Længe har man her langt ude på landet drømt om en frydefuld anvendelse af sølvbeder.
De er så nemme at dyrke, og står i køkkenhaven og strutter af glæde og overmod fra tidlig sommer til vinteren kommer.
Beder om at blive brugt til noget mindeværdigt.
Den slags grøntsager der med deres blotte tilstedeværelse giver én lyst til at lave mad.
Man ved bare ikke hvad.
Ja, de er flotte – siger Sørøveren og ser bekymret ud over mængderne – der er mange, der er rigtig mange, bare de kunne bruges til noget. Andet end stuvning.
Og det kan de. Det kan jeg lige love dig for.
I gårdens nye yndlingstærte for eksempel, og du skal selvfølgelig have opskriften.
Til dejen har du brug for:
100 g smør lavet af mælk fra en fri ko
200 g mel
50 g hjemmereven emmentalerost
1 tsk fint salt
¼ tsk friskkværnet peber
2 spsk koldt vand
Til fyldet har du brug for:
½ kg sølvbeder
2½ dl fløde af mælk fra ovenstående ko
4 store æg fra høns der selv finder deres nedfaldsæbler
50 g hjemmereven emmentalerost
1 tsk fint salt
¼ tsk friskkværnet peber
¼ tsk friskrevet muskat
3 skalotteløg
2 røde jalapenos eller 1 rød chili med lidt styrke
Det var alt – så går vi i gang.
Hæld mel, smør i grove tern, emmentalerost, salt og peber i en røreskål og arbejd smørret ind i den tørre blanding. Tilsæt vand når det hele er fint smuldrende og saml dejen hurtigt. Det går fint i en køkkenmaskine, men du kan også bruge hænderne. Smør et stort tærtefad og pres dejen ud i fadet – først op ad siderne og dernæst resten i et jævnt lag i bunden. Sæt tærtefadet i fryseren ½ time.
Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 °C uden varmluft.
Forbag tærtebunden 15 minutter når ovnen er varm.
Skær sølvbedebladene af stilkene. Snit bladene og damp dem i lidt vand til de falder sammen. Knug bladstrimlerne fri for væde.
Snit sølvbedestængler, løg og chili og læg det hele i den forbagte bund. Fordel de dampede blade ovenpå og slut af med friskreven emmentalerost. Tryk fyldet lidt sammen.
Pisk æg, fløde, salt, peber og muskat og hæld blandingen over grøntsagerne.
Bag din lækre tærte ca. 35 minutter ved 200 °C.
Server lyksagligheden lun til frokost eller aftensmad og glæd dig selv og måske andre med en ny yndlingstærte.
Også for Sørøvere
Lone
Pingback: Ugens madplan uge 13 – Milles mad
Pingback: Ugens madplan uge 39 – Milles mad
Pingback: Ugens madplan uge 38 – Milles mad
Pingback: Ugens madplan uge 34 – Milles mad
Pingback: Ugens madplan uge 11 – Milles mad
Pingback: Ugens madplan uge 33 | Milles mad
En sørøver har klap for øjet, et træben, en papegøje med en beskidt mund, mindst en pige i hver havn- hvad er der gået galt ???
Um – det lyder godt 🙂
Mon ikke de kan bruges som bok choi eller pak choi?
Jeg elsker stuvede sølvbeder, så det her må være et hit 🙂
Jeg kan godt genkende disse spekulationer over, hvad man skal bruge de smukke blade og stængler til.
Prøv at google på “Mangold” eller “Mangelwurzel” og “rezept”. I de tysktalende lande er der stor tradition for at bruge sølvbeder og de kan faktisk godt lave andet end currywurst dernede 🙂