Åbent brev til DR fra Søren Sørøver

Kære DR2

Normalt bliver jeg sur, bitter, ja måske endda en smule indebrændt, når det danske konventionelle landbrug har held til at få kanaliseret en propagandahistorie ud i medierne. Det sker ikke så sjældent, men heldigvis er det hovedsagligt Maskinbladet, Landbrugsavisen eller lignende, der serverer et stykke højtbelagt idyl ofte med lidt violinmusik og et glas krokodilletårer til at slukke den hjerteskærende tørst..

Jeg tager gerne til genmæle på disse historier, da det er temmelig uhensigtsmæssigt, at de får lov til at stå unuancerede og ukommenterede hen. Hvis der er smurt tyk på, kommer jeg ikke sjældet op i et rødt felt.

I ugen op til jeres hyldest til grisen – “Hele svineriet” – flød FB og andre kritiske medier over med opstød over det forventede indhold. Med et blik på de medvirkende og produktionsselskabet bag kunne man ikke andet end frygte det værste. Jeg sad som så mange andre og stirrede ind i kassen den aften. Ikke med et åbent sind, indrømmet, men dog stadig med et håb. Et håb om at hele Danmarks Radio ikke kunne, ikke ville, levere et stykke markedsføringsarbejde for en industri med så mange problematikker.

Jeg sad egentligt og forberedte mig på at blive sur. Sådan fuldstændig Beauvais cornichon sammenbidt sur. Til min store overraskelse kom det ikke!

I stedet sad jeg bare og mistede modet, jeg sad og blev ked af det på min egen, andres og uendelig mange dyrs vegne. Det er så nemt at fare i blækhuset, når man er sur, men når man er ked af det, så skal der lige lidt tid til at fordøje det hele og sætte ord på det.

Jeg og rigtig mange andre privatpersoner, NGO’er og organisationer arbejder dagligt på at dele viden, skabe forståelse, undervise og oplyse om det danske konventionelle landbrugs mangel på miljøhensyn, grænsende til foragt for natur og diversitet og det iskolde syn på dyr og deres velfærd. Samtidigt arbejder vi for at skabe opmærksomhed omkring de mange landmænd, der går en anden vej og skaber fantastiske produkter under hensyntagen til både dyr og miljø.

Der foregår så mange lovbrud i dansk svineindustri, og der er så mange problematikker, som jeg ved, at en erfaren redaktion som DR2 kender, og alligevel giver I slip. Og ikke kun slip men absolut løse tøjler uden at behandle nogle af de mange super relevante emner, der i disse år optager andre seriøse medier – kastration uden bedøvelse, ulovlig (og konsekvent) halekupering, mangel på rodemateriale, multiresistente bakterier og nu mavesår – trods alles bedre vidende lader I en svinebonde sidde med en håndfuld foder, mens han fortæller, at det er det, der er bedst for dyret. Mens sandheden er en helt anden. De dyr har mavesår p.g.a. det foder, og det rager jer en disse.

Jeg er rystet over programmets indhold og den manglende kritiske tilgang til det massive propagandaapparat Landbrug & Fødevarer er. Jeg går stærkt ud fra, at I handler uden den mindste omtanke. For hvis I tænkte jer lidt om, så ville I indse, at dette program glorificerer et uendeligt tvivlsomt produkt og et endnu mere tvivlsomt budskab.

Det, I gør, sikrer, at endnu flere grise vil lide en krank skæbne fikserede i stalde. I er med til at slå alle de bønder, der knokler deres tyndslidte overalls i laser, hjem til start, mens forbrugerne jo kunne se, at det slet ikke er så slemt, som nogen siger, og nu kan de med god samvittighed købe de glade flæskestege til 13,- kr. pundet.

Alle os, der arbejder for at gøre livet bedre for dyrene og ikke at forglemme menneskeheden, der trods alt trives bedre uden det daglige fix pesticidrest, vi står tilbage med skønne spildte kræfter. Mens vi arbejder i årevis for at skabe en bedre verden, piller I den ned på godt en time og det for så mange tusinde seere.

Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal udtrykke min skuffelse – hvis I ikke ved gennemsyn har kunnet se, at det var helt skævt, så er I bare ikke jeres opgave som redaktion værdige. Beklager, men det er min mening – ligesom det er min mening, at alle dyr, trods det at deres eksistensberettigelse ligger i deres fødevareværdi, har ret til et minimum af anstændig levevis i deres korte liv. I arbejder indirekte for det modsatte. Mon ikke der er plads til jer i L&F – de samler i forvejen på personel, der har trådt i spinaten eller oversat den til arabisk.

