Skal du ikke have dig en Ib?

blaaforaarsblomst020001

Her ser du Ib.

Ib og hendes artsfæller er enormt vigtige for både dyr og mennesker, for bierne flyver utrætteligt rundt og bestøver vores afgrøder, så vi kan høste noget mad.

Får vi presset de små insekter helt i bund, bliver der arbejde til alle os andre.

Fra morgen til aften vil vi summende gå fra plante til plante med en vatpind, så pollen spredes, og alle kan blive mætte.

Både i dette land og andre steder i verden er der observeret en kraftig tilbagegang – også blandt de vilde bier. Tilbagegangen falder sammen med, at landbrugsdriften er blevet mere intensiv især med hensyn til brug af sprøjtegifte.

I den nuværende anvendelse af sprøjtegifte tages specielle hensyn til honningbierne. Man må kun sprøjte med gifte, der er farlige for bier – et udvalg af insekticider – når bierne er gået til ro mellem kl. 22 og 05. Om dagen er den slags forbudt at sprøjte med.

biikirsebaerblomst010001

Så er alt jo i orden – tænker du måske og lægger vatpindene på plads.

Ja – må jeg svare – det troede man, at det var.

Men sådan så det ikke ud for bierne.

De dør på stribe verden over, og det har virkelig været mystisk. Og skræmmende.

Nogle forskere har fundet ud af, at ikke bare insektgiftene men også de meget udbredte svampegifte er farlige for bierne.

Svampegifte bruges mindst to gange hver sommer i konventionelt dyrkede kornmarker, og i kartoffelmarker sprøjtes mod svampesporer mellem hver 4. og hver 7. dag i højsæsonen.

Vi bader med andre ord vores mad i gift, men det kan jo ikke ses bagefter hverken af os eller af bierne.

Det betyder, at pollen i landbrugsområder indeholder giftstoffer af forskellig art, og hvor insektgiftene er akut dødelige, ved man nu, at svampegiftene er mindst lige så skadelige – bare på sigt. Biernes immunforsvar svækkes (ligesom hos os mennesker sikkert), og derfor får de flyvende mirakelmagere vanskeligt ved at bekæmpe parasitter og infektioner.

I EU tager man bidøden alvorligt alvorligt, og der er iværksat en handlingsplan i erkendelse af landbrugsgiftenes afgørende betydning.

I Danmark mener Miljøministeriet, at truslen mod bier mest handler om den brune bi, og at forklaringen skal findes i ensidig pollenforsyning fra raps og hvidkløvermarker samt parasitangreb og vejrforhold.

Ikke ét ord om sprøjtegifte. Måske er landbrugets indtjening større end biernes. Måske er de bedre lobbi-ster.

bilavendel010001

Men du og jeg kan ikke sidde her og vente på, at nogen ikke gør noget.

Vi skal holde bier, skal vi, for denne klode er helt nede på bier, så der er brug for omsorg.

Det er april, og det er nu, du kan bestille en bifamilie hos en avler i dit lokalområde. Bier bor bare bedre bag byskiltet.

Hvor de slipper for giftsprøjtede marker.

Mælkebøtterne er begyndt at blomstre, pil og poppel har smukke dryssende rakler, mirabellerne står stadig i fuldt flor, og snart kommer alle frugttræerne.

Sørøveren går i gang med at tømre et bistade, for vi har solgt noget af vores jordiske gods for at få råd til en bifamilie. Den meldes flytteklar i løbet af et par uger

Måske lykkes det at få familien til at trives så godt, at den kan deles i to familier senere på året.

blaaforaarsblomst030001

Hvis bierne ikke flyver ud over kanten af gårdens 28 usprøjtede hektarer
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

25 svar til Skal du ikke have dig en Ib?

 1. Pingback: Verdens bedste arbejdsgiver! | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Sørøveren bygger et bistade | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Man ved det bare | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Helle siger:

  Jeg ville meget gerne have bier, men vi bor i et villakvarter med en nærmeste nabo, der er allergisk over for bistik. Hun ville blive meget ked af det, hvis jeg stillede et bistade op. Istedet planter jeg blomster af mange arter, der skulle komme bier til gode, kunne ikke drømme om at sprøjte eller bruge andre former for gift.
  Bortset fra det, så er det jo ikke ren fortidssnak, at man skal ud med penslen. I KIna har de i mange områder ingen bier mere, der bliver frugttræerne bestøvet af mennesker med en pensel i hånden. Og så længe de der nikontinholdige sprøjtemidler ikke forbydes, kan det nemt ende med det samme her. Eller hvad?

