Kan det nu være rigtigt – det kommer fra L&F

DSC_19980001

Fra prædikestolen lød det i går, at danskerne smider påskemad ud for 279 mill. kroner.

Budskabet blev ukritisk spredt fra medie til medie, og måske sidder folket tilbage med en anelse dårlig samvittighed.

Anger, bodsgang, skyld og skam ligger lige for.

Det er moralens Axelhøjborg, som har udarbejdet beregningen, og inden du sniger dig om hushjørnerne med faster Annas rester fra påskebordet, vil man her langt ude på landet gerne lige kommentere regnestykket.

For Landbrug & Fødevarer er ikke kun kendt for korrekt talbehandling

Ser du – man har opgjort indkøbet i dagligvarehandlen i påsken 2013 og fundet, at danskerne da indkøbte for 24 % flere kroner end i en gennemsnitlig uge resten året.

Dernæst er det beregnet, at 14 % af denne værdi ender som madspild – på basis af tal fra England.

På en almindelig uge i Danmark smides der mad ud for 225 mill. og i påskeugen skulle det så stige til 279 mill. kroner. Altså for 54 mill. kroner mere i skraldeposen.

Ingen ved jo helt, om det er rigtigt, men mange nyhedsmedier har refereret og skrevet det som sandheden – med deraf følgende agtelse og voksenfornuft i L & F’s turban.

Måske bør man huske på, at i påskedagene er mange flere mennesker hjemme fra børnehave, skole og arbejde. En del steder har madordninger, og indkøb til disse foretages ofte gennem cateringkæder, Inco og andre kanaler, som sandsynligvis ikke opgøres, når danskernes indkøb i dagligvarekæderne tælles sammen.

Når alle holder fri, skal maden indkøbes til hjemmene, og så stiger indkøbet, uden at det nødvendigvis giver et øget madspild.

I påskedagene har mange forventninger om ekstra god mad plus drikkevarer og at dømme efter kig i de rullende naboindkøbsvogne, udløser helligdagene dyrere varer i kurvene.

Når folk køber dyrere varer, stiger dagligvareomsætningen, uden at det nødvendigvis giver et større madspild.

Så efter min bedste mening bør dagspressen ikke bare logrende referere Landbrug & Fødevares moraliserende artikel.

Det er almindelig fornuft at passe på sine værdier og sin mad, dele ud, spise op og bruge alt.

Og det gør du sikkert også, så godt du kan.

DSC_21420001

Man bliver lidt træt, når den samme forening for mindre end en uge siden i Radio 24/7 havde deres kommunikationschef til at erklære, at L&F er upåvirkede af, at kødforbruget er den største enkeltstående faktor i forhold til klimaforandringerne – man er ligeglade og vil bare dyrke mere dyrefoder på markerne og sælge mere kød på den anden side af kloden (findes 10.30 inde i udsendelsen).

Ja, manden sagde det helt klart – de er ligeglade.

Så er de måske ikke de rigtige til at prædike
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Kan det nu være rigtigt – det kommer fra L&F

 1. salling48 siger:

  Der er mange fortolkninger af vor madvaner – og mon dog ikke danskerne også i år passer på deres madvarer. Vi slæber madvarer hjem, men hvorfor skulle vi så slæber dem ud til affaldet,
  når vi har køleskabe og frysere? Der er noget galt i det skræk scenarie. . En god kokke regel kan godt bruges til overskydende mad: Kog resterne .. .. Tallene passer ikke sammen .. God påske ..

 2. Helle siger:

  Nu kan jeg godt give dig ret i, at L&F måske ikke er de rigtige til at moralisere, meen, det ændrer jo ikke noget ved, at vi i den vestlige verden smider uhyre mængder af mad ud, i uanstændige, ubæredygtige mængder. Jeg kan meget anbefale filmen Eat the Waste, den giver et rigtigt godt billede af, hvor slemt det ser ud.
  God Påske herfra.

 3. Johs. Thomsen siger:

  – så til aften laver jeg en sugo med brændenælder og skvalderkål.
  God Påske.

 4. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Jo vist. Bare danske landmænd får lov til at producere endnu flere foderenheder på de stedse mere trøstesløse monokulturmarker, så er de ligeglade med grundvand, bække, åer, søer, fjorde. Ligeglade med luftemission, ligeglade med naboen, ligeglade med dyrevelfærd, ligeglade med GMO og sprøjtegifte. De ved forunderligt nok bedre end alle de skatteborgere, der understøtter deres industri

Der er lukket for kommentarer.