Et debatindlæg fra Søren Sørøver

Forleden dag skrev Søren Sørøver et debatindlæg til Politiken.

Nu poster vi det også her til dig – for at sprede budskabet :

Paleo-kost er kødsvineri !

Med Thomas Rode som fanebærer skyller paleo-bølgen ind over landet, og for mange lyder stenalderkosten svært besnærende. Hvem vil ikke gerne spise kød med kød på? I grundtræk handler denne diæt om at fjerne sukker, stivelse og ikke mindst alt kunstigt fikomdik, vi fylder vores kroppe med. D.v.s. en kost bestående af kød, fisk, bær, nødder, og grøntsager – vel at mærke kun dem der gror over jorden.

Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt ser det ud til, at kosten holder vand. Ædle Paleoriddere proklamerer et sundere system, bedre blodtryk og energi fra morgen til aften. Vægttab er et af de store plusser ved kosten. Ovenstående kunne såmænd passe ligeså godt på folk, der vælger den anden grøft og bliver vegetarer. Så mon ikke det i virkeligheden handler om at være opmærksom på sin kost, uanset hvilken kostreligion man tilhører.

Det er indlysende for enhver, at stort set alle forarbejdede fødevarer indeholder alt for lidt af det gode og uendeligt meget af det usunde eller ligefrem giftige for vores kroppe. Alle, der lever at normalt liv fyldt med overforbrug af sukker, fedt og tilsætningsstoffer, vil blomstre op, når disse bliver fjernet fra ligningen samtidig med at motion bliver indført på den ene eller den anden måde. Og det uanset om man lever efter stenalderdiæt eller de 8 kostråd. Det siger ligesom sig selv.

Men tilbage til paleo. Hvad vil der ske, hvis verdens befolkning fjerner stivelsen? På verdens plan er svaret indlysende. Kannibalisme vil blomstre, for det er den eneste måde, der kan skaffes nok kød til den mængde mennesker. En utænkelig tanke. Lad os holde os til vores lille land Danmark. Vi er en nation af livsnydere, der dagligt fylder skuffen grundigt. Vi spiser stort set al slags kød med overvægt af gris. Hvis vi skulle fjerne stivelsen fra maden og skrue lidt op for kødet – måske bare 200 g om dagen – så vil de fleste nok ligge på ca. et halv kilo kød i dagligt indtag. Lad os omsætte det til gris, for havene er stort set tomme, så der kan vi ikke hente ret meget ekstra fra. Nogle er for små til at tygge sig igennem en svinekotelet, så vi regner med 5 millioner munde at mætte. Det vil sige et forbrug på 2,5 millioner kg kød om dagen.

Stenaldermanden var jæger, og kødet var vildt. Der er slet ikke vildt nok i forhold til antallet af mennesker, så kødet til paleo-kosten må skaffes på andre måder. Mængdemæssigt bliver det nødt til at være opdrættede dyr, men så om ikke andet økologiske frilandsdyr hvis kødet skal have en bare rimelig sund fedtsyresammensætning. Hvis vi regner med en normal slagtevægt på ca. 75 kg og en produktionstid på ca. 200 dage for at lave et slagtesvin, så svarer det til, at der skal løbe 6.6 mil. økologiske frilandsgrise rundt på vores marker. En fantastisk tanke men vi er et stykke fra. Uendeligt langt fra!

Mon ikke de fleste der ville springe ud i sådan en kost, ville hamstre deres kød i supermarkedets kølediske? Og vil de så ikke bare ende som sidste led i en ophobning af pesticidrester fra den konventionelle dyrkning af foderet og medicinrester fra staldene for slet ikke at glemme de multiresistente bakterier. Det bliver nævnt flere steder, at paleo-kosten bekæmper betændelsestilstande i kroppen. Det lyder muligt, da kødet, de fleste har adgang til, indeholder et ”naturligt” niveau antibiotika.