Søren Sørøver – tidligere DR2 fan

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

50 svar til Åbent brev til DR fra Søren Sørøver

 1. Pingback: Vi finder os ikke i svinsk reklame – Vi skriver til ombudsmanden en af dagene! | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. finn birkholm-clausen siger:

  Så hober spørgsmålene sig op? Hvem har sat denne udsendelse i scene? Hvor kom idéen fra? Hvem har betalt “chaufførerne”- alias Complot? Må vi se bilagene for Complots TV-indlæg?? Det ligner til forveksling, at Søren Gade har samme rod i bilagene som en anden af mine gode VENSTRE-frænder, Lars Løkke Rasmussen. Jeg forventede mig noget bedre etik og moral, da jeg blev medlem af VENSTRE for mange år siden. Og jeg venter desværre stadig! En tyk tyk propaganda-udsendelse fra Landbrug og Fødevarer, hvilket DR, nu (heldigvis) har erkendt. Men den slags propaganda har det som at pisse mod vinden. Man får det lige i hovedet igen. At opføre sig ordentligt skulle være et must. Nu er det da så åbenbart en undtagelse. Kom nu med bilagene Søren Gade, og bevis, at mistanken om meling af egen kage er så aldeles uberettiget.

 3. Hej Anne
  Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor du bliver ked af det indlæg.

  DR2 er lige netop en institution, der burde kunne debattere over mere end én meningsdanners holdning. I dette klare tilfælde Søren Gade. Jo, så havde de Rode med som oplægsklovn, der kom med de helt rigtige konklusioner og de helt rigtige spørgsmål.

  Synes du, at DR2 lavede et godt objektivt program, der dækkede hele svineriet? Helt ærligt?

  Når jeg skriver, at jeg er tidligere DR2 fan, har det intet at gøre med, at de ikke deler min mening. Problemet er, at de her viser, at de ingen mening har. De lader et sponsoreret program fylde sendefladen i den bedste sendetid, hvor der kun vises den betalende side af sagen. Det er ikke mindre end skandaløst. Jeg opfordrer heller ikke nogen til at synes det samme som mig, men sidder rent faktisk i en situation, hvor det meste af den danske debatterende befolkning er af samme mening. Det var et journalistisk makværk. Se bl.a. dette
  http://politiken.dk/debat/profiler/engelbreth/ECE2139953/landbrugspropaganda-paa-dr2-maa-faa-konsekvenser/?fb_action_ids=10202397278402160&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B473333022785552%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

  Jeg bruger ofte store og hårde ord om det konventionelle landbrug, men jeg levner altid plads til at rose dem, der går i mod strømmen – konventionelle eller ej. Langt de fleste er blevet en flok lemminger, der følger hinanden i tykt og tyndt. Er der nogen, der skiller sig ud, så er der knapt plads til dem i L&F, derfor finder de andre veje.

  Lad os lige tage nogle af de hårde ord, de fik med på vejen i denne omgang. Mangel på miljøhensyn. Hvad er det første, der sker, hvis nogle snakker om randzoner, sprøjteafstand til vandboringer, udkørsel af gylle på frossen jord, grønne alger i fjordene eller sprøjtegifte i madvarer endda nu også på økologiske æbler? De tager violinen frem og spiller den sørgeligste melodi, mens de rækker hånden frem efter kompensationer. Alt imens de nægter, at der kan være nogle problemer, de er skyld i? Det er efter min overbevisning ikke ret miljøhensigtsmæssigt. Foragt for naturen og biodiversitet. Hvad skete der, da braktilskuddet forsvandt for nogle år tilbage. Så blev de sidste våde enge, små hjørner, hegn osv. pløjet op og dyrket. Det kalder jeg foragt for naturen. Når man så samtidigt gøder og sprøjter disse sårbare hårdt drænede jorde, så er det for mig meget lidt i harmoni med naturen. Iskoldt syn på dyr. Er det korrekt at gris på trods af loven får kuperet haler, slebet tænder, går på spaltegulve uden rodemateriale og er fuldstændig afskåret fra naturlig adfærd? 75-80 % af alle danske køer kommer ikke på græs. Når man trækker de økologiske landbrug fra, så er der altså ikke mange konventionelle, der lader deres køer komme ud. Høns i små bure, kyllinger i kæmpe, mørke stalde, der aldrig ser dagens lys. De vokser så hurtigt, at de knap nok kan gå. Mink der grundet en forfængelig mode i verden må side i et lillebitte bur og udvise stereotyp adfærd. Der er bunker af eksempler på, at det moderne landbrug helt og holdent fokuserer på, hvad der giver flest kilo, flest liter, flest penge – alt sammen på dyrenes bekostning.

