Stikkelsbærmarmelade med vanilje – yndlingsopskrift

DSC_22610001

Gårdens gamle stikkelsbærbuske gav op forrige år, og sidste år anskaffede vi nogle nye.

En lille række der står i køkkenhaven, fordi det var eneste senegræsfrie område.

Og enhver, der har haft bærbuske i en bund af senegræs, kender betydningen af jord uden.

DSC_22500001

De nye buske giver røde bær – fine, syrlige og aromatiske. Og få.

For det er stadig nogle små planter, men derfor kan man godt høste og nyde udbyttet alligevel.

Et par kilo blev det til, der nu står fordelt i 12 små sylteglas på køkkenbordet.

Som stikkelsbærmarmelade med vaniljestænger.

DSC_22590001

Måske har du også nogle bær, og så skal du selvfølgelig have opskriften.

Du har brug for:

2 kg røde stikkelsbær
1½ kg rørsukker
1 dl vand
4 gode fede vaniljestænger

Skyl og nip stikkelsbærrene.
Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud og skær hver stang i 4 dele.
Hæld stikkelsbær, vand, rørsukker og vanilje i en rummelig tykbundet gryde.
Bring grydens indhold i kog. Start ved lav varme og skru op, når der er trukket så meget saft ud, at det næsten dækker bærrene.
Rør så lidt som muligt og tag gryden af varmen, når indholdet akkurat er kogt op. Hæld det hele igennem en sigte. Fordel bær og vaniljestænger i glas.
Hæld saften tilbage i gryden, bring den i kog og bulderkog væden så den kommer op på 110 °C.

Hvis du ikke har et termometer til den slags temperaturer, kan du i stedet udføre øvelsen på tid : Når saften voldkoger – virkelig bobler så du føler dig nødsaget til at blive stående ved grydens side og styre varmen, for at det hele ikke koger over, tager du tid. Mindst ti minutter med fuld kogning og helt uden omrøring får sukkeret til at smide vandet fra sig og nå det punkt, hvor der dannes en tyktflydende sirup. Når den køler ned, bliver den mere fast, og du får en marmelade med virkelig fin konsistens helt uden brug af indkøbte geleringsmidler.

DSC_22570001

Hæld siruppen over bærrene og skru lågene fast. Hvis du har været hurtig til at få låg på den skoldhede marmelade, bliver dine glas faktisk henkogt på stedet og kan holde meget længe. Hvis du er i tvivl, kan du lave en klassisk – og ganske enkel – henkogning. Det tager ingen tid, og dine syltevarer kan så holde evigt. Hvis de er gemt af vejen, så ingen spiser dem.

Du finder en beskrivelse af henkogning i indlægget om hyldeblomstsaft.

DSC_22550001

Det var alt. Nogen er på vej ud til havet
Lone

P.S. Fiskegarnene er endnu ikke klar. Mangler vager, ankre og skilte. Så der skal hverken rygtes eller røgtes noget i dag.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen og tagget , , . Bogmærk permalinket.

15 svar til Stikkelsbærmarmelade med vanilje – yndlingsopskrift

  1. Martin siger:

    Hejsa

    Jeg har nu i to sæsoner afprøvet din opskrift. Det smager himmelsk!
    Jeg har dog udfordringer med at få den sirupsagtige konsistens, du nævner. Jeg har bulderkogt det i et kvarter (uden låg for bedre at kunne styre temperaturen), men det bliver alligevel noget tyndt i det.

    Hvad kan jeg gøre galt? Nogen tips?

    På forhånd tak!

  2. Nanna siger:

    Har just fulgt din opskrift! Dog i halveret udgave, da der ikke var 2 kg bær.
    Det virker til at blive mest sirup og lidt bær der flyder op. Men smagen er der helt sikkert intet galt i 🙂 Glæder mig til at smage på et par nybagte vafler!

  3. Mette Juhl siger:

    Jeg er lige kommet hjem med stikkelsbær fra sommerhuset. Den gamle busk har været næsten begravet under ribs, hassel og højt græs i flere år, men gav alligevel et par kilo. Glæder mig til, at se næste år, om mere lys og luft giver afkast. Har lige sendt drengene i byen efter vanilje og er klar til at prøve din opskrift og fremgangsmåde. Jeg har et lidt utidigt SPØRGSMÅL: De røde havestole på billederne er virkelig fine, er de nye/gamle? Kender du producent eller andet? På forhånd tak.

  4. Tine siger:

    øv mit sukker brændte på 😦 det kan jeg vist ikke finde ud af.

  5. Pingback: Sommerens overflod | Vi ses i Canada

  6. Anne Sass Bak siger:

    Undskyld. Ramte en forkert tast. Gå i stedet for slet.
    Har vist sendt dette. Ellers kommer det nu:
    Det kunne være rart med noget mere specifikt end “små syltetøjsglas”. Især på grund af påfyldning ad to omgange. Har lige lavet en portion, den bliver vist god.

  7. Anne Sad siger:

    Det kunne være rart med noget mere specifikt end “små syltetøjsglas”. Så man ved, hvor mange, man skal gøre klar. Især på grund af påfyldning ad to omgange. Har lige lavet en portion. Tror, den bliver god.

  8. Pernille siger:

    Åh stikkelsbær. De får mig altid til at tænke på somre hos min farmor og farfar. Som planteskoleejere var køkkenhaven enorm. En gang imellem stak farmor os en skål og lovede stikkelsbærgrød hvis vi selv fyldte den.. det tog som regel mindre end fem minutter – der var mange bær. De var også gode bare at spise 🙂

  9. Henriette siger:

    Min barndoms stikkelsbaerbusk var lige den,baerrene med tyndt skind uden “pels”.
    Her kan vi ikke koebe konserveringsmiddel,men din opskrift,er saa lig den kvinderne bruger her naar de laver feks. kirsebaer til “En soed ske”
    De koger ogsaa saften med sukker til massen binder og bruger draabeproeven 🙂
    Tak for smukke billeder

  10. Riborg Dæhnert siger:

    Tak for opskriften 🙂
    Jeg plantede to stikkelsbærbuske i efteråret – her i klitrækken. De TØRSTER i den grad – selv om vandslangen lå hos dem en hel nat 😦 De røde HAR vi spist – de gule kan vist lige blive til en gang kompot.
    Men næste år …. når de har fået et ordentligt rodsystem, skal din opskrift afprøves, Lone 🙂

    Mange hilsner fra et tørkeramt Djursland ved Grenå Strand – jeg har en vandslange liggende permanent ved diverse træer og buske – plantet for 2-3 år siden!

  11. ane siger:

    Stod netop og manglede den helt rette opskrift til stikkelsbær. Burde have vidst at du ikke brugte atamon….nipper du også den lille brune ende af bærrene eller får den lov at sidde og markere at det er et stikkelsbær der er tale om? Jeg prøver… Tak for det..

  12. Conny siger:

    Uhm – gemmes i ‘gode ideer’ – plantede en lille stikkelsbærbusk i foråret, og den har valgt at blive større i stedet for at lave bær i år 🙂

  13. Axel From L siger:

    Tak. Jeg vidste ikke, om I læste indlægene. Der er faktisk mange gode.
    .. Så kom solen endelig .. og vandet her i klisterkanalen er på 20,6 grader.

    • Lone Landmand siger:

      Kære Axel

      Vi læser alt. Alt alt alt. Noget af det forstår vi også.
      Det er sjældent, vi skriver tilbage – bruger den sparsomme tid på at skrive nyt.
      Men jeg lover dig – vi læser hvert eneste ord!

      Med stor fornøjelse
      fra Lone

Der er lukket for kommentarer.