 5. Vi har 5 bistader her på gården i det Nordsjællandske og kan kun melde om sunde, flittige bier i stort antal og skøn, skøn velsmagende honning, men bierne passer også efter alle kunstens regler. Rettidig omhu og fritflyvende bier (smil). I øvrigt TAK for de gode læseværdige indlæg/beretninger og bogen “Under Landet” (velskrevet og tankevækkende….) Vær hilset, Christina

 6. Laila siger:

  Kan man flytte et bistade med sig? For vi regner ikke med at blive boende her hvor vi bor nu, og lige präcis det er årsagen til at vi endnu ikke har egen bistade men köber honning i börnehaven hvor de har 4 bistader. Og det går fint både for börn og bier 🙂

  • Lone Landmand siger:

   Det lyder hyggeligt med børnehavebihonning 🙂 men ja, så vidt jeg ved, kan I sagtens flytte et bistade, og så vidt jeg ved, er det bedst at gøre det i det tidlige forår, inden bierne begynder at flyve. Men måske andre bikyndige ved bedre?

   • Laila siger:

    Det lyder godt. Jeg har faktisk brochurer liggende fra Svensk biavlerforening. Måske jeg skulle komme igang 🙂

 7. Helle siger:

  Ja flere bier skal der til. Vi fik først vores sidste sommer, men hvilken glæde. Det er fuldstændig fascinerende. Jeg planter en masse, jeg håber bierne kan lide, så de ikke skal flyve på de sprøjtede marker. Held og lykke jeres bier.
  Vh Helle

 8. Lotte siger:

  Jo da, selvfølgelig, jeg har dem allerede.
  Det både meningsfyldt og sammenhængsskabende med bier i det lille selvforsyningslandbrug.
  Jeg har også kun 2,5 hektar Johnny Holm, men om man har 2 eller 18 hektar gør nok ikke den store forskel i den forstand at bierne let flyver i en radius af 2-2,5 km fra stadet. Man skal altså op og have over 1200 hektar i en cirkel, hvor bierne er placeret i midten før man er sikre på at bierne bliver på egen økologiske paracell. Det er nok de færreste der har det.
  Men inden man fortvivler helt, så er det værd at huske bierne er økonomiske og arbejdsomme væsner, der flyver så kort som muligt. Så hvis man sørger for rigelige mængder af biplanter over hele sæsonen kan man i hvert fald sikre bierne let tilgængelige mængder af økologisk pollen og nektar. Husk også en lille sø med vand, så bierne ikke skal hente dug og fordampningsvand fra sprøjtede planter. Eller planter af bejsede frø.
  Det værste er nok raps, der bliver sprøjtet flere gange i blomstringstiden. Og afdriften fra de sprøjtede marker over på blomstrende træer, buske og urter.
  Der er jo ikke noget noget at komme for i en monokultur hvedemark for en bi.
  Efter jeg fik bier har jeg udviklet mig til en biplantenørd, der konstant planter og sår de planter der er gode for bierne. Også de vilde. Det er virkelig sjovt, at observere hvordan bierne foretrækker de forskellige planter.
  Og det kommer heldigvis også de vilde bier til gode.
  Det er da helt sikkert, at grunden biernes dårlige trivsel også skyldes manglende pollen og angreb af sygdomme. Men årsagen til dette skal findes i industrilandbrugets massive forbrug af sprøjtegifte. Desværre er der ikke mange, der tænker i årsager. Det er der ikke vækst i.
  Til min store fortrydelsesret, har jeg for ganske nylig opdaget at Danmarks Biavlerforening er medlem af Landbrug og Fødevarer. Sååå det er nok ikke herfra at bladet skal tages fra munden.
  På den for nyligt afholdte biavlskonference fik Niels Jacob Jakobsen, konsulent for Marvik sprøjtemidler, da også en hel time stillet til rådighed for at fortælle om Kemi i landbruget. Og det fantastiske arbejde de gør for bierne, når de udvikler nye plantebeskyttelsesmidler (læs gifte), og at værdien af landbrugets kemi overstiger værdien af biernes beskyttelse. I hvert fald ifølge konsulenter, men han har helt sikkert glemt at fraregne pesticidernes negative værdi på vandmiljø og sygdomme hos dyr og mennesker.
  Jeg kan overhovedet ikke forstå, hvad han laver i forbindelse med en biavlskonference.
  Foredragt kan ses her:
  http://www.moesbi.dk/index.php/component/content/article?layout=edit&id=394
  God fornøjelse med bierne Lone og Søren.
  I gør det rigtige.
  På vej ud for at male mine stader med linoliemaling.
  Lotte

  • Lone Landmand siger:

   Kære Lotte

   Det var nyttig læsning – tak!