  Derfor ordet fængselskøer. Ja, men nu er de moderne stalde jo åbne i siderne – så kan køerne jo om ikke andet se alt det dejlige græs og mærke den friske luft. Det lugter langt væk af fængsel i mine øjne. Jeres køer går ude – det glæder mig meget, endda rigtig meget. Der skiller I jer ud, og det kunne jeg aldrig finde på at anfægte. Men det ændrer altså ikke på, at det er et fåtal af køer, der gør det. Jeg går ud fra, at jeres går ude, fordi I ikke finder det i orden, at køer aldrig kommer ud?

  Lærkevang var et mærkeligt produkt. Selvfølgelig godt for de køer, der gik på græs, men for mig at se var det bare med til at legalisere, at alle de andre køer gik inde. Så er det jo forbrugernes egen skyld. Dem, der har viden om køers ”indelukkethed”, vælger nok at købe økologisk i stedet for. Det er mere gennemsigtigt for forbrugerne. Og desværre snart lige så billigt eller billigere end Lærkevang var.

  Som landmand er det nu lidt tyndt, at du argumenterer for at sprøjtemidler er dyre. Det er de da, men det koster intet for landmanden sammenlignet med det i byggemarkederne. Der sprøjtes stadig alt for meget i dansk landbrug, og det uden virkelig at kende langtidskonsekvenserne af det.

  Jeg er ved at være træt af at høre den evindelige floskel om, at i Danmark har dyrene det bedre end i resten af verden. Det er intet andet end et postulat – har I været ude og se efter, eller har I taget L&F’s ord for gode varer?

  Med hensyn til min kommentar om at L&F samler på personel, der har trådt i spinaten, så mere end hentyder jeg til Søren Gade, der måske tangerer den mest utroværdige personlighed i Danmark. Han manipulerer, overdriver og løber med halve og kvarte vinde for at sælge dansk landbrug. Han er det tåbeligste kort at have på hånden i en tid, hvor dansk landbrug er i stormvejr. Tænk at ansætte en tidligere forsvarsminister der måtte træde af i unåde i utide p.g.a. utroværdighed. Og ja, han oversatte den selv til arabisk. Derfor!

  Mener du seriøst, at jeg opfører mig bedrevidende og selvrosende? Jeg prøver ikke på at sælge mine egne produkter, jeg har ikke nogen i den forstand. Jeg prøver på den bedste måde, jeg formår, at sikre at der er en verden til mine børn og børnebørn. Jeg kæmper ikke mod noget, jeg kæmper for noget. En bedre verden for dyr og mennesker.

 4. Anne Holm siger:

  Hej Søren
  Jeg bliver faktisk ked af at læse det indlæg du skrev, fordi jeg syntes det var så forkert på alle måder. Som debattør må du evne at rumme andre meninger, end din egen, uden at gå efter andre-der har en anden viden og mening end din- på en nedgørende måde.
  Du vælger at sige du er tidligere DR-2 fan, fordi de ikke deler dine synspunkter – hermed opfordrer du jo direkte til, at vi læsere skal gøre det samme, med dem vi ikke er enige med – i det her tilfælde så dig!
  Du lyder utrolig bedrevidende og “selvrosende” (reklame for egen produkter måske?), medens du tager al konventionel landbrug over en kam til at være dårlig.
  “citat -oplyse om det danske konventionelle landbrugs mangel på miljøhensyn, grænsende til foragt for natur og diversitet og det iskolde syn på dyr og deres velfærd.

