Det er tid til at så chilifrø

dsc_8358

Det er ved at være tid til at så.

Allerede – tænker du måske – her i midten af januar.

Ja – kan jeg svare – allerede er et godt tidspunkt . For chilifrø ihvertfald.

De skal i jorden nu for at give en god lang høstperiode, inden efteråret sætter en stopper for det hele.

Jo før de kommer i jorden, des før blomstrer planterne og sætter frugt.

Der er utrolig mange spændende sorter at vælge imellem.

Styrken er selvfølgelig interessant, når man holder af chilimad, men sortens aroma og smag er helt afgørende.

Det er nemt at læse sig frem i fred og ro på de velfungerende internetfrøbutikker og bestille de frø, man tror mest på.

Chilifrø kræver en del varme for at spire – de stærkeste sorter skal have helt op omkring 27 °C for at bryde fri og sende en lille grøn spids til vejrs.

Vælger du forholdsvis lavtvoksende sorter, kan du have planterne i en sydvendt vindueskarm sommeren igennem, og større planter trives fint op ad en mur på terrassen eller altanen – du behøver ikke et drivhus for at dyrke chili.

Det er nemme og sunde planter, og ofte er udbyttet så stort, at du kan lave nogle gode glas chilipasta, når sæsonen går på hæld. Har du plads, kan dine yndlingschiliplanter overvintre et frostfrit sted, og så er du ekstra langt fremme i støvletterne, når den efterfølgende dyrkningssæson begynder.

spaed-chiliplante-i-drivhuset

Skaf nogle spændende chilifrø, fyld såmuld i nogle urtepotter, læg frøene i jorden med god afstand, pres jorden sammen – sørg for at frøene er let dækkede, sæt potterne i en bakke, vand sparsomt i bakken så potterne suger fugten nedefra, læg en opsprættet frysepose over jordens overflade for at hindre udtørring og sæt bakken et lunt sted.

Vent i spænding og hold jorden fugtig ved kun at vande i bakken.

Når frøene spirer, og de fine grønne spidser kommer op gennem jorden, skal bakken flyttes til et meget lyst sted – helt ud i en sydvendt vindueskarm, og gerne i et rum der har almindelig stuetemperatur eller er lidt køligere.

Hvis der er for varmt i forhold til lysintensiteten, bliver planterne lange og ranglede. Tingene skal passe sammen, og enhver ved, at vi ikke er begunstiget med alverdens dagslys de kommende måneder.

Før eller siden vil planterne have brugt den gødning, der var i jorden på såtidspunktet – de fortæller dig det ved at blive blege. Så må du gøde dem lidt. Ryst en høne henover potterne eller plant om i ny jord. Har du flere små planter i hver potte, skal de deles og have en potte hver.

Et opmuntrende vinterarbejde – spørg hvis noget er uklart – måske ved jeg det ikke
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

12 svar til Det er tid til at så chilifrø

 1. Pingback: Frøindkøb | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Det bliver spændende! Ja det gør. | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Henriette siger:

  Det er lidt sjovt at se tagetes brugt saadan helt paa samme maade som vi goer-her-uden at vide det var brugt nordpaa ogsaa 😉
  Velbekomme -det var saa lidt – og hvor dejligt at i blev glade.Det glaeder os-meget.
  Jeg er sikker paa at i har faaet et maaltid sat sammen – som er meget graesk -der er rig mulighed for at ogsaa en vegetar kan blive maet – i traditionel graesk mad 🙂 heldigvis.
  Tak for ordene om olivenolien,de varmer saa meget-men spar ikke paa olien-spis den,nyd den,og varm jer paa den, ogsaa til morgenmad -olivenolie paa en lille tallerken -godt broed fra din ovn og saa dyppes broedet og spises og varmen breder sig,haaber jeg 🙂
  Jeg laeser din bog,i smaa afsnit,det er rigtig mange aar siden jeg har vaeret i Dk,og det her er voldsomt at laese.Det landbrug med mindre gaarde og dyr til husbehov og lidt salg mm. er saa ikke mere……………….
  Du skriver saa det er svaert at laese i smaa afsnit-den ene side vender den anden..
  Tak
  Henriette

 4. Lone Landmand siger:

  Det er væsentligt, at de fremspirede planter kommer ned i temperatur, fordi lys og varme som nævnt skal passe sammen. Og lys har vi bare ikke meget af foreløbigt. Så hvis du sætter dine planter i et vindue og holder rummet ved 14 – 16 grader, er det ganske fint.

  God fornøjelse med dem
  fra Lone

 5. Johnny Holm Jorsal siger:

  Hej Lone
  Du skriver at chili skal have helt op til 27 grader for at spire, men hvor koldt må de stå når de har spiret, for det eneste sydvendte vindue jeg har er på et værelse jeg ikke bruger og derfor ikke har varme på, det kan jeg selvfølgelig skrue op for, men hvor meget ?

 6. Lone Landmand siger:

  Ja, det er derfor – og så fordi det ser hyggeligt ud 🙂

  Mange mange tak for den lækre olivenolie – vi blev så begejstrede og glade for din gave!!! Piskede afsted til bazaren i Aarhus for at købe ind til en fyrstelig middag med græsk mad (så tæt på vi nu kan komme…) samme aften. Det er en utrolig ren og fin olivenolie – tænk en luksus; at man kan sidde her på en frossen gård i Danmark og spise salat og brød med verdens mest udsøgte aftapning 🙂

  Det er – og vil vedblive at være for vi sparer på de kostbare sager – en dejlig og sjælevarmende oplevelse!

  Tak fra os
  Søren & Lone

 7. kirstenhelbak siger:

  Tak for det Lone

 8. Henriette siger:

  Jeg kan se at du har plantet tagetes imellem chilierne ? goer du det ogsaa for at holde utoej vaek ,som vi goer her ?

 9. Lone Landmand siger:

  Førhen købte vi forskellige steder, der hvor pris og udbud var bedst. Da gården officielt blev lagt om til økologisk drift sidste år, skulle alle indkøbte frø m.m. være af økologisk oprindelse, og det er så udgangspunktet for butiksvalget nu. Men om der er en reel forskel, kan man have sine tvivl om.

  Tidligere købte vi bl.a. ved Bjarnes frø og planter – en entusiast med et kæmpe udvalg og fin betjening.

  Butikken Kerneliv var også foretrukken – de har alt til selvforsyning med grøntsager og deres priser er absolut rimelige.

  Endelig er der Gourmetgarage – til endeløs begejstring over de spændende gamle sorter og afgrøder man ikke lige finder i Brugsens frøstativ.

  Når det skal være økologiske frø, køber vi fra Urtegartneriet og Fuglebjerggaard. Begge steder er der dyrere frø, men mange spændende planter at vælge imellem. Det vanskelige er at begrænse sig.

  Der er også en del andre frøbutikker på internettet – her er blot nævnt, dem vi bruger/har brugt.

  Rigtig god dyrkning 🙂
  fra Lone

 10. Lone Landmand siger:

  Så er du et dygtig chiliplantemenneske – og som sådan ét vil du kunne høste chilifrugter før alle os andre i år 🙂

 11. Hvilken internetbutik bruger i?

 12. Anne mette Ernst siger:

  Er chilli toårige ? Jeg har en enkelt som er overlevet fra sidste forår, jeg ved ikke om den vil gi’ frugt den kommende sommer, men lige nu er der stadig gang i den.

Der er lukket for kommentarer.