En opfordring udefra

Det er ikke så tit, du får et udefrakommende indlæg her på bloggen, men i dag sker det.

I går kom en mail fra en mand, der hedder Finn, og den er indsat herunder, fordi den kan betyde noget for mange – ikke mindst hønsene.

p17

Her langt ude på landet er man grundigt træt af, at landets lovgivning favoriserer de tarvelige former for dyrehold og vanskeliggør de anstændige.

Måske husker du bevægelsen FFFFF – det her ligger lige op ad.

Læs med her og find ud af om du vil bidrage med et høringssvar.

Kære Lone

Jeg ved at der er mange som læser din blog og vil bede dig overveje at omtale reglerne for salg af æg til private.

Lige nu (indtil 18/2) er Fødevarestyrelsen ved at lave reglerne om, så det er nu der er mulighed for at påvirke dem. Vi har fra Dansk Fjerkræ Forum lavet en kampagne, både på Facebook og på vores hjemmeside og nu har Mette Bock fra LA også stillet spørgsmål om dette.
http://www.ft.dk/samling/20121/almdel/FLF/spm/206/index.htm

Baggrunden er at det har i rigtig mange år været forbudt i Danmark at sælge eller forære æg fra egne høns.

Kravet fra Fødevarestyrelsen (FVST) er for nuværende dels en salmonellakontrol og så yderligere at hønsene stammer fra registrerede rugerier. Det har i praksis blokeret for at æg fra racehøns eller blandingshøns kunne salmonellakontrolleres og sælges. Nu har FVST så efter langt tids pres sendt en bekendtgørelse i høring hvor der åbnes for muligheden for at racehøns også kan blive omfattet af salmonellakontrollen. Men desværre lægger FVST op til at gøre det så besværligt, dyrt og bureaukratisk, at der ikke er nogen der vil kunne benytte denne mulighed. De vil forlange blodprøve, sokkeprøve og andet for at blive godkendt og så vil resultatet blive at ingen vil tilmelde sig, det vil simpelthen blive for dyrt.

FVST’s holdning er helt uden faglige begrundelser. Ser man på andre lande så er der ingen krav til salg af æg fra små besætninger. Sverige har haft status af salmonellafrit længere end Danmark og her er der intet krav til kontrol hvis besætningen er mindre end 200 dyr. Hvorfor skal der så i Danmark kræves blodprøver og andet? Det giver slet ingen mening…

Heller ikke Tyskland og UK har nogen krav til kontrol af små besætninger Ser man på antallet af salmonellatilfælde i Sverige, Danmark, Tyskland og UK, så er der slet ingen forskel. Så der er intet der på nogen måde tyder på at det vil betyde nogen stigning i salmonella, hvis Danmark indfører samme krav som andre lande. Hvorfor i alverden kommer FVST så med sådan et uigennemtænkt bureaukratisk forslag

Allerhelst så vi samme regler som i Sverige, men vi er klar til at acceptere at der sendes æg ind til salmonellakontrol med samme interval som stalddørssalg skal idag. Det vil være overkommeligt økonomisk og så kan tingene hænge sammen. Følgen vil faktisk være at der vil blive kontrolleret flere æg end der gør idag. Vi ved jo godt at der idag sælges en del ukontrollerede æg og hvis det gøres overkommeligt at få kontrolleret sine æg, så vil en stor del af disse ukontrollerede æg jo faktisk blive legale og kontrolleret. Det kan da kun være i FVST’s interesse. Så det virker ærlig talt mærkeligt og uigennemtænkt at FVST har valgt den løsning de har valgt.

Vi har sat en kampagne igang for at få så mange som muligt til at indsende et høringssvar til denne bekendtgørelse. Der er ca. 100.000 familier i Danmark med høns i haven og der er jo en del naboer som også kunne nyde godt af det , hvis det blev lovligt at sælge æg fra små besætninger på en rimelig måde.
Den kører både på Facebook og på vores hjemmeside under denne side http://fjerkrae.dk/aeghoering/ Hvorfra det er enkelt at indsende et høringssvar og allerede nu har vi meldinger om at det har mange gjort.

Jeg håber at du vil bidrage med at omtale dette.

Med venlig hilsen

Finn Jensen
Dansk Fjerkræ Forum
http://fjerkrae.dk

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

8 svar til En opfordring udefra

 1. Axel From L siger:

  av min numse .. et æg ..
  et æg i dag koster en formue i dag .. ..

 2. Birgitte siger:

  Høringssvar er sendt. Tænk et udbud af æg, der vil komme – også fra dværghøns.

 3. Tine Storm-Olsen siger:

  Herfra er der også sendt et høringssvar – og der er også en tak for at give Finns budskab videre. Jo flere det kan nå. desto bedre. Lad dog folk vælge selv!

 4. Delt på Facebook, både min egen profil og den dyreværnsforening jeg arbejder for 🙂

 5. Conny siger:

  Tak – har sendt svar. Forbrugere der ønsker ‘industri’-æg har jo stadigvæk rigelige muligheder, så ingen lider skade ved at lade os andre tage chancen med et æg fra en ukontrolleret høne, der måske har spist både ukrudt og insekter fra den vilde natur:)

 6. Lone P. siger:

  Man forstår godt Finns pointe-
  tror dog hønsene er totalt ligeglade.

  Det er burhønsene derimod ikke-
  man forstår godt menneskets pointe……..

 7. kirstenhelbak siger:

  FFFFF-bevægelsen længe leve! Har sendt høringssvar, – væk med de tåbelige regler.

 8. Tak fordi du bragte Finn´s indlæg. Jeg har allerede sendt et høringssvar og selv skrevet om problemet på min blog. Det er nogle helt tåbelige regler vi har i Danmark, som gør det umådeligt svært at handle lokalt og fra småproducenter. Set i lyset af den nuværende hestekøds-skandale, så kan man jo ellers godt forstå, at folk gerne vil vide hvor deres madvarer kommer fra.

Der er lukket for kommentarer.