  Nej, vi har ikke et iskoldt syn på vores dyr,selvom vi driver et konventionel landbrug – i det her tilfælde med køer, og at kalde køer for fængselskøer,kunne ikke være mere forkert . Vi har vores køer ude på græs hele sommeren, fordi vi synes det er godt for dem (også selv om de ville give mere mælk, ved at have dem inde i vores løsdrifts-stald). Vi ville gerne sælge mælk til brug som Lærkevang mælk (mælk til en lidt højere literpris, fordi køerne går ude) – men desværre har mejeriet ikke brug for flere leverandører, da der ikke er afsætning nok i produktet, forbrugerene vil ikke betale merprisen !…
  MEN vores køer går nu ude alligevel ude fra april til oktober og nyder solen, og spiser det grønne græs, som du skriver…og jo vi har et konventionel landbrug og vi går op i deres velfærd! Beklager vi falder uden for din beskrivelse 🙂
  Og ja vi elsker alså også naturen, og vi passer rigtig godt på den. Vi laver markplan sammen med dygtige rådgivere hos Heden og Fjorden, og vi gøder også marken med naturgødning…det er godt, også selv om det kan lugte lidt af gylle, men hellere det end kun bruge kunstgødning!
  Vi sprøjter mindst muligt og følger lovgivningen på området. Der er heller ingen landmænd, som har lyst til at sprøjte, men det er nødvendig, hvis vi skal have avle foder nok til vores dyr, da ukrudtet ellers vil overtage udbyttet af markerne, og ukrudt kan vi jo ikke fodre med. De haveejere, som har indkøbt f.eks. sprøjtemidler til deres roser, vil sikkert vide at det er en meget dyr investering, så ingen har lyst til at bruge mere end højst nødvendig.

  Så jo, vi er stolte over at have et konventionelt landbrug (som mange andre også er),som vi driver anstændigt og helhjertet, og vi arbejder også som dig, for at gøre livet bedst muligt for dyrene, fordi vi holder af dem.
  Hvis vi kommer over landegrænsen, så er der ingen tvivl om, at dyrene i Danmark har det meget bedre end andre steder i verden. Så derfor vil jeg altid anbefale at købe danske kød og produkter. Det er ren faktisk produkter, som vi kan stå inde for i Danmark.
  Til slut nedenstående udtalelse om Landbrug og Fødevarer fra dig er useriøs:”Mon ikke der er plads til jer i L&F – de samler i forvejen på personel, der har trådt i spinaten eller oversat den til arabisk”. hvor har du mon det fra? synes det er upassende for en saglig debat med sådanne udtalelser..
  Håber du fremover vil udtale dig nuanceret, objektivt og sagligt og have faglig argumentation for dine udtalelser – tror nemlig at dette sammen med positiv dialog er den eneste vej frem, hvis du på et tidspunkt gerne vil have andre til at lytte. Mvh Anne

 5. Pingback: Jeg ville så gerne være landmand | Beretninger fra et autentisk landbrug

 6. Ellen – du har ret! Der er al mulig grund til at have ondt af Lone. Lige nu ligger hun bagbundet i lasten, mens jeg er ved at overtage både roret og bloggen. Jeg sejler fra gård til gård og lukker fængselskøer og burgrise ud på fri fod. Jeg har sågar en skummel plan om at skifte banneret ud bag på flyveren, der stolt reklamerer for det danske trestjernede nationalpålæg, med et banner med et frygteligt billede af et hoverende frit dyr på en grøn mark, og først når hele verden er erobret, slipper jeg Lone fri igen! Måske man skulle tage et kursus i anstændig opførsel og ærlighed hos Søren Gade? Jeg kunne trænge, kunne jeg!

 7. Hej Anne – beklager hvis du følte dig trådt over tæerne. Jeg mener desværre, at jeg ser yderest realistisk på tingene, og det er langt fra rart, det jeg ser. Jeg har slet ikke nogen tvivl om, at rigtig mange landbrug bliver drevet af dygtige fagfolk. Desværre har jeg ikke rigtigt set en parallel mellem dygtighed og anstændighed i det moderne landbrug. Jeg aner ikke, hvordan I driver jeres landbrug, men hvis jeres køer kan smage det grønne græs, mens solen bager dem på ryggen, så har du ikke nogen grund til at føle dig truffet. God aften fra en mand hvis livs kærlighed før var konventionel svinebonde og nu er vegetar.

 8. Hej Torben. Det er ikke så dårligt at være blevet fundet. Måske finder jeg dig en gang ude i naturen? Mindes en fantastisk tid med tjære under de små barnefødder på Rødhus strand og senere en lang opvækst langs kysterne med fiskestang der fra og op til Hirtshals, hvor familien fra min mors side stammede fra.

 9. Jeg er bange for, at det kommer til at vare nogen tid, før det sker – men jeg er overbevist om, at det kommer til at ske!

