Sprøjtegift, sprøjtemiddel, planteværn – vi nærmer os omsorg

1-DSC_3635

Nu er det sådan en slags efterår – kan man godt kalde det, selvom sensommer lyder noget bedre.

Men efterår er godt, for efterår betyder æbler.

Der er da æbler hele året, tænker du måske, og så har du ret.

Som altid.

Der er bare ikke friskhøstede og nære æbler hele året – de findes kun fra nu af og nogle saftspændte måneder fremad.

Med andre ord er der æblefest, og du er inviteret.

1-DSC_3629

For en uges tid siden besøgte Sørøveren og jeg en økologisk æbleplantage et stykke herfra.

De søde mennesker Lis og Holger har plantet træerne og skabt Tolstrup Æbler.

Umiddelbart et op-ad-bakke-projekt i en tid, hvor frugt- og grøntafdelingerne er prægede af udenlandske æbler. Hele året.

Men der er al fornuft i at satse på gode æbler. De sunde.

Danskerne henter deres største indtag af sprøjtegifte gennem æbler – et sted mellem hvert andet og hvert eneste konventionelt dyrkede æble indeholder andele af de giftstoffer, der er brugt i produktionen.

Der er endnu ingen beviser eller bare indikationer for, at giftstoffer i forskellige former og i forskellige samspil gør noget godt i så avanceret og forunderligt et system som menneskekroppen.

b0001132

Forleden dag trak vores nye fødevareminister i arbejdstøjet, og en af hendes første handlinger blev at bandlyse ordet “sprøjtegift”. Mens den private organisation Landbrug & Fødevarer bærer damen i guldstol, bidrager vi herfra med at stille indlægget “Ord vi ikke bruger mere” til alles rådighed.

Nej, spis æbler nu og de kommende måneder, nyd dem på alle tænkelige måder f.eks. i kager efter et kig på denne samling æbleopskrifter, og gør dig selv og kloden den tjeneste at købe dine æbler fra nogen, der kan finde ud af at dyrke dem på en anstændig måde.

Omsorg for dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

10 svar til Sprøjtegift, sprøjtemiddel, planteværn – vi nærmer os omsorg

 1. Pingback: To vigtige rækker mere i æbleland | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Hvorfor tidspres og høj plantetæthed? | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Denne debat er vild vigtig. Der kasseres så mange æbler fra danske haver – også usprøjtede, eller måske især usprøjtede – at alle danskerne ville kunne købe usprøjtede danske æbler og produkter af usprøjtede danske æbler hele året. Istedet køber de fleste danskere udenlandske sprøjtede æbler indpakket i pap og plast. Hvorfor? Hvorfor, det må spørge os selv? Tak for indsprøjt Lone.

 4. Farmer siger:

  Nu ændrer et navn ikke noget i sig selv; men jeg er jo konventionel landmand i en verden med mere end 7 mia. mennesker. Skal vi leve i fred med hinanden er det væsentligt, at der er mad nok til alle. Hér kommer mit arbejde med at beskytte mine planter mod tabsvoldende og kvalitetsskadende sygdomme ind.
  Æblernes småpletter er også for mig det rene hysteri; men generelt for landbrugsafgrøder er det afgrødemængden og dyrkningssikkerheden man søger at sikre ved at foretage en sprøjtning.
  Alternativet til sprøjtning er lavere udbytter og/eller stort forbrug af fossile brændstoffer.

  Jeg har f.eks. meget svært ved at se logikken i, at man anvender en tusinder af liter olie på at afbrænde ukrudt mellem rækkerne i økologiske grøntsager med en flere hundrede grader varm flamme, som dræber ALT liv ned til et par cm. dybde, når man alternativt kan gå målrettet efter det ukrudt, som er uønsket.
  -Og hvad nytter det, at vinen (som sagtens kunne undværes) er dyrket økologisk, når den er fragtet hele vejen fra Chile eller Australien?

  Jeg synes, at det er rigtig lækkert, at I prøver nye veje og gør et kæmpe arbejde for at finde alternativer til den evige jagt på mængder; men langt de fleste midler har i dag lavere giftighed end køkkensalt, så det er vel relevant at tale om et middel frem for en gift.

 5. Lone P. siger:

  Det er betryggende med en fødevareminister,
  der har afskaffet et så grimt et ord som “sprøjtegift”
  .
  Nu bliver alting bedre for os allesammen.

  Og det er ganske vist.

  Det jeg ikke ser
  eksisterer ikke.
  Hep og go weekend 😉

 6. lone lund hansen siger:

  Hej Søren og Lone 🙂 Jeg blir så oprigtig fornøjet, når I på jeres egne lune men bestemte måde, tar sablen og skovlen fra munden og gir det konventionelle hvad det har fortjent… 🙂 Kh Lone

 7. Pia Eriksen siger:

  Vi bor ikke langt fra Tolstrup Æbler, og det er verdens bedste æbler. Efter at de er “kommet til” spiser vi kun æbler derfra (+ de få æbler som vores egne elendige træer kan præstere). Vi bliver altid lidt triste når det er slut med æbler fra Tolstrup Æbler. Til gengæld glæder vi os til den nye æble-sæson.

 8. Riborg Dæhnert siger:

  Som gammel økologisk landmand har jeg altid hadet ordet “planteværn” 😦 “Dyreværn” smager lidt bedre men “omsorg” allerbedst 🙂 Omsorg for os alle, naturen, dyrene og fremtiden! Tak for den 🙂

 9. Birgitte siger:

  Tak for fjernelse af disse ord. Humøret dalede hos mig, når jeg fik brugt nogle af disse ubrugelige ord plus ordet kvalitet. Nu vil jeg vare min mund og bevare humøret TAK.

 10. Conny siger:

  Og selvom ærgrelse ikke kan bruges til noget, så synes jeg, det er spild af format at lade hjemmedyrkede æbler ligge og rådne kun til gavn for fugle, snegle og andre ikke så kræsne væsner – bare fordi de måske ikke er så pæne at se på. Det kan godt være, at emballagen er kønnere på supermarkedets Gala og Granny Smith, men indholdet lader meget tilbage at ønske. Ville egentlig bare sige tak for inspiration 🙂

Der er lukket for kommentarer.