For når en sailor, sailor, sailor

DSC_65380001

Det sker ikke så tit, at denne sørøver får trukket ankeret op, og horisonten forsvinder på et evigt blåt gyngende hav i jagten efter nye eventyr og havets sande skatte.

Man det sker i ny og næ, at landjorden bliver for hård, og havet kalder højt nok til at blive hørt. Der er nemlig flere ting, der lokker derude.

DSC_65350001

Den klare følelse af at man sejler ud mod en ukendt uendelighed, hvor tegn på mennesker og deres indblanding i naturen er et sjældent syn.

Og når man sejler, som vi gjorde i går – 5-6 timer mod vest fra Thyborøn – ja så var vi faktisk helt alene, hvis man ser bort fra de mange ivrige malemukker, der fra første færd havde forventning om, at vi nok skulle finde det, vi kom efter.

DSC_65460001

En fugl der måske kan regnes for mågernes brumbasse. Plump krop og alt for korte vinger. En form der i mit hoved må kræve en voldsom frekvens i vingeslag for at holde fuglen oppe, men underligt nok kan den glide let og ubesværet med ganske få vingeslag og med optimal udnyttelse af vinden.

DSC_65420001

Sulen støder til med sit uendeligt smukke kæmpe vingefang, store næb og en fuldstændig foragt for det frie fald, som den gang på gang udnytter, når den flere meter nede i det klare hav spotter en fisk.

DSC_65650001

Vingerne foldes ind, og i en rasende hast styrter den mod havoverfladen, hvor den når en hastighed, der bringer den flere meter ned i vandet. Fantastisk syn!

Vores forventninger var ligeså store som hos de flere og flere tilstødende måger. På det gode skib MS-Bodil med Per ved roret har man nemlig én af de absolut dygtigste og mest stedkendte af skattejægerne. Det er, når det gælder de store spiselige skatte med finner og gæller.

I en snak kaptajner imellem fik denne sørøver klarlagt, af det er skippers klare indtryk, at der er en stor og mærkbar vækst i flere af de vigtigste fiskearter i farvandet, og at tilstande som i en fjern fortid lurer lige omkring hjørnet. Ord som varmer en garvet sørøver, der har fulgt en svindende bestand i mange mange år.

Og fejl tog skipper da heller ikke, da han på de store stenrev og mange vrag fandt alle de fisk, vi kunne drømme om.

DSC_65770001

En gentlefisherman praler aldrig med, hvor meget han har fanget, blot størrelsen – og det er mange år siden, at jeg har set fisk i denne størrelse. En torsk på 14 kg bliv min største til dato og turens største, der i øvrigt sikrede fisk to gange om ugen i mange uger frem til en tilfreds besætning.

20 timer på Nordsøen er med til ruske op i muskelmassen, og der blev pustet og stønnet på flere forskellige sprog. Med undtagelse af turens ældste søulk der i en alder af ikke mindre end 80 år stille og roligt tøffede rundt og ikke tog et skridt uden at sikre sig fodfæste og noget at holde ved. Han luskede den ene store fisk efter den anden op fra havet uden så meget som at sukke en enkelt gang. Med en ro der tydeligt viste, at dette var det sidste, han skulle, og at han havde resten af livet til det.

Sørøveren her vil bruge resten af sit liv på at finde den ro og gerne med en fiskestang i hænderne.

Søren Sørøver – med ømme arme!

P.S. her er en fantastisk film, som viser, hvad sulen kan:

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til For når en sailor, sailor, sailor

 1. Finn Birkholm-Clausen siger:

  suk. Skjønne sørøver

 2. Du er en røv – sørøver !!!
  Jeg var i Hirtshals i sidste uge – skulle på det gule rev – alt for meget sø og høje bølger resulterede i en gyngende dag med lutter småtorsk på dækket. Men sulerne og “mukkerne” er for vilde – enig !
  Vi ses snart ! Din ven frugtvinstossen med kolde hænder….

 3. Martin siger:

  Dejlig beretning fra det salte. Begge fuglearter er jo bekendte for folk med kendskab til Færøerne. Mallemukkerne yngler, mig bekendt, kun et sted i Danmark; nemlig ved Bulbjerg på vestkysten. Tak for en på alle måder superfin fotohistorie Søren 🙂

 4. Riborg Dæhnert siger:

  Tusind tak for videoen. Da vi sejlede til Færøerne for nogle år side, blev vi betaget af disse elegante fugle.

 5. Helle siger:

  Jeg elsker suler – de er så ufatteligt flotte og fantastiske med deres styrtdyk. Mallemukker må det også have været en oplevelse at se så tæt på. Og så var det rart at høre, at det åbenbart går fremad med fiskebestandene.

 6. Marianne M. siger:

  Hej Sørøver.
  Dejlig beretning, fantastisk fangst – til lykke med den og de ømme arme – og en vidunderlig film om sulen. Tak !

Der er lukket for kommentarer.