 10. Selv takk Tante Sophie!

 11. Og tak til dig Conny – Der er for meget at råbe op om til, at jeg kan lade være – det er et løfte!

 12. Anne Jønsson siger:

  SÅDAN Karen!
  Jeg har forsøgt at formulere noget lignende i et indlæg på gylle.dk. Du gør det bedre og meget forståeligt!
  Jeg ville virkelig ønske, flere unge landmænd havde muligheden for, at være økonomisk uafhængige af “fædrenes synder”, så de havde en reel mulighed for, at sætte dyrevælfærden øverst på dagsordenen, når der sker generationsskifte.
  En detalje i dét cirkus, det er, at være leverandør til Danish Crown er, at DC efter min vurdering investerer alt hvad investeres kan i diverse fonde, i stedet for at sørge for, at overskud bliver tilbage-kanaliseret til leverandørerne, så landmændene ville have en reel chance for, at anvende midlerne til investering i virkelig dyrevelfærd (som jeg tænker de fleste af vore dygtige landmænd i virkeligheden ønsker, at gøre – konventionel eller ej…).
  Med de priser landmændene får for deres svin (og ja – alle er købmænd – som ønsker så højt et udbytte som muligt) – tvinger DC jo netop landmændene til, at undlade investeringerne i bedre dyrevelfærd, tvinger dem til at sælge til Tyskland o.s.v. OG – hvis en landmand ønsker at gøre noget andet, og levere til andre “non-kommercielle” slagterier, er han/hun bundet af en opsigelse på 1 år, for at komme ud af en aftale om leverance – Dermed: Den negative spiral…
  Jeg bliver rigtig ærgerlig, når jeg oplever den “arrogance”. Jeg vil ønske, der bliver taget hånd om det fra regerings-side, så de landmænd der VIRKELIG ønsker at gøre noget godt for deres dyr, får en reel mulighed for det…
  🙂

 13. Tusinde tak. Det varmer meget at vide, at man gør, om ikke en stor, så blot en lille forskel.

 14. Alle sørøverhistorier har en snært af sandhed i sig. Jeg ville ønske, denne var en undtagelse!.

 15. Tak Gitte, man kunne helt fristes til at gøre det igen ;o)

 16. Tænk hvis vi levede i en verden, hvor propaganda var noget, man kunne søge behandling for – så ville man kunne kurere landbrugets evindelige trang til at fortælle halve polerede vinde og måske få taget hånd om nogle af problemerne.

 17. Ligegyldighed er øremærket til ligegyldige ting. Det lader vi de ligegyldige om, mens vi kæmper kampen for at sikre, at de ting der ikke er ligegyldige, ikke bliver det. Dejligt at vi er flere!. Tak!

 18. Tak! – sagde løven..

 19. Karen Olesen siger:

  Kære Søren Sørøver
  Tak fordi du gør alvor af ikke bare at tænke, men også skrive en protest.
  Også jeg, der normalt satser på at købe økologisk – for at gøre en forskel – for at hjælpe med at åbne egne og andres øjne for, at det store industrilandbrugs måde at holde husdyr ikke er i orden.
  Det er i ordets rette betydning noget usmageligt svineri, som får en gammel landmandskone til at få så ondt af de arme dyr – og såmænd også af landmændene, der er blevet hjernevaskede til at lukke øjnene for, at der nok aller-inderst inde i den ordentlige og samvittighedsfulde af slagsen, sidder noget, der nager.
  Men, ”de andre”, – ”landbrugsskolen”, – ”konsulenten”, – ”banken”, – ”måske min far?”, sagde jo til mig: ”Udvid!” ”Lån!” og ”Lån mere!” – De kunne låne til en stor stald, men ikke til en lille forbedring, der kunne lette arbejdet og give dyrene bedre vilkår! – ”Du skal ikke vente, til du har sparet op!” ”Du er en dygtig landmand, hvis du driver et stort landbrug!” Alt dette var med til at drive de unge landmænd ind i en gældsfælde, som de ikke kan komme ud af. Derfor lukker de øjnene for at holde ud at se dyrenes lidelser.

  Det var strengt forleden, at blive siddende foran tv´et den 19/11 om aftenen. Som du, Søren Sørøver, blev jeg trist og tænkte: ”Skal sådan noget misinformeret sludder virkelig bilde folk ind, at alt er idyl i storlandbruget og skal kampen for et ordentligt landbrug tabes!”
  Det virkede på mig som manipulation fra ende til anden. Kokken lod sig drive rundt i manegen af en snu Landbrug & Fødevarer-formand. Alle problemer ved konventionelt landbrug blev manipuleret væk – men fremhævet ved både det økologiske og det delvist ”velfærds-drevne” landbrug. F.eks. blev de tiltagende problemer, der er opstået ved forbruget af antibiotika og de dermed afledte resistente bakterier fuldstændig forbigået.

