Vi finder os ikke i svinsk reklame – Vi skriver til ombudsmanden en af dagene!

Vi har været der før – Landbrug og Fødevarer har det med at pynte på sandheden, faktisk er sande sandheder ikke rigtig noget for organisationen.
Og det kan man måske ikke klandre dem for. Når nu fremtiden ser SÅ sort ud, og de sandheder er så grusomme, at de færreste egentligt ønsker at kende dem, ja så er det jo nærliggende at sminke liget lidt inden ligsynet.

Verdens bedste kød, verdens bedste dyrevelfærd, verdens mindste miljøbelastning o.s.v. Der er meget dansk industrilandbrug er verdensmestre i, men intet stikker evnen til at fordreje, forvirre, forhindre, forklejne alt, der har med de mange problematikker indenfor branchen at gøre, og det er ikke få, det ved en del.

Den seneste tid har ikke budt på megen ros til landbruget og især ikke til svineproducenterne, med undtagelse af den fra Dan Jørgensen, men han har vist også lettere til ros end de fleste. Landbrug og Fødevarer sover ikke i timen og ved udmærket, at der skal smøres godt, før man kører godt.

Videnscenter for svinestreger

Således kan man nu på landets togstationer og andre steder, se et kønt ansigt på en plakat lavet af netop Landbrug og Fødevarer. Jeg skal ikke rejse tvivl om, hvorvidt den unge dame på billedet virkelig er svinedreng, men blot konstatere at hun ser væsentligt bedre ud end de østeuropæere, der er ansat til at “kæle” med grisene i vores nabos stald.

Men hvorfor dog alt dette postyr over en plakat?

Jo, lad os lige kaste et blik på den.

Teksten med stort siger: Intelligente. Sociale. Og ikke bange for at få jord under neglene. Og fortsætter – Kan fremtidens ledere lære noget af svin?

Tø hø, kan man så nøjes med at tænke. Finurligt ordspil – det var grisen, det handlede om i første del af teksten.

Men hov!!! Intelligente , det er der ingen tvivl om, sociale absolut, og nej de er bestemt ikke bange for at få jord under neglene, men hvor i hede hule h…… skulle de få den fra?

Det er en ussel, marginal, forsvindende, lille del af de danske grise, der overhovedet oplever, at der findes andet end spaltegulve, og at det sorte under neglene ikke er jord men dens eget og stifællernes lort. Undskyld mit franske – LORT.

På billedet ses en mængde halm, som slet ikke kan måle sig med virkeligheden for hovedparten af grisene i dette land. Virkeligheden er en lægte i et rør fikseret til forværket, eller en jernkæde der hænger ned fra loftet. Det er den slags stimuli, der tilbydes flertallet af de dyr, som Landbrug og Fødevarer flot anerkender som værende intelligente.

Den flinke, sunde bondepige med en kælegris skygger desværre for bagpartierne af de heldige grise, der under optagelse af fotosessionen glæder sig over en uhørt mængde halm, ligesom den lille nuttede grisling også vender, så man ikke mindes om, at 95 % af alle danske grise ulovligt er halekuperede, for det ville ligesom flytte opmærksomheden fra plakatens vigtige budskab.

Og bevares, budskabet er vigtigt. Kan fremtidens ledere lære noget af svin?

Hvis der tænkes på lederne inden for landbruget, så jo – de kan lære helt utroligt meget. Noget om adfærd, noget om naturlige behov, noget om trivsel, noget om de mavesår foderet giver, og noget om hvor grænsen går. Det er nemlig desværre sådan, at alle disse ting, der burde være en selvfølge ved hold af dyr, er glemt. Eller også betyder de bare ikke noget.

Måske kan de ikke lære noget af svin – måske kan de ikke lære noget af nogen som helst. Måske er de bare ikke gode til andet end løgne og bedrag.

Men mine damer og herrer – tiden er snart forbi – Landbrugsrevolutionen kommer!

Søren Sørøver – spejder efter nye tider

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

7 svar til Vi finder os ikke i svinsk reklame – Vi skriver til ombudsmanden en af dagene!

 1. mette vasbo siger:

  ja, det er dog den mest misvisende reklame, jeg nogensinde har set!
  Og hvad kan fremtidens ledere så lære af disse sociale og intelligente væsener, der ikke er bange for at få jord under neglene?
  Ikke noget som helst! For til trods for deres klogskab og sensitivitet bliver disse dyr behandlet brutalt og uanstændigt og med en bevidsthed om egen tilintetgørelse, når slagtningen nærmer sig .

 2. Pingback: Find fem fejl – mindst! | Gylle.dk

 3. Lone Nielsen siger:

  Skriv, skriv, skriv – sæt i gang – husk, at skal et arbejde gøres, skal det gives til en travl M/K 🙂 For travlt har I jo i denne tid.

 4. Conny siger:

  Jeg er lidt bange for, at vi kommer til at vente på forandringer, til vi for alvor rammes af antibiotikaresistente bakterier. Der mangler jo ikke viden om konsekvenserne, men viljen til handling kommer nok først i det øjeblik, hvor det egentlig er for sent. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal resignere, så råb endelig op, jo højere jo bedre 🙂

 5. Johs. Thomsen siger:

  De ungarske uldgrise, jeg så ved Boeslum (ved Ebeltoft) i weekenden, har lige så mange krøller som starletten på L&Fs plakat, men de havde selvfølgelig også en hel mark for sig selv.
  Sørøveren tager i øvrigt fejl: halmen på plakaten er ikke til benefice for grisene, men skal læses sammen med den appetitlige ungmø: en tur i halmen/høet – og så er vi tilbage ved griseriet i svinefabrikkerne.
  God morgen.

 6. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Kære Lone og Søren. Det vil virkelig glæde mig, om I klagede over reklamen. Den er noget af det mere afskyvækkende fra Videnscentret for Svin, der er set længe. Du har allerede påpeget nogle af problemerne. Men du er for sød. 99% halekuperes, hangrisene kastreres uden bedøvelse eller smertelindring, farende søer får IKKE tildelt halm, smågrise bliver systematisk flokmedicinerede. 4 forhold, der alle er ulovlige. Alligevel bliver denne ulovlige= kriminelle praksis fortsat. Og svineavlerne har i hvert fald ikke tænkt sig at ændre adfærd – nu de igen har fået udsættelse via den Hysteriske aftale med Stand-up-komikeren Dan Jørgensen ( Citat: INFORMATION).
  Man kan også undre sig blå og gul over, at vore politikere fortsat vil støtte og udvide en underskudsgivende produktion: Slagtesvineproduktionen. Nu har denne produktion givet underskud de seneste 15 år. Så nytter det jo ikke en disse med, at værdien af de eksporterede slagtesvin er på 32mia, når svineavlerne bruger 35 mia på at fremstille dem. Derfor bidrager svineavlerne IKKE til statskassen, medens skatteyderne skal betale alle omkostningerne ved den ekstreme svineproduktion. Jeg vil bare nævne to tal: Det koster det danske samfund 12 mia for landbrugets luftemission. Ligesom det koster os 1200 menneskeliv om året. Vi giver 10 mia i indirekte støtte hvert år.
  Nu har de ikke en gang råd til selv at investere i stalde. Det skal slagteriarbejderne eller pensionskasserne. ( Eller skatteyderne) Banker hverken vil eller tør længere. En foreløbig gæld på 370 mia. Velbekomme.

 7. Pingback: Blog: Vi finder os ikke i svinsk reklame – Vi skriver til ombudsmanden en af dagene! · iNyheder.dk

Der er lukket for kommentarer.