Sikke en gang ævl sidder nogle nok og tænker. Og jeg er ikke utilbøjelig til at give dem ret. Det er et regnestykke, der ikke kan lade sig gøre – en tænkt situation, og derfor vil paleo-kost aldrig være andet end en trend for de få, der har råd og adgang til de rigtige råvarer, og for de der er ignorante nok til at påføre kloden en endnu større miljøbelastning.

Undskyld mig. Vi er verdens største co2 udledere lige netop på grund af vores hang til kød. Vi kan sgu da ikke tillade os bare så meget som at tænke tanken om at sætte det forbrug op.

fra Sørøveren

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

15 svar til Et debatindlæg fra Søren Sørøver

 1. Pingback: Åbent brev til DR fra Søren Sørøver | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Camille siger:

  Lone og sørøver jeg er HELT enige med jer, og jeg har gået undret mig over om jeg var den eneste der fik det dårligt hver gang vi hører om ham Hr. Rode, der er så sund så sund med sin diæt, der betyder endnu flere dyr skal slagtes, hvis alle “hoppede” på den. Jeg mener jo vi burde gå den andne vej……kød et par gange om ugen, altså skære ned på kødforbruget…..jeg undrer mig ærligt talt stadig over hvem der spiser alt det kød…..det er ikek mig og jeg kender ingen der gør……….så nogen må spise RIGTIG RIGTIG meget kød!!!

 3. Det må jo så kunne dokumenteres, ligesom det modsatte er dokumenteret.
  Sagen er, at vi skal finde en balance. For meget kød slider på systemet. For meget hvidt mel spartler tarmene fulde af cement. For megen frugt slider på tænderne. For meget fedt tærer på bugspytkirtlen. For megen alkohol sylter din lever. For meget sukker sætter sig på sidebenene. For mange cigaretter asfalterer lungerne.

  Men for lidt kød øger risikoen for proteinmangel. For lidt brød er simpelthen en dårlig idé. For lidt frugt hænger os ud af halsen. For lidt fedt smager af suppe kogt på bøgetræ. For lidt alkohol er direkte åndssvagt (animi ignavi, eller spiritus debilitatur). For lidt sukker er ligesom for lidt salt, en særdeles dårlig skik. Og for få cigaretter er pisse irriterende fredag aften.

  Og så må man jo veje fordele og ulemper…

 4. Tak for et godt indlæg. Jeg er helt enig. :-)

 5. Morten siger:

  Men det nu stadig en dejlig tanke at spise en meatza. Pizza med en bund af kød :-) – så lige “fredagsjunk” må godt indholde 200g kød mere. ;-)

 6. Axel From L siger:

  Interessant indlæg – og ganske tankevækkende .. .. men i min verden det rene sludder .. ..
  – er I forresten klar over, at da Jorden opstod, var der 50 milliarder dyr og planter, –
  nu er der 5 milliarder- og som vi alle ved- nogle dør og nogle nye fødes.
  kære sørøver, reb dine sejl – skal du lave om på verden, skal der flere indlæg til .. ..

 7. Helle siger:

  Helt enig, Lone, at der allerede spises alt for meget kød. Generelt har jeg det svært med trends, lige pludseligt hører man kun om en ting fra masser af selvbestaltede eksperter. Lige nu er det så palæomad. Fisk med røræg og fløde til morgenmad? Hvadbehar? Jeg vil da gerne høre om den stenalderkvinde, der satte sådan en ret på morgenbordet???

  Helle – der skal have fisk til aftensmad ;-))

 8. Annette Rosengren siger:

  Flot indlæg ! Desværre er man i Danmark – i modsætning til hvad danskerne dagligt bliver ‘fodret’ med af medierne – langt bagefter de rigtige trends, ernæringsmæssigt og miljømæssigt. Jeg bor i udlandet og kan se det hele lidt fra ‘oven’ (ovnen?), og glæder mig over, at landmænd og sørøvere med hænder og fødder solidt plantet i dansk jord og bælt(er) er i stand til samme. Glæder mig til den dag, hvor det hysteriske københavneri stopper, hvor det bør: ved bygrænsen!

