Kærsgård – anstændigt kød fra midtsjælland

I dag får du første indlæg i en ny kategori – anstændigt kød.

Som tidligere lovet, vil vi hen ad vejen, af og til samt før eller siden, besøge dyreholdere og andre leverandører rundt i landet, og skrive om stederne til dig.

Meningen er at formidle budskaber om dyrenes vilkår, kødkvalitet og priser, så det bliver nemmere at skaffe varer, der er gode for både dig og dyrene.

Tanken er, at opfyldelse af dyrenes naturlige behov er vigtigst. Økologimærket kan være fint, men ikke nødvendigvis en garanti for et godt dyreliv. Derfor vil den kommende samling beskrivelser blive en blanding af forskellige produktionsformer.

Vi har ingen onkler, kusiner eller gamle soldaterkammerater indenfor branchen, og derfor udvælges stederne alene på baggrund af deres kødkarma.
Der er ikke noget, der er helligt – bare noget der er bedre end andet..

Og nu til Kærsgård – stedet hvor kærlighed til mad og dyr mødes

Kærsgård er en dejlig lille gård beliggende i landsbyen Teestrup ca. ½ times kørsel sydvest for København. På gården findes en hyggelig butik og selvfølgelig dyrene.

Nå ja… og så selvfølgelig Jette og Lars der er de stolte indehavere af stedet og de mange dyr.

Indlægget her skal selvfølgelig handle om det gode kød, der laves på gården, men først bliver du lige nødt til at stifte bekendtskab med Jette og Lars.

De to dejlige mennesker, der trasker rundt mellem dyrene med tunge foderspande og højt humør, startede det hele blot for at sikre sig ordentligt kød på deres eget bord.

Det greb om sig, og nu er de ikke kun med til at sikre deres faste kunder en masse gode kødoplevelser, de er også, som folkene bag ”Bondensmarked”, med til at udbrede budskabet om de gode råvarer direkte fra producenterne.

På Kærsgård er man bestemt med til at gøre en forskel.

Tilbage til kødet.

På gården opdrættes jerseykalve. Det lidt specielle ved Jersey er, at de er et ”overskudsprodukt” fra mælkeindustrien. Der fødes jo selvsagt en hel del tyrekalve, og langt langt de fleste af dem bliver aflivet omgående, fordi man kun vil bruge kviekalvene i besætningerne.

De seneste år har nogen fundet ud af, at kødet fra Jersey er særdeles velsmagende, og flere restauranter i den finere liga sværger til det. Der er selvsagt ikke helt så meget kød på dyrene i forhold til på et stykke kødkvæg, men det, der er, ligger i den gode ende.

Hos Jette og Lars går kalvene ude hele året med adgang til rigeligt foder og store dynger frisk halm at ligge i. Kalvene bliver slagtet i en alder af 13 måneder og kødet krogmodnes 15 dage. En passende modning for et ungt dyr.

Du kommer nok til at læse dette nogle gange, men kød skal altså krogmodnes.
Der er 20 % vand i kød fra kvæg, der ikke er modnet, og det giver ikke andet end kogende oksefars og grå bøffer.

Vi fik en kalvekæbe med hjem til en simresession, som vil dukke op på bloggen en af de nærmeste dage. Kødet kan bestilles i større portioner som f.eks. ¼ kalv til omkring 75,- kr. pr. kg. Eller du kan købe din yndlingsudskæring til varierende pris, dog stadig i meget rimeligt leje.

Ønsker du at få ferskt kød, skal du møde op på udskæringsdagen, ellers fås det hele udskåret, vakuumpakket og frosset.

De næststørste dyr på gården er får.

Shropshire hedder racen, som er et af de mindste kødfår, der findes.

Efter sigende skulle kødkvaliteten være virkelig god, og der herskede ingen tvivl efter tilberedning og spisning af det hjembragte stykke lammeculotte. Det var et usædvanligt velsmagende bekendtskab, og stegen til 77,- kr. gav mad til 3 personer.

