Jule kalkun stegt i grill – opskrift

Når man nu elsker en saftig grillet fugl, så er det vel naturligt som sørøver at søge udfordringer i den retning.

Jeg mener, det gik godt med kyllingen, anden blev perfekt, og gåsen fik guderne til at synge.

En struds kan ikke klemmes i weberen. Det efterlader kun den arrige knopsvane nede fra gadekæret eller en kalkun.

Kalkunen er notorisk kendt for at blive tør, men sniger jeg mig ned til kæret en stille aften og overmander svanen, bliver jeg slet og ret notorisk kendt og næppe for det gode.

Valget faldt derfor på kalkunen – med håbet om, at et grillet stykke fjerkræ ofte bevarer meget mere saft.

a00011

Først blev dyret, der i øvrigt vejede lige i underkanten af 7 kg, tørret af indvendigt og udvendigt.

Det var et meget pænt og grundigt slagtet dyr uden blod, eller rester af indvolde, så fuglen var good to go med det samme. Den fik et ordentligt skud salt og peber på inder- og yderside.

For at sikre at brystkødet ikke blev tørt, fyldtes dyret med fars, og her er der frit slag.

a00012

Jeg lavede farsen af :

1 kg hakket glad økogris
½ kg revet løg, gulerod og lidt æble kan også gavne
2 æg fra en rebelsk høne uden sag
4 fed hvidløg
1½ dl rasp
salt og peber og et lille skud chili – lige nok til at give en varm fornemmelse

Det hele blev rørt sammen og moslet i fuglen, der blev lukket med kødnåle i begge ender.

a00015

Der blev lavet en samling optændte grillbriketter af den gode slags – ca. 45 stk.

Lever, hjerte og kråse kom i en alubakke sammen med en liter vand.

Briketterne blev fordelt i hver side af grillen og alubakken sat imellem.

a00016

Flytning af så ædelt et dyr fra køkken til grill, kræver naturligvis den obligatoriske hornmusik, flere skud i luften med hundeproppistolen og et velklædt følge i ført en grimassse der kan passe.

En smuk seance!

Når dyret er lagt på risten i grillen, virker 5 – 6 timer som en evighed.

a00018

Enkelte elementer kan have svært ved at mobilisere den nødvendige tålmodighed.

Efter en passende afsked med et på gensyn i tankerne, efterlades fuglen et par timer med bryst siden ned af.

a00019

Inden låget lægges på gives den sidste olie. Jeg valgte oliven.

Man kan passende bruge de to timer på at smage sig igennem et fyldt vinskab, for at se om man kan finde en flaske, der er bare i nærheden af at gøre fuglen retfærdighed.

a000111

Det er ikke sikkert, det lykkes, men trøst dig med at du har tre – fire timer mere efter fuglen er vendt.

Mens den ligger med brystet op af, så tag og hæld lidt saft over fra bakken i bunden – en gang hver halve time.

a000112

Når du får fornemmelsen af, at kalkunen ikke kan løftes i lårene, uden de falder af, er den færdig.

Stik lige et stegetermometer ind i farsen for at sikre dig, den er over 80 grader – så er du home safe.

a000113

Når fuglen er færdig, flyttes den nænsomt over på et skærebræt – helst af en æstetisk træsort.

Skulle du føle dig fristet til at bruge et lilla plastskærebræt, så hav i baghovedet at din kalkunkarma hænger i så tynd en tråd, at det vil være uhensigtsmæssigt at færdes i områder med levende kalkuner – hævn ligger ikke fjernt for dem.

a000116

Der gælder samme regel som for juletræer.

Først skal dyret vises, siden skal det spises.

Hvem fanden spiser i øvrigt gran, ud over forvirrede kunder hos Noma ?

Den skal betragtets, omtales, duftes alt i mens den får lov at hvile i en lille halv time.

Det sidste tilbehør laves, mens der mindes og snakkes om den gang, fuglen sidst var i køkkenet for 6 timer og en del flasker vin siden.

Ups – sovsen Jensen!

Hæld det hellige indhold fra alubakken over i en skål, sigtet naturligvis og skum fedtet af.

Gem 1½ dl kalkunfedt og kasser resten.

Hæld det i en gryde med 1½ dl mel og lav en opbagning. Tilsæt væsken let efter lidt til saucen har en passende konsistens.

Smag til med salt og peber.

Nu sidder du måske med en bemærkelsesværdig smag i munden, mens du tænker – kan det virkelig passe ?

Svaret er et klat JA. Den er så urimelig fantastisk god og enkelt tilberedt, den sovs.

Det er lige før, man håber på knastørtsovsesugendebrystkød, men du må affinde dig med saftig kalkun.

a000117

Velbekomme – husk at det ikke kræver en særlig lejlighed at stege sådan et dyr – blot godt selskab.

Søren Sørøver – med klap for øjet og kalkunben

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Julemad, Manerlig middag. Bogmærk permalinket.

7 svar til Jule kalkun stegt i grill – opskrift

  1. Pingback: Juleopskrifter – udvalgte fra café og landkøkken – flere på vej | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Jan Thøfner siger:

    Hvordan griller man en kalkun på 15 kg.

  3. Lisa siger:

    Hej landmand. Hvis ikke nogen har annonceret for kalkun før, så har du i alt fald. Uhm! det ser skønt ud. Jeg elsker også fjerkræ, men vi har kun høns her hos. Min mand mener kalkuner larmer. Glæder mig til at læse mere.
    Hilsen Lisa

  4. Jo da, kalkun er helt ok. Men jeg vil bare lige fortælle, at den Porcetta jeg i dag fik frembragt på Sørøver maner, blev fantastisk god. Det er første gang jeg har lavet en sådan. Ikke sidste.

  5. Søren … for Søren…. Sikke du kan … man bliver jo helt lækkersulten !! Glæder mig til julekalkunen…! Forsat god Søndag.

  6. morten siger:

    Dem som smagte må erkende at kalkunen var FREMRAGENDE!! Mør og velsmagende. Og saucen helt fantastisk.

  7. unikaina siger:

    Jeg elsker helstegt kalkun – og glæder mig til juleaften, hvor det er på menuen. Men som du skriver – så kan helstegt kalkun spises året rundt. Det var derfor også vores fødselsdagsmad i sommers. Skønt med sommerens grønne glæder til en veltilberedt fugl.

Der er lukket for kommentarer.