 9. Elsebeth siger:

  …. og han døde tyk og uformelig, men det var vist ikke meningen, det skulle have været offentliggjort!

  Forleden i Superbrugsen – kunden, der var ved at betale, kiggede på mine varer på båndet og udbrød, “Hvad hedder den slankekur?” “Slankekur”, svarede jeg, “sådan er jeg opvokset, og sådan har mine børn og jeg levet altid!” Hun mente, at der var alt for mange grøntsager i den handel og intet kød – det køber jeg nemlig et bedre sted!

  • Charlotte siger:

   Jeg ved ikke hvad der er galt i at dø tyk og uformelig. Jeg ved at der er personer som har tabt sig mange kilo ved at gå på Atkins kur – ikke mig selv. Bl..a. en arbejdskammerat – minus 35 kg. for 5 år siden, hun holder vægten, er sluppet af med sin diabetes samt blodtryksmedicin – man skal passe på med at være hellig.
   Charlotte

 10. Laila siger:

  Griner stort af dit indslag her til sidst Lone :-)

  Lær og læs om mindful spisning, hvor det handler om at spise med sanserne og med omtanke. Hvor det handler om spise med nydelse og nærvær. Ingen slankekure vil nogensinde være nødvendig hvis vi spiser som mindful spiser. Og så vil der også være plads til noget af det søde. Læs evt. mere her:

  http://perbraendgaard.com/viden/mindful-spisning/

 11. Randi siger:

  Selvfølgelig er det godt at leve sundt og for mig er sundt, når der er balance i tingene.
  Jeg er overbevist om, at for lidt og for meget fordærver alt.
  Alt hvad der tenderer ekstremt, bør man overveje om er godt.

  Den anden del af af Sørens indlæg er så det miljørigtige – og det skal der sandelig ogå tænkes på, og igen viser Søren’s regnetykke, at hvis man går over i et ekstremt forbrug af kød, ja så vil det ikke bare give sig udsalg i, at befolkningen kan blive fejlernæret, men også give sig udslag i naturen.

  Der er så mange ting, vi skal tage hensyn til her i livet – jeg vil så gerne gøre det hele rigtigt, men det er slet ikke så lige til:
  Vil du leve fedtfattig, ja så er det ikke altid nemt at kombinere med at leve økologisk, for i en del økologiske varer er fedtprocenten ofte højere end i de traditionelt dyrkede varer.
  Vil du tage hensyn til miljøet, så skal du handle lokalt og der kan man ikke altid opdrive de økologiske varer man gerne vil – det handler om prioritereing og ikke mindt om økonomi, og sådan oplever jeg, at tingene krydser hinanden.

  Tak for et godt debat indlæg, som forhåbentlig giver stof til eftertanke hos rigtig mange.

 12. Bente siger:

  Helt enige med jeres betragtninger.

 13. Eva siger:

  Tendenser udi madhysteri kommer og går…..
  Lone Landmand og Søren Sørøver består…..
  Al magt til jer….. :-) :-)
  Morgenmild regn herfra. Eva

 14. lonelandmand siger:

  Denne klode tåler ikke engang det nuværende kødspiseri. At opfordre til mere er uanstændigt.

  Og der er ikke meget nytænkning i Thomas Rode’s Paleo-diæt – kun et nyt navn og en ny indtjeningsmulighed.

  Tilbage i 70’erne og 80’erne prædikede Dr. Robert C. Atkins det samme – minimalt indtag af kulhydrater, men næsten frit slag når det kommer til fedt og proteiner altså kød, ost, fløde, smør, nødder, olier m.m.

  Atkins fik et hjerteanfald i år 2002

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s