  Jeg ved som kunde af egen erfaring, at det økologiske landbrug og den tilhørende gårdbutik, der blev besøgt, er særdeles veldrevet. Det er en fornøjelse, at se de glade grise og købe de gode og velsmagende varer. Det er ærlig og velsmagende mad og det må for min skyld gerne koste det dobbelte af kødet i køledisken, som driver af vand. – (Læg vel mærke til at dette vand betales med kødpris – og ikke vandværks-pris! – Det er da hundedyrt at købe vand på den måde!)

  Mit gæt går på, at en konsulent bag udsendelsen enten har været betalt af L&F eller har været hjernevasket af ligesindede.
  Jeg tror ikke på, at DR2, – hvis debatter, jeg ellers så godt har kunnet li´ at se, – har kunnet finde frem til alle de ”sandheder”, som de fremførte. Det er tankevækkende, at netop formanden for L&F var guide på turen. Hvis DR2 skal generobre pladsen, som en kanal, der bringer en afbalanceret og reel orientering, skal de ikke sende flere så enøjede udsendelser.
  Til de, der er enige, kan jeg henvise til foreningen, Frie Bønder, en forening, der kæmper for at bevare indstillingen, at dyr er levende, kan føle både smerte og ubehag og at de skal have det godt, mens de lever. Hvem siger heller, at vi i DK skal forsyne resten af verden med svinekød. Der kan faktisk leves et godt liv helt uden frikadeller!
  Karen Olesen – også tidligere DR2-fan.

 20. Johs. Thomsen siger:

  Et par damer, der åbenbart nu er eks-fans af denne blog, kunne passende læse Kjeld Hansens blog i dag: http://gylle.dk/svineriet-3-aflyst-dr2-erkender-fatale-fejl/
  Iøvrigt forstår jeg ikke, at omtalte damer kan føle sig så ramte af Sørøverens kanon, når de nu behandler deres dyr anstændigt.
  vh
  Johs.

 21. Mor-til-3 siger:

  Enig med damerne ovenfor. Det med at være ensidig går jo begge veje bør I huske hvis I vil omdanne dette til en debatblog, som Søren er godt igang med…

 22. Ellen siger:

  Tak til Anne Holm.
  Jeg deler fuldstændig din mening. Dermed er det også sidste gang jeg lokker på Lone Landmand. Jeg har ondt af Lone, denne hjemmeside startede som et fantastisk fristed. men dejlige små input på hvor dejligt livet er og de små ting i hverdagen man kan glædes over. Desværre har Søren overtaget roret og gjort dette til en propaganda side mod anstændigt konventionelt landbrug. Det kan jeg ikke bruge til noget, vi passer vores dyr akkurat lige så godt som alle andre.

 23. Anne Jønsson siger:

  Jeg tilslutter mig Henning Nielsen og flere andre, og henviser i øvrigt til mit eget indlæg… 🙂

 24. Allan Jensen siger:

  Tak Søren. Dit indlæg viser mig med tydelighed, at der er andre end mig med denne holdning. Ondskaben fra landbruget vil ingen ende tage. Mange har mistet modet. Du får med dit indlæg Søren os andre til at bevare gløden, der forhåbentlig også kan blive til et bål som dit. Bliv ved Søren – det hjælper!

 25. Henning Nielsen siger:

  Hej Søren. Godt gået, at du reagerer på intetsigende journalistik, men skal det række videre, så er der brug for et grønt parti i Danmark, der vil arbejde for at samfundet bliver bæredygtigt på den lange bane, og fødevareindustrien bliver omlagt eller nedlagt. Det holder ikke på den lange bane at behandle dyr og jordens resourcer på den måde, som vi gør i dag.. Samtlige politiske partier taler om vækst vækst, Det er en bevidstløs tankegang, som fører til afgrunden. Ingen tør tage det første skridt. .
  Jeres måde at anskue tingene på og vise vejen er meget konkret og det gør en kæmpeforskel, for det er med til at vise vejen for andre. Der er i øjeblikket en stille revolution igang i samfundet nedefra, som tager andre værdier til sig. Det etablerede politiske system forsvarer kun det eksisterende, og bygger på frygten for at miste.
  Så kæmp videre. Du har opbakning ude i landet.

 26. Jane B siger:

  Supergodt skrevet. Tænker også, hvor er anstændigheden henne ? Et er at vi holder dyr, som ‘spisekammer’ men så må vi skisme behandle dem anstændigt. Godt du råber op :o)
  Og en superfed blog I har….

