det er bestemt ikke sidste gang vi besøger jer, og ud over oplevelserne og smagningen i cafeen, købte vi bonusser i form af vin, saft og vanilliesirup. Uhmmmmmmm!

 6. Gitte siger:

  Skønne, skønne billeder. Kan godt forstå, du ikke forstår. Det er bare for stort. Og helt vidunderligt.

 7. Jenny siger:

  Smukt er det vi ser, smukkere det vi forstår, men langt det smukkeste er dét vi end ikke begriber. Det var Niels Steensens valgsprog …og jeg synes han havde fat i noget!

 8. Finn Birkholm-Clausen siger:

  eet eller to eller ak tre??

 9. Tine Vognsen siger:

  Hvor er det et kært lam, man bliver helt varm om hjertet og får lyst til at kramme det! Dejligt med livets store mirakler. Og hvem siger vi skal forstå alting, der skal være rum til overraskelse, forundring og begejstring uden den store forklaring… God fredag og weekend.

 10. Hanne P. siger:

  Tillykke med det lille mirakel.

 11. Elin siger:

  Hvor er det sandt, og især det med mad og ly 🙂
  Ja, det er utroligt med heste, køer , får og geder, så forholdsvis store og fuldstændig i stand til selv at manøvrere rundt i landskabet de er, straks de har fået stablet sig på benene! Og så kan de smile! 🙂

 12. Birthe Olsen siger:

  Det er livets mirakel. Så skønne billeder af får og lam, Lone.

Der er lukket for kommentarer.