Bløde og luftige kardemommeboller – opskrift

DSC_4693

I dag skal du have en ny opskrift på nye yndlingsboller.

Med kardemomme.

De er så gode, at alle burde bage dem hver dag, året rundt, siger Sørøveren. Og så er det nok rigtigt.

Derfor kommer opskriften til dig.

Du har brug for :

2½ dl fløde – lavet af mælk fra køer med mudder på klovene
2½ dl lunkent vand
15 g økologisk gær – fordi sammensætningen af gærstammer er mere interessant, og dermed bliver brødet det også
2 spsk rørsukker
1½ tsk fint salt
2 spsk stødt kardemomme
500 g mel med mindst 13 % protein og gerne uden rester af sprøjtegifte

Det var alt – ualmindelig enkelt og nemt.

Hæld vand og fløde i en rummelig skål og rør gær ud i væsken. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt. Ælt, ælt, ælt til dejen bliver elastisk og smidig. Ikke noget med at tilsætte mere mel – der er det, der skal være, og dejen er lidt klistret, ja.
Læg et fugtigt viskestykke over skålen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det går langsomt i et koldt rum og noget hurtigere i et lunt – på den måde kan du afpasse hævetiden, til du magter at bage.
Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 °C uden varmluft.
Smør en bageplade grundigt.
Drys et tyndt lag mel på dit køkkenbord og hæld dejen ud på det. Del portionen i 12 stykker, form dem med meget let hånd – det hele handler om finføling og ynde – og sæt bollerne på bagepladen.
Pensl med lidt vand. Lad bollerne efterhæve ½ time.
Sæt bagepladen i ovnen og bag kardemommebollerne 12 – 15 minutter afhængigt af netop din ovn.
Flyt de nybagte boller over på en rist så snart de kommer ud af ovnen, og spis dem mens de endnu er lune – da smager de aller aller bedst. Gerne med iskoldt letsaltet smør..

DSC_4684

Nu kan du også få kardemommeboller, hver dag, året rundt.

Heldigvis
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Brød. Bogmærk permalinket.

7 svar til Bløde og luftige kardemommeboller – opskrift

  1. Sanne O. siger:

    Bruger den stor set altid som min grundopskrift til boller ❤
    Skifter som regel det halve af melen ud med Grahamsmel – det bliver de absolut ikke ringere af 🙂
    Kan også finde på at tilsætte diverse friske eller tørrede frugter/bær ❤ Eller en rest havregryn – nødder eller . . . . . . justerer så bare lidt på melet 😉 Endelig ikke for meget mel !
    Har altid et lille lager i fryseren – MUMS ❤

  2. Mette Sørensen siger:

    Har bagt de her boller et utal af gange, og det er de eneste boller nogensinde, der lykkes for mig hver gang 🙂 De bliver store, lette og luftige. Og ja, de smager da allerbedst nybagt og lune – men jeg fryser nu som regel halvdelen, så jeg kan tage en ud i ny og næ – og det kan de altså sagten klare.
    Med hensyn til mængden af kardemomme, så bagte jeg første gang kun med en spsk kardemomme, fordi jeg syntes, det lød lidt vildt med to spsk. De blev bestemt udmærkede. Men nu, hvor jeg bager med to spsk, må jeg sige, at det er sådan, de er perfekte. Jeg bruger Urtekrams kardemomme, som er rigtig god – og økologisk i tråd med Lone Landmands opskrift.
    Tusind tak for opskriften!

  3. Pingback: Det kan være, du trænger til nybagt brød | Beretninger fra et autentisk landbrug

  4. Sanne O. siger:

    De lyder altså virkelig lækre – MUMS ! 🙂

    Men er altså alligevel lidt i tvivl – Er det virkelig 2 spsk. kardemomme ?

  5. soffiereable siger:

    Skulle &så lige vænne mig til det da jeg bagte med øko-gær. Men der er altså noget HELT UTROLIGT LÆKKERT, ved at bage med økologiske produkter 🙂

  6. Trine Mortensen siger:

    Uhm, elsker kardemomme-konceptet. Det er dog ikke indtil nu lykkedes mig at få andet end kardemomme-beton-bomber ud af det, de gange jeg har forsøgt at bage dem 😦
    Men hov, der er da også ændringer i opskriften – den jeg plejer at bage efter er med kondenseret mælk, æg og smør, og ingen fløde…?? Ku’ det måske gøre en forskel i konsistensen, også for mig???
    VH Trine

  7. Hanne siger:

    Åh, kardemomme…!!!
    Elsker “the shit”. Altså dette krydderi.
    Kommer til at tænke på mine varme hveder, som jeg bagte i foråret. Der var også kardemomme i. De er bare lækre.

    Det med “klove med mudder” er jeg med på. Men fortæl lige det med øko gær kontra alm gær. Jeg køber altid tørgær, da jeg bager så lidt, så alm gær når at dø inden.
    Er spændt på at høre forskellen.

    Ps Ham sørøveren er vist forkælet : D

    VH Hanne/KunstnerKram

Der er lukket for kommentarer.