 27. Sanne O. siger:

  TAK ! ! ! Søren Sørøver
  Hvor er det beundringsværdigt og godt for alle mennesker og dyr, at du/I magter, at “ råbe op ” selv om du i første omgang mistede modet.

  Tænk, hvis vi havde nogle som jer i regeringen og ikke mindst fødevareministeriet . . . . . . . . . . .

 28. Anne Jønsson siger:

  Det handler ikke kun om dyrenes velfærd – også om vores…

  Jeg håber DR2 finder ressourcer til, at producere en helaftens-seance, der sætter fokus på alle de aspekter, vi ikke fik belyst ved den første udsendelse.
  I bund og grund, tænker jeg de fleste landmænd gerne vil dyrenes velfærd. Der er desværre rigtig mange af vores konventionelle landmænd, der er landet i en spiral, der er kommet helt ud af proportioner, fordi de – i rigtig mange år – har ladet økonomien komme forud for dyrevelfærden. Alle selvstændige (uanset erhverv) er “købmænd”, og alle “købmænd” skal tænke på resultatet på bundlinjen. MEN – hvor ville jeg ønske, det ikke var økonomien (eller mangel på samme) der skulle styre produktionen af fødevarer, men i stedet sundheden for dyr såvel som for mennesker.
  De store fødevare-mastodonter har fået lov at sætte dagsordenen for produktionen i alt for mange år. Hvornår sætter vi forburgere hælene i, og siger: “Nu kan det være nok”?
  Anne Holm skriver i sit indlæg, at hun ikke længere er fan af Søren og Lones blog. Hun skriver – citat: “Konventionel landbrug drives af dygtige faglærte landmænd, som sætter en ære i at drive et landbrug, som de kan være stolte af. De lægger mange arbejdstimer og hele deres liv i projektet, og de og deres familie skal leve af indtægten”.
  Ja – I skal leve af det. Både de konventionelle landmænd og de økologiske landmænd. Derfor ærgrer det mig, at Anne Holm – med sin stillingtagen – vælger, at undlade at tage del i dialogen. Jeg håber, hun og hendes familie i stedet vil stille op til en åben dialog. En dialog – hvor vi virkelig får belyst de udfordringer, den enkelte landmand føler, han har.
  Det kunne være en fin indgangsvinkel hvis TV2 ville tage udfordringen op, og sætte en aften af til dialog og konstruktiv debat, hvor vi kan tage fat i den virkelige udfordring – nemlig: “pengemændene” – “mastodonterne” – “fødevare-mafiaen” – Dem der, med deres lobbyisme overfor både producenter og regeringspartier i virkeligheden sætter dagsordenen for, hvilken “pibe” vi andre (forbrugerne) skal danse efter…

 29. Trine siger:

  Det var lige min tanke. Uanset hvem, du stiller op for, stemmer jeg på dig!!!

 30. Helle siger:

  Hvor er det godt, at du har skrevet til DR2. Jeg sad selv og blev dybt forarget og forundret over at DR2 kunne sende noget så ensidigt. Tænk at vi ikke er kommet længere med dyrs velfærd.

 31. Søren for president! 🙂 Hermed delt!

 32. Anne Jønsson siger:

  Kære Søren
  Næste gang vi skal til valg bliver det til folketinget…
  Min opfordring til dig er – STIL OP!

 33. Karina siger:

  Tak for linket.

 34. finn birkholm-clausen siger:

  Kære Søren og Lone – og kære Anne. Denne udsendelse viser lige præcist , hvad det er, der sker, når rutinen kører derudaf. Tilvænningen. For fem år siden havde min dygtige nabo, Jørgen, sine køer på græs. Nu står de på stald året rundt. Livet rundt. Men det vænner man sig til. Man vænner sig også til svineindustrien i Danmark. At smågrisene kuperes ( ulovligt). At de kasteres uden bedøvelse. At hjørnetænderne nedslibes. At de opstaldes i golde miljøer – uden beskæftigelse. At de udvikler stereostypier= tvangsmæssig adfærd. At de rutinemæssigt medicineres med multiresistente bakterier til følge. At de fodres med foder, der giver dem mavesår. At svinefodermarkerne er uden vilde dyr og planter. Rene grønne ørkener. At vi, der bor på landet udsættes på stank og fluer i ægybtiske plagsomme mængder. Gylle mig her og der og alle vegne, på vejene og grøftekanterne, i de kollo-enorme gylletransportvogne, der kører rundt på vejene og tvinger alle andre ud i rabatterne (har myriader af fotodokumentationer), i vandløbene og grundvandet. Man vænner sig til det. MEN det gør det ikke mindre lovligt, mindre ufarligt, bedre dyrevelfærdsmæssigt. Dansk landbrug har udviklet sig til en perversitet. Tilvænningen får selv anstændige landmænd til at fortsætte deres produktion – uden reflektioner. Det er 3 sekunder i tolv, om skuden skal vendes. Tænk over det. Min søde kone og jeg har for længst taget konsekvensen i vor daglige mad. Det burde alle gøre. Så blev der ikke solgt meget dansk svinekød herhjemme. Men det er jo også ligegyldigt, idet de 85% eksporteres. Mulighederne for kritik af moderne industrilandbrug er uendelige små, når du står ved køledisken.
  Når man så ovenikøbet skal tvangsfodres på TV med den rene svineidyl – så er grænsen overskredet for anstændig opførsel. Selv for mig, en gammel svinedreng/bonde.

