Kald det hvad du vil – resultatet er umådelig anvendeligt i meget mad og bidrager helt fantastisk til smag og varme.
Sambal oelek stammer oprindeligt fra Østindien – et kæmpeområde med et utal af varianter.
Her på gården høster vi årets sidste chili fra planterne, inden frosten kommer, og laver en dyrebar chilipasta der giver glæde i køkkenet vinteren igennem.
Du kan bruge de chili, du bedst kan lide, afstemme styrken eller lade resultatet brænde igennem.
Du bestemmer.
Den færdige pasta bliver din ven i megen madlavning – rørt op med lidt olivenolie til at dryppe over en sprød nybagt pizza, rørt op i creme fraiche til dressing i wraps, sandwich og hjemmelavede burgere, en skefuld i din chili con carne eller enhver anden velkommen gryderet. Med andre ord – du kan bruge dit syltede mirakel, hvor du ellers ville bruge frisk chili – men i pastaen får du føling med styrken og kan dosere mere præcist.
Og så tager det under ½ time, at lave en stor portion der rækker til ½ års tid eller mere.
Eller mindre.
Efterårets syltning af chili slap op forleden dag, og der er lang tid til næste høst. For den beskedne sum af 25,- kr. pr. kilo erhvervede Sørøveren og jeg 1½ kg chili i Bazar Vest forleden dag. For noget måtte gøres.
Her får du opskriften, så dit køkken også kan byde på et lille underværk til de store glæder.
Du har brug for :
1½ kg chili
2 dl æblecidereddike
2 dl vand
2 spsk groft salt
1 spsk rørsukker
2 + 1 dl jomfruolivenolie
Det var alt – så går vi i gang.
Skær stilkenden af dine chilifrugter, læg dem i en foodprocessor og kværn dem fint – evt. i to omgange.
Hæld de hakkede chili i en stor gryde sammen med æblecidereddike, vand, salt og rørsukker. Bring grydens indhold i kog og lad blandingen simre 15 minutter til væsken stort set er væk. Tilsæt 2 dl olivenolie og lade pastaen koge op igen.
Find nogle rene sylteglas frem og fordel din chilipasta i dem. Hæld lidt olivenolie på toppen af indholdet i hvert glas, så der bliver lukket af for ilt til pastaen. Sæt låg på med det samme og du er færdig.
Opbevar dit guld i køleskabet efter åbning. Hvis du har været fiks på fingrene og hurtig med at få låg på det skoldhede indhold, er glassene det, der svarer til henkogte fra starten, og holdbarheden er meget lang.
Til mange gode middage
Lone
Vil bare lige rose din opskrift – den er super god og nem at lave. Jeg har lavet den flere gange med stor succes. Hvis jeg har tomater der skulle kasseres eller alm. rød peber er de også kommet med i pasta’en. Det er med til at give smagen en mere “rund” smag uden at svække smagen af chili.Tak:)
Pingback: Sambal oelek | Bærmonster
Pingback: Sambal oelek a la Lynge | mettevang
HEJSA
Vil afprøve denne opskrift i morgen, men har lige et ?; Skal glassene skyldes i atamon, inden jeg fylder på glassene.
Hilsen Anita
Pingback: Det er tid til at så chilifrø | Beretninger fra et autentisk landbrug
Jeg har lige forsøgt mig med din lækre opskrift – desværre glemte jeg helt at koge olien. Bør jeg starte helt forfra ved at smide mine chilier ud, eller er der håb?
Venlig hilsen
Lise