Jette og Lars sælger både hele og halve lam til 75,- kr. pr. kg. og så selvfølgelig individuelle udskæringer – til varierende priser – vakuumpakkede og frosset ned.

Små muskuløse grisebasser er den sidste nye dyrerace på gården.

Der er ikke mange endnu, men mon ikke der bliver lidt flere på sigt. Der må blive rift om de smagfulde skinker, når dyrene skal juleslagtes.

Grisene går og hygger sig midt på ejendommen i den fine grisesti med en tør jordvold og det dejligste mudderhul.

Få en pris på gris hos Jette og Lars – Kærsgård – og find andre nyttige oplysninger.

Ænder og gæs i hundredevis tramper rundt i indhegningerne og hygger sig med at snadre i jorden.

I midten af det hele står en lille flok stolte landgæs og skræpper kækt, som om de ved, at de er fredede for denne gang og skal være med til at sikre bestanden af julegæs til næste år.

I sommerhalvåret er der også kyllinger på gården – selvfølgelig udendørs. Landkyllingerne koster 68,- kr. pr. kg. Ænderne 105,- kr. pr. kg. og for gæs må man betale 125,- kr. pr. kg. her i 2012.

Jo der er masser af oplevelser på Kærsgård, og man kan tydeligt både se og mærke, at der bliver taget sig godt af dyrene.

Gårdbutikken, som også indeholder specialvarer fra andre mindre producenter, er hyggeligt indrettet, og i store frysere kan du se udvalget af det lækre kød.

Den eneste ulempe ved Kærsgård er, at produktionen er så forholdsvis lille, at de ikke nødvendigvis har hele deres sortiment gennem året, men måske er det lige netop af den grund, man har fornemmelsen af, at de har tid til hvert enkelt dyr.

Og på landet har alting sin sæson
Lone & Søren

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød. Bogmærk permalinket.

18 svar til Kærsgård – anstændigt kød fra midtsjælland

 1. Pingback: Kyllingetest – Søren Sørøver har smagt og vurderet | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Intens tur til hovedstaden | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Besøg på Kærsgård | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Piskeriset siger:

  Rigtig godt initiativ! Glæder mig til at læse flere indlæg som disse – det er dejligt med inspiration til gode kødleverandører 🙂

 5. Lone P. siger:

  Tak for et godt indlæg i dag.
  Det rykker & nytter.
  Det er os som forbrugere, der bestemmer, om dyrene skal have det godt.
  Det er os som forbrugere, der bestemmer, om dyrene har det rigtigt skidt.

  Hvis du vil gøre en forskel-
  meld dig ind i Dyrenes Beskyttelse (koster kr. 250/året).
  Prøv i det mindste lige at se hjemmesiden.
  Vi kan alle gøre en forskel 🙂

 6. Gitte siger:

  Hos os sværger jeg til Kirkehøjens Limousine.Et skønt sted på Nordfalster som er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. De har bla de skønneste ungarske uldgrise, som udover at have et meget velsmagende kød, er nogle fantastiske krøllede damer med stor personlighed. Udover uldgrisene har stedet limousine kvæg, almindelige frilandsgrise, får, høns og æg. Et dejligt sted med høj dyrevelfærd og stor passion.
  Vh Gitte

 7. cook valley siger:

  Skønne billeder og ord …men desværre virker linket til Kærsgård ikke.

 8. bylykke siger:

  Kære lone
  Jeg følger spændt med i dine daglige skriv:) Skulle du komme til et sted med kalkuner vil jeg meget gerne høre mere, da vi spiser kalkun juleaften og da vist snart skal til at bestille. Ikke mange har kalkuner – nok forståeligt da de er lidt dummere end andre dyr… mine svigerforældre havde bl.a. kalkuner for vores skyld, da de havde deres lille selvforsynende sted på landet.
  Kh Pia

  • lonelandmand siger:

   Kære Pia

   Vi kørte til Fyn i går for at hente en kalkun til Thanksgiving-opskrifter. De kan købes hos Allégården – http://www.allegaardenskylling.dk/ . Dyrene går kun på stald, så produktionen kommer ikke med i vores kødsaga, men det var bedste bud til vores opskriftudvikling…