 35. Ingeborg Jacobsen siger:

  Tak for et yderst fint indlæg. Er det også postet på DR2s hjemmeside eller facebookside ?? Selvom de ikke svarer deres licensbidragere, så bliver det jo læst. Jeg er stadig sprutrasende overd en gang gøgl af propaganda med 2 talerør, hvoraf den såkaldte kendiskok med “dyrevelfærd” på programmet, kunne stå og smilende se på en so i fikseringsbås men smågrisende anderswo.

 36. Ingeborg Raahede siger:

  Tak Søren Sørøver !
  Hvor er det velgørende, at du magter, at “give lyd ”
  Til valgurnerne!!!!!

 37. Anne Holm siger:

  Hej Søren
  Læste dit indlæg, og må desværre sige at jeg nu er tidligere Lonelandmand fan. Synes desværre at du med dit syn på konventionel landbrug, ikke formår at være realistisk og se objektivt på tingene. Konventionel landbrug drives af dygtige faglærte landmænd, som sætter en ære i at drive et landbrug, som de kan være stolte af. De lægger mange arbejdstimer og hele deres liv i projektet, og de og deres familie skal leve af indtægten. Forsat god dag fra en kvinde gift med en konventionel men meget dygtig kvæglandmand.

 38. Torben Stæhr siger:

  Tak for indsatsen. Jeg har fundet frem til dig via Keld Hansen.
  Torben Stæhr
  naturvejleder.

 39. Pia lajer siger:

  Tak Søren, selv en lille dråbe giver ringe i vandet! Venter utålmodigt på DRÅBEN, der får bægeret til at flyde over, når masserne ikke længere vil acceptere svineriet i svineproduktionen!!

 40. Tante Sophie siger:

  Takk, Søren!

 41. Conny siger:

  Havde også håbet på en mere nuanceret udsendelse :/ – tak til dig, Søren. Jeg håber, du også fremover finder energien til at råbe op 🙂

 42. Mette Marie Friis-Nielsen siger:

  Tak! ❤

 43. Marianne M. siger:

  Kære Søren Sørøver.
  Tak fordi du – trods mismodet – fik sendt din mening ud i det åbne.
  Der er stadig alt for lang vej, men jeg tror alligevel jeres indsats nytter. Jeg tror også, at det stadig flytter lidt på os ‘herude’ hver eneste gang I giver jer til kende, og jeg tror, at DR2´s seere er en blandet skare, hvoraf en del heldigvis kan tænke selv på trods af et dybt skuffende program.
  Din og Lones formidling af ‘budskabet’ er en vigtig, medvirkende del til at jeg vælger mine føde varer på en helt anden måde end tidligere.
  Keep up the good spirit!

 44. Johs. Thomsen siger:

  Se også Kjeld Hansens blog: http://gylle.dk/svineriet-2-dr2-bestilte-ra-svinepropaganda-eller-hva/
  – og I vil se, at det ikke blot er en Sørøverhistorie, men en rigtig røverhistorie leveret af røverne selv.
  kh.

 45. Gitte siger:

  Så godt skrevet !!!

 46. carl-erik brandt siger:

  Hvor har du ret – det lignede propaganda – betalt endda – sikke noget svineri.

 47. Lene Friis siger:

  Spot on Søren! Ligegyldighed er den største dræber og man tænker, skal jeg virkelig bruge så meget af mig selv, for at få andre til at “se lyset”. Men ja, det skal jeg. Forhåbentlig kan vi så slutte af med at sige/håbe/tro, at vi var med til at gøre en forskel.

Der er lukket for kommentarer.