   Anede ikke det med L&F – et paradoks at DBF er medlem af den samme forening som dem, der slår bierne ihjel..

   Gode hilsner herfra
   Lone

 9. Dorthe siger:

  Jeg må desværre ikke have stade til Ib’ere i kolonihaven. MEN jeg har et hav af krydderurter, så hvert år er der en livlig summen i min have ved Brabrand Sø…. Især er IB’erne VILDE med min kant af citrontimian, når den blomstrer. I tidernes morgen købte jer én plante på Vitskøl Kloster, den er siden delt hundredevis af gange, plantet nye steder, delt ud til venner og danner mange meter kant i mine bede 😉 Ib ELSKER det 🙂

 10. Ib Krause-Kjær siger:

  Vi har allerede en Ib her i huset, men der er plads til mange flere – Ib kan man aldrig få nok af..;-) Eva overvejer meget det med bier – men der er vist nogle stedlige restriktioner her på Alrø, så det skal undersøges nærmere. Tankevækkende og skræmmende læsning i øvrigt mht. giftene.

 11. Lenes Orden siger:

  Kære Lone, vi bor i byen i villa. Men ned til et stort moseområde i baghaven. Jeg beplantede sidste år vores have med alverdens bi og sommerfugletiltrækkere. Og der var en lokal sky over vores hus. Stor begejstring! Og forunderligt at se, at det faktisk virkede at plante vækster de kunne lide. Der er altså nogen forhold som Ibberne er glade for selvom vi ikke bor på landet, men vi har aldrig haft bier før og har små børn. Kan de 2 ting forenes? I så fald har du eventuelt et link hvor man kan læse om biavl for begyndere, hvordan man bygger et stade osv. Jeg vil gerne starte ordentligt ud, og kunne lære ungerne hvordan man omgås det hele med respekt 🙂 PS Jeg er lidt pjattet med din blog. Den er dejlig konkret 🙂

 12. Jannie Holm - Petersen siger:

  Vi har to stader i vores byhave hvor yrsa og bibi regere.de gav sidste 30 kg honning, nok til at dække næsten at vores behov for sukker til sylt og bag og mad og naboer, for de får honning tilbage for leje af blomsternektar til vores bier. Vores frugttræer og blomster giver meget mere end før og staderne står ligeud for vores køkkrnvinduer så vi kan se den mange gange om dagen.

 13. Rosa siger:

  Vi skal købe økologisk, skal vi! Så værner vi om både vilde og tamme bier ❤ 🙂

 14. salling48 siger:

  Beklager, jeg er ikke til dyr .. .. men tak for tilbuddet .. ..

 15. Jenny siger:

  Vi bor “Downtown Farum” og har haft Ib’s kusiner boende i vores forhave siden sidste forår – og det er gået forholdsvis smertefrit (bortset fra da dronningen blev sur, hen på sommeren – og dén slags smitter som bekendt ALLE indbyggerne i Ibbo! – og måtte skiftes). Det er gevaldigt fascinerende, at de små væsener knokler rundt hele sommeren og deres ringe størrelse til trods lykkes med at samle kilovis af honning!
  RIgtig go’ påske
  🙂
  Jenny

 16. Lilo siger:

  Dejligt at I vil gøre noget for bestanden af Ib’er og hendes fæller……. og for os andre – ihvertfald for os, der holder lige så meget af honning som Peter Plys gør……
  Rigtig god fornøjelse med projektet – god påske til Ib’erne og jer………og pøj pøj med nomineringen glemte jeg vist at sige igår!

 17. Johnny Holm jorsal siger:

  Hvad nu hvis man bor på landet men ikke har 28 ha usprøjtet mark omkring sig (kun 2 ha) er det så et selvmålsprojekt at gå i gang med, jeg vil jo ikke have dronningemor og alle hendes børn liv på samvittigheden, der er langt nok op i himlen i forvejen, når den dag engang kommer 😉
  Mvh og go påske
  Johnny

  • Lone Landmand siger:

   Hej Johnny

   Som den vidende Lotte skriver, så kan bierne ikke styres hverken på 2 eller 28 hektar – fra vores bær- og frugtafdeling hvor bistadet skal stå, er der også kun nogle få hundrede meter til nærmeste sprøjtede mark.

   Så med gode biplanter på din egen grund må et bistade absolut give point på himmelkontoen.

   Dejlige påskedage til dig
   fra Lone

Der er lukket for kommentarer.