   Og glædelig jul til dig, når du kommer så langt 🙂
   fra Lone

 9. Helle siger:

  Glæder mig til at læse mere om anstændigt produceret kød, hvor man kan købe det osv. Især efter at have læst formanden for Dyrenes Beskyttleses beskæmmende artikel igår, om hvordan langt de fleste udtaler, at dyrevelfærd er såå vigtigt, men når man så står ved køledisken, ryger det billigste kød i de fleste tilfælde ned i kurven.
  Et spørgsmål til grisene fra Kærsgård – er halerne kuperede, det ser da lidt sådan ud, eller er det en race med kort hale?

  • lonelandmand siger:

   Ja – halerne er kuperede, fordi grisene er købt som små hos naboen – en stor konventionel besætning med opformering af avlsdyr. Samme nabo har meget stor interesse i, at der kun kommer grise fra hans besætning ud i Kærsgårds indhegninger. Den klassiske bekymring for at få små besætninger spreder sygdomme til de store indelukkede.

 10. o1nielsen siger:

  Hej Lone & søren, En rigtig fin blog i har fået stablet på benene, dejligt med lidt inspiration, Har selv en madblog, men kunne godt tänke mig lidt konstruktiv kritik så hvis i har 5min må i gerne kigge forbi og fortälle hvad du syntes
  Mvh
  Dansken
  http://www.danskisverige.wordpress.com

 11. Også hos os kan man købe anstændigt kød. Kød fra Dexter kødkvæg – den mindste kødkvægsrace med lækkert, finporet og mørkt kød. Vores dyr går ude hele året (de har en fin løsdriftsstald, de kan vælge at gå ind i, når vejret bliver for gustent), bliver fodret med græswrap fra egne marker om vinteren, bliver slagtet i 16-18 måneders alderen (de er ikke store nok før), hænger 16 dage og sælges kun direkte. I deres levetid bliver de passet og plejet og nusset med – de er nemlig nogle meget søde dyr.
  Vi slagter kun én gang om året – sidst i oktober – og kødet skal hentes hos slagteren, da vi ikke har de korrekte faciliteter til opbevaring. Vi har udsolgt for i år – vi slagter ikke dyr, der ikke er afsat – men man kan blive skrevet op til næste år, og man må altid gerne komme og besøge dyrene – og os.
  Man behøver derfor ikke tage til Sjælland for at finde anstændigt kød – lige her midt i Østjylland kan det skam også findes.
  Venlig hilsen, Karen

 12. Marianne/Tante Sød siger:

  Jeg køber også med stor glæde kød fra Kærsgård, og oven i købet kan man aftale med Lars at han tar varer med til sit job i Valby, hvor man også kan hente det, hvis man bor i KBH. Bla har de også skønne kyllinger, som jeg har købt flere gange, og nogle gange også fasaner.
  Kender I også Gløvermosegård ved Haudrup? Det er en lige så anstændig landmand, som driver sit landbrug efter helt samme principper. Der handler jeg næsten alt mit lam og Jersey, og man kan altid få lov at komme rundt og hilse på dyrene. Så det kunne måske være jeres næste besøg på Sjælland:-)
  KH Marianne

 13. Årh man får jo helt lyst til at tage på udflugt 🙂 Ved du hvor de har deres grise fra? Undrer mig over de manglende krøller på halerne, når de ellers ser ud til at leve et dejligt frit griseliv.

  • lonelandmand siger:

   Grisene blev købt som små og kom fra en konventionel nabobesætning – 99 % af de konventionelle grise er desværre (og ulovligt) halekuperede.

   Men den anderledes tilværelse, end den deres kuldsøskende henslæber, ser ud til at overgå bekymringen over det manglende krølleapparat 🙂

   • Tænkte nok det var forklaringen. Og ja de ser ikke ud til at lidt nogen nød. Til trods for de manglende glade krøller, er man ikke i tvivl om, at de har det godt 🙂

Der er lukket for kommentarer.