Tomme tønder!

DSC_53860001

For det meste af et år siden tog landmanden og jeg den ultimative parforholdstest.

Åh – tænker du nok – I samlede et Ikea-klædeskab med svensk vejledning.

Nix, her på landet ser testen anderledes ud. Vi samlede en 100 år gammel 2000 liters egetræstønde, som landmanden havde hentet ned fra loftet på Heerings Gaard i København, da museet blev bygget om.

Det tog to dage at strikke tønden sammmen og det i øvrigt uden nogen egentlig prøvelse af parforholdet.

DSC_53970001

Tønden har stået på gårdspladsen i et lille års tid og afventende mindet os om, at der lå en større logistisk opgave i at flytte tønden, der vejer et stykke over et halvt ton, op til vejen, hvor den skal pryde indkørslen til vinhuset.

DSC_54070001

I aftes skulle det være. Der blev klargjort et lille fundament, alt i mens alle muligheder for at få tønden – uden skader – op til vejen blev vendt i hovedet.

DSC_54120001

Den gamle rendegraver blev forkælet med 4 liter hydraulikolie, det har den nemlig med at mangle, sådan en gammel dame, og lidt frisk luft i dækkene.

DSC_54210001

Hun kan kun lige snige sig igennem porten til gården, og det er helt klart en af disse situationer, hvor man ville ønske, at hun stadig havde intakte bremser.

DSC_54260001

Men hvad en rendegraver er begunstiget med er en fremadgående og en bagudgående speeder, så det er jo bare at give fuld gas bak, hvis man kommer for tæt på bolværket.

DSC_54310001

Det skulle vise sig, at det ikke blev nemmere at snige sig ud gennem porten med en tønde hængende og dinglende fra skovlen.

DSC_54380001

På den anden side var der jo 5 cm. på begge sider af skovlen ud mod hvælvingerne at tage af, så det var kun et spørgsmål om at holde kursen.

DSC_54480001

Og kursen blev holdt. Hele vejen op til vejen, hvor vi efter at have vendt og drejet tønden, som den skulle, forsigtigt kunne sætte den af og kile den fast.

DSC_54530001

Årets første svaler kom forbi og kvidrede undrende. Skulle de tre små fyre have konstateret, at de kun var nået til Frankrig og nu måtte fortsætte yderligere mod nord, ville det ikke undre denne Sørøver.

DSC_54620001

Trods udseendet er både tønden og vinen i det lille vinhus pære- og æbledansk.

DSC_54680001

Søren Sørøver – med vin i krudttønden

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Tomme tønder!

 1. Finn Birkholm-Clausen siger:

  Logistic er en forunderlig ting. Både for parforhold og gamle rendegravere/traktorer. Godt I klarede den. Nyd nu både tønden og hinanden

 2. Helle Egeriis siger:

  Og sidste år så vi skønne Lone sidde ovenpå tønden.
  Smul og smilende.
  Det kan godt gentages!
  Med varm hilsen
  Helle

 3. Conny siger:

  Pyha, så kan vi trække vejret igen – det havde måske været i udfordring for parforholdet, hvis I skulle have rekonstrueret den gamle porthvælving 🙂

 4. Anne Jønsson siger:

  Det kan man kalde logistik… 🙂 Hvor ER jeg glad for der er “vin i krudttønden” og ikke “krudt i vintønden”!! 😀

 5. salling48 siger:

  Hvis I samlede et Ikea-klædeskab med en østdansk vejledning var det aldrig gået godt.
  Flot arbejde og godt påske – er der vin i tønden —-

 6. Birthe Reumert siger:

  Hej Lone Flot tønde!! Jeg tror I skal have en minilæsser! Kærligst Birthe Sendt fra min iPhone

  > Den 17/04/2014 kl. 09.13 skrev Beretninger fra et autentisk landbrug : > > >

Der er lukket for kommentarer.