Sambal oelek eller chilipasta eller syltede chili – opskrift

a00019

Kald det hvad du vil – resultatet er umådelig anvendeligt i meget mad og bidrager helt fantastisk til smag og varme.

Sambal oelek stammer oprindeligt fra Østindien – et kæmpeområde med et utal af varianter.

Her på gården høster vi årets sidste chili fra planterne, inden frosten kommer, og laver en dyrebar chilipasta der giver glæde i køkkenet vinteren igennem.

a0001

Du kan bruge de chili, du bedst kan lide, afstemme styrken eller lade resultatet brænde igennem.

Du bestemmer.

Den færdige pasta bliver din ven i megen madlavning – rørt op med lidt olivenolie til at dryppe over en sprød nybagt pizza, rørt op i creme fraiche til dressing i wraps, sandwich og hjemmelavede burgere, en skefuld i din chili con carne eller enhver anden velkommen gryderet. Med andre ord – du kan bruge dit syltede mirakel, hvor du ellers ville bruge frisk chili – men i pastaen får du føling med styrken og kan dosere mere præcist.

Og så tager det under ½ time, at lave en stor portion der rækker til ½ års tid eller mere.

Eller mindre.

a00017

Efterårets syltning af chili slap op forleden dag, og der er lang tid til næste høst. For den beskedne sum af 25,- kr. pr. kilo erhvervede Sørøveren og jeg 1½ kg chili i Bazar Vest forleden dag. For noget måtte gøres.

Her får du opskriften, så dit køkken også kan byde på et lille underværk til de store glæder.

Du har brug for :

1½ kg chili
2 dl æblecidereddike
2 dl vand
2 spsk groft salt
1 spsk rørsukker
2 + 1 dl jomfruolivenolie

Det var alt – så går vi i gang.

a00011

Skær stilkenden af dine chilifrugter, læg dem i en foodprocessor og kværn dem fint – evt. i to omgange.

a00013

Hæld de hakkede chili i en stor gryde sammen med æblecidereddike, vand, salt og rørsukker. Bring grydens indhold i kog og lad blandingen simre 15 minutter til væsken stort set er væk. Tilsæt 2 dl olivenolie og lade pastaen koge op igen.

Find nogle rene sylteglas frem og fordel din chilipasta i dem. Hæld lidt olivenolie på toppen af indholdet i hvert glas, så der bliver lukket af for ilt til pastaen. Sæt låg på med det samme og du er færdig.

a00016

Opbevar dit guld i køleskabet efter åbning. Hvis du har været fiks på fingrene og hurtig med at få låg på det skoldhede indhold, er glassene det, der svarer til henkogte fra starten, og holdbarheden er meget lang.

Til mange gode middage
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Syltede sager, Tillokkende tilføjelser. Bogmærk permalinket.

6 svar til Sambal oelek eller chilipasta eller syltede chili – opskrift

 1. Mette Linding Nygaard siger:

  Vil bare lige rose din opskrift – den er super god og nem at lave. Jeg har lavet den flere gange med stor succes. Hvis jeg har tomater der skulle kasseres eller alm. rød peber er de også kommet med i pasta’en. Det er med til at give smagen en mere “rund” smag uden at svække smagen af chili.Tak:)

 2. Pingback: Sambal oelek | Bærmonster

 3. Pingback: Sambal oelek a la Lynge | mettevang

 4. Anita siger:

  HEJSA
  Vil afprøve denne opskrift i morgen, men har lige et ?; Skal glassene skyldes i atamon, inden jeg fylder på glassene.

  Hilsen Anita

 5. Pingback: Det er tid til at så chilifrø | Beretninger fra et autentisk landbrug

 6. Lise siger:

  Jeg har lige forsøgt mig med din lækre opskrift – desværre glemte jeg helt at koge olien. Bør jeg starte helt forfra ved at smide mine chilier ud, eller er der håb?

  Venlig hilsen

  Lise

Der er lukket for kommentarer.