Måske skal du have en høne. Eller to.

DSC_94450001

Kan du huske, hvordan et ordentligt æg smager?

Et æg fra en høne, som har gået og skrabet i jorden, som har pikket og hakket sig frem til sin egen mad. Suppleret med grøntsagsrester og andet godt fra køkkenet samt en håndfuld rent korn af og til men ellers en selvforsynende høne.

Sådan et æg har ikke sit lige.

Det kan ikke købes, kun skabes.

I gamle dage var der noget, som hed sommeræg og vinteræg. Over året skiftede den orangegule farve og indholdet af næringsstoffer i takt med plantevæksternes trivsel især græssets.

Nu findes der kun helårsæg, for alle høns i kommerciel ægproduktion fodres med kraftfoder året rundt for at holde produktiviteten oppe.

Ingen producent har råd til at lade hønsene lægge de æg, som de selv føler for – der skal fart på.

Æg fra økologiske høns er helt klart at foretrække, hvis man er nødt til at købe sine æg.

Dels på grund af lovens rammer for dyrene og dels på grund af foderet, som er uden genmodificerede afgrøder og rester af forskellige sprøjtegifte.

Og den slags vil du ikke have i din krop, vel?

Men det er bare ikke godt nok, når først man har prøvet et æg fra egen høne.

Desværre.

Tag skridtet og der er ingen vej tilbage.

I det halve års tid hvor gården var uden æg fra egne høns, måtte vi købe æg til kager og den slags, men at spise dem som måltid – blødkogte, som spejlæg og røræg lykkedes ikke.

De er simpelthen ikke gode nok.

Måske bliver du træt af dagens indlæg – det gør denne verden mere besværlig.

Ja, det er besværligt det med ordentlig mad – det tager tid at skaffe gode råvarer uanset om man avler dem selv eller må ud og lede efter dem.

Men det er din krop og dit liv, der bliver bygget op og vedligeholdt af hver eneste mundfuld, du spiser, og hvad kan være mere vigtigt at bruge tid på?

DSC_13310001

Måske skal du have en høne eller to.

Høns er verdens nemmeste og mest nyttige dyr. De kan sagtens bo i en baghave eller en fælles gårdhave inde i byen – behøver ikke en bondegård.

De er uendeligt begejstrede for alle dine køkkenrester, og intet går til spilde – alt spiseligt bliver lavet om til de bedste æg, der findes.

Egne æg.

Et stort skridt for dig – et lille skridt for kloden
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

26 svar til Måske skal du have en høne. Eller to.

 1. Pingback: Kommende høns | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Nedfaldsæbler og opskrifter på lækre æblekager | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. mads Alenkær siger:

  Hey Lone, Du skriver at dine høns ikke får tilskudsfoder eller fuldfoder. Jeg har samme holdning til mine kommende høns at de ikke skal have alt det der hvis jeg kan undgå det. Jeg har søgt vidt og bredt på nettet men kan ikke finde noget om æglægningen fra høns der “bare” får korn, grønt, “havegodt”, køkkenting, frugt mm.
  Kan man sige noget om hvor mange æg de ligger på din/min kost i forhold til dem der får tilskud mm ? Er der tale om 20, 30, 50 % færre æg eller ? Det lyder på mange at det nærmest ikke er muligt at få æg hvis man ikke fodre med div kraftfoder og tilskud. Men tilskudsfoder er vel et forholdsvist nyt fænomen set over de sidste 8-900 år og jeg er sikker på at man fik æg på Christians d. 4. tid 🙂

  • Lone Landmand siger:

   God aften Mads

   Tak for din besked. Det handler alt sammen om muligheder/tilgængeligt areal for hønsene at finde føde på. Hvis du har et forholdsvis lille område til dem, men mange rester i køkkenspanden, kan æglægningen holdes nogenlunde højt en pæn del af året. Ikke så højt som ved tilførsel af højenergirigt/proteinrigt foder, men du slipper så også for bismagen…

   Lige nu fælder hønsene, og derudover har de opdaget den aftagende daglængde – begge dele kan i den grad mærkes på antallet af æg, men sådan er en hønsecyklus altså bare. For øjeblikket lægger vores ca. 150 høns mellem 20 og 30 æg om dagen. Om vinteren kan antallet falde yderligere, men dyrene er ualmindeligt sunde at se på, og det sker virkelig sjældent, at en høne dør af andet end ved rævens mellemkomst.

   At gætte på procentvis nedgang er derfor vanskeligt – det handler som nævnt om forskellige forhold året igennem 🙂

   Al glæde til dig og dine kommende høns
   fra Lone

   • mads Alenkær siger:

    Tak for svaret. Det handler vel også i høj grad om at hønsene skal have lov til at være høns så naturligt det er nu er muligt, uden at blive fodermæssigt presset til at lægge et æg hver dag. Det må også være ret hårdt for deres system.
    Tak endnu en gang. Jeg glæder mig til de kommer 🙂
    Mads

 4. Pingback: Så meget mere end æg | Beretninger fra et autentisk landbrug

 5. Pingback: Den beskedne revolution | Beretninger fra et autentisk landbrug

 6. Pingback: Noget om forskellen på hønsemad og hønsefoder | Beretninger fra et autentisk landbrug

 7. Anette Hoeg Nielsen siger:

  Ja kan også kun anbefale at holde høns. Bor selv i hus med have og har fornøjelsen af at have 6 kaglende hønsemadammer. Lige fra solen står op, når de kommer ud fra deres hønsehus, spreder lyden af stille kaglende høns sig. Jeg glædes dagligt over at gå ud og hente æggene fra dem og aflevere vores madaffald. Og så leverer de lort til gødning af haven. Eneste ulempe når de går frit i haven er at der ligger hønselort rundt omkring. 😉

  • Anette Hoeg Nielsen siger:

   Ja nu svarer jeg lige mit eget indlæg. Samme aften som jeg skrev mit glade indlæg om vores dejlige hønsemadammer, havde vi besøg af ræven. Den efterlod tre døde høns. En har vi måttet aflive i dag. Den var for medtaget og kunne ikke rejse sig. Nu har vi kun to tilbage. Øv, øv. Dumme ræv. Havde den så bare spist sig mæt. Næh nej, den har bare dræbt hønsene og er så smuttet, da vi kom midt i dens foretagende. Nu har vi haft hønsene i fire år uden rævebesøg. Nu skal der lukkes til hønsehuset efter mørkets frembrud, så ræven i hvert fald ikke kan komme ind til dem når de er gået til ro. Håber på en rævefri fremtid.

   • Lone Landmand siger:

    Åh – det har vi også prøvet. Flere gange i dagslys, så selvom man er omhyggelig med hønselågen morgen og aften, kan det gå galt alligevel. Og ja – det værste er faktisk alle de døde, som ikke bliver spist..

    Man skal virkelig hanke op i sig selv så!

 8. Anne Jønsson siger:

  Jeg er så heldig, at have gælde af naboens høns dagligt, desværre er de ikke ret lægge-lystne i denne vinter, så æg er der ikke mange af…
  Lone – vil du være sød at skrive lidt om dine erfaringer med rotter, i forbindelse med hønsehold. Desværre har vi haft besøg af rotter, på grund af naboens høns, og vil vil gerne have nogle tip til, hvordan vi undgår dette fremover. (Selvfølgelig er der styr på rottebekæmpelsen i samarbejde med kommunen – men alligevel…)
  Knus ❤

 9. Henriette siger:

  Tak Lone for opfordringen,nu skal det vaere! Hoensebilledet var lige det skub vi skulle have for at tage den endelige beslutning.Vi bygger hoensegaard 🙂 og gaar paa hoensekoeb,snarligt.
  Naar vi nu er i gang,maa vi hellere faa et par gaes ogsaa.Til at skraeppe op.

 10. Lisa Birgitte Jensen siger:

  Vi elsker vores høns og hanerne 🙂 Det er hyggeligt, giver de skønneste æg med flot blomme, madresterne bliver genanvendt…det kan kun anbefales!

 11. vangelyst siger:

  Vi bor på landet og fik vores egne høns i sommers. Forstår ikke at vi ikke har gjort det noget før – vi er simpelthen så glade for dem. De går frit i haven og går selv ind i stalden og lægger æg til os så vi ikke skal gå så langt efter dem 🙂 De store høns har lagt æg hele vinteren – og de små Kochin kommer forhåbentligt i gang igen i løbet af foråret.

 12. Også jeg nyder dagligt mine høns, og ikke mindst hanens galen. Jeg syntes nu ikke, at mine høns lige frem spiser op, af de rester jeg smider ud til dem. Jeg har faktisk tillagt dem, at det var fordi, de kan gå hvor de vil og finde lige nøjagtig hvad der behager dem. Det med restre som ligger tilbage, giver for mange rotter. Dem er jeg ikke vild med.
  De lægger de smukkeste æg, en af de smukkeste former der findes, er ægget.

 13. ilsearanti siger:

  Jeg kan kun give dig ret, æg fra egne fritgående høns smager bare bedre. Det husker jeg tydeligt fra mit tidligere liv med stor landhave og hønsehold. Her på Samsø er nogen gået sammen for at lave hønsefællesskaber. Man er fælles om en flok høns og leverer alle sit køkkenaffald som foder og deler æggene. På denne måde kan man også have egne høns og få fantastisk velsmagende æg.

 14. Jannie Holm - Petersen siger:

  Og i løbet af foråret bygger jeg hønsegård. Vi have 6 høns i baghaven sammen med bores bistader. Vi bor i midtbyen og har haft høns før.kan sagtens lade sig gøre.

 15. salling48 siger:

  Jeg bor landet – så, ja, jeg spiser økologisk.

 16. finn birkholm-clausen siger:

  Hos os er hønsene rigtige affaldshøns. Deres primære produkt er nemlig ikke æg- men skrukhøns. D.v.s høns, der vil og skal ruge på æg. Fasanæg. Æg af vore mange slags prydfasaner. Har fundet en perfekt krydsningsdværghøne. De er rugevillige og rolige og udholdende. Men LONE, de lægger også æg. Pragtfugle æg. Som du så rigtigt beskriver. Æg til os selv og til vor familie, Hvor de attid vækker glæde. Kan kun anbefale din rekommandation. Hold høns.

  • Farmer siger:

   Hej Finn.
   Hvilken krydsningskombination bruger du?
   Bruger selv dværg-wyandotte x landhøns til fasaner; men er lydhør for nyt.

   Undskyld, Lone, at jeg bruger dit kommentarfelt til at efterspørge krydsningskombinationer; men ud over fasan-sjovet er et efter min mening vigtig, at vi avler på høns med gode moder-egenskaber, så vore æglæggere fra start bliver gode til at søge føde ude. Derved maksimeres variationen af fødeindtag og derved fås de absolut mest velsmagende og smukke æg.

 17. Charlotte siger:

  Kan kun sige: gør det, gør det, gør det! Et par høns i baghaven, er det bedste vi har gjort. De bedste æg, intet madspild, kompostkværn af en meget høj standard og gødning til haven. Det er vel det man kan kalde en ren win win!

 18. Mosekonen siger:

  Uhhh…du kan tro jeg har leget med tanken længe. Ville meget gerne have høns i min have. Gode æg og få sig en god kompostkværn via høns ville være skønt, men mine hænder er ikke skruet sammen til at tømre et hønsehus sammen, sååååååå.
  Jo…jeg kender smagen af gode æg. Opvokset på landet, hvor vi fik friske æg hver dag.

Der er lukket for kommentarer.