Hummus – blød og cremet – opskrift. Hvem vil ikke gerne være blød og cremet

Måske står du lige nu med et stykke sprødristet brød i hånden.

Hvem ved.

Ovnristet, brødristerristet eller tilvirket over de sidste gløder fra prærienattens lejrbål.

Da kunne du godt få glæde af en opskrift på lækker hummus.

Med fyldige kikærter og fine løg.

Bare for at give et velsmagende samspil til al det sprøde.

Ligesom bønner indeholder kikærter stoffer, der skal nedbrydes, før bælgfrugterne er egnede til spisebrug. Opblødning og kogning er derfor en nødvendighed. Selvfølgelig findes muligheden for at bruge tilberedte kikærter fra dåse, men som med så meget andet bliver resultatet derefter.

Du har brug for :

5 dl tørrede kikærter – måske verdens ældste afgrøde
1 l grøntsagsbouillon
2 store skalotteløg i grove stykker
4 fed hvidløg eller et meget stort helfed
1 dl jomfruolivenolie
4 dl kogevand
saft af 1 citron
1 tsk groft salt
½ tsk friskkværnet peber

Det var alt – så går vi i gang.

Læg dine kikærter i en gryde og dæk dem med rigelige vandmængder – mindst fire gange vand i forhold til ærter – de suger en del. Lad dem stå køligt ½ – 1 døgn afhængigt at dine øvrige planer.

Hæld vandet fra og skyl kikærterne. Lad dem blive i gryden og tilsæt bouillon, skalotteløg og hvidløg. Kog blandingen 1 time og hæld væden fra i en skål.
Blend kikærte/løgblandingen med ca. 4 dl af kogevandet, mens det hele er varmt.
Hvis du venter, til kikærterne er kølet af, bliver hinderne hårde og din hummus mindre cremet.

Gem resten af kogevandet – måske får du brug for at justere konsistensen.

Lad det hele køle og tilsæt olivenolie, citronsaft, salt og peber – tilsmagning med sidstnævnte to.

Vil du have en mere heftig hummus kan du også tilsætte f.eks. 1 tsk ristet stødt spidskommen, 2 – 4 fed friske hvidløg, 2 spsk ristede sesamfrø eller 2 spsk tahini – sesampasta. Det sidste giver mere tørhed i foretagenet.

Lad din hummus trække en times tid på køl – så går det hele op i en højere enhed.

Det er en forholdsvis stor portion, men du kan dele den og fryse i mindre mængder.

Så er du altid beredt.

Når dit ristede brød er sprødt.

Tag tirsdagen
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Tillokkende tilføjelser. Bogmærk permalinket.

5 svar til Hummus – blød og cremet – opskrift. Hvem vil ikke gerne være blød og cremet

  1. Pingback: Efterårsjam | Anna's Plads

  2. Kristina siger:

    Ser lækkert ud!

  3. Humus er evigt skønt! Jeg har dog læst mig til, at man heller ikke skal bruge kogevandet fra kikærterne, da de stadig kan have rester af de sjove stoffer i sig.

    • lonelandmand siger:

      Kogevandet fra kikærter kan bruges uden problemer i modsætning til kogevand fra bønner 🙂 Heldigvis. For det ville være ærgerligt at gå glip af..

      God aften herfra
      Lone

  4. Helle siger:

    Det lyder meget lækkert. Ifølge en af de bedste kokke, jeg kender til. Yotam Ottolenghi, så bliver kikærterne ekstra bløde, hvis man tilsætter kogevandet lidt bagepulver, hvilket faktisk holder stik, da jeg har prøvet det.
    På vej ud i tirsdagen
    Helle

Der er